Manipulare marca Dodon

dodonIgor Dodon, preşedintele PSRM, insinuează că Academia de Ştiinţe a Moldovei l-ar susţine în acţiunile sale din 24 august curent

Socialistul Igor Dodon a împânzit Chişinăul cu afişe publicitare în care lasă să se înţeleagă că Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), alături de partidul său, organizează un eveniment cu prilejul „a 70 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă”. Acelaşi partid susţine că ar organiza o „conferinţă internaţională” la aceeaşi temă cu oameni „de ştiinţă” din R. Moldova. Conducerea Academiei a infirmat că ar avea vreo legătură cu această acţiune şi a declarat că nu e prima oară când Dodon încearcă să facă uz de numele acestei instituţii ori ale unor personalităţi notorii fără acordul acestora.

Gheorghe Rusnac, vicepreşedinte al AŞM, a menţionat că nimeni din partidul lui Dodon nu a solicitat acordul Academiei de a utiliza numele instituţiei în afişele sale şi că Academia nu participă la niciun eveniment legat de 24 august. „De când activez în calitate de preşedinte interimar, nimeni nu mi-a telefonat şi nici nu sunt la curent ce are de gând să facă acest partid. Conducerea AŞM va cere explicaţii în legătură cu acest caz”, a spus Rusnac.

Toţi trebuie să cunoască care sunt beneficiile UE

Congresul autorităților locale din Republica Moldova (CALM), în colaborare cu fundaţia Soros, desfăşoară o campanie de informare a primarilor cu privire la beneficiile integrării europene și ale Acordului de Asociere.
Scopul campaniei este de a explica primarilor esența și miza integrării europene și cum pot folosi aceștia pârghiile oferite de Acordul de Asociere în beneficiul comunităților care le-au oferit votul de încredere. Expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul, Viorel Chivriga, este de părere că partea informativă, ce ține de diseminarea informației este un element-cheie în realizarea Acordului de Asociere.
Acesta a declarat într-un interviu pentru europalibera.org că e nevoie de o campanie națională de informare la care să participe toți cei interesați de acest subiect, iar ca părți ale acestui proces să fie nu doar politicienii, ci și administrația publică locală, sectorul asociativ, comunitatea de afaceri şi mediul academic.

„Oamenii trebuie să înțeleagă ce este Acordul de Asociere, care sunt beneficiile, care sunt riscurile, provocările Acordului de liber schimb. Trebuie de arătat foarte clar ce prevăd documentele date și, în cazul în care apar unele mituri, unele falsuri, trebuie contracarate prin argumente tari. Iar lucrul acesta trebuie să-l facă profesioniștii”, a spus Chivriga.
Expertul mai consideră că acest proces nu trebuie politizat. „Suntem într-un an electoral și eu cred că mai multe partide politice vor încerca să obțină beneficii. Dar, de fapt, trebuie să înțelegem că acest Acord de Asociere este un acord al țării, și nu al unor entități politice, este un acord al tuturor. Din această cauză, astfel de campanii de informare trebuie să fie făcute în numele țării, și nu în numele unor partide politice”, a mai spus el.

 

Dodon trişează

Directorul adjunct al Institutului de cercetări juridice şi politice al AŞM, expertul în politică externă Victor Juc, a declarat că dacă va participa cineva dintre reprezentanţii Academiei la conferinţa organizată de Dodon, o va face pe cont propriu. „Institutul nostru nu a împuternicit pe nimeni şi, din câte ştiu, nici Academia. Acest domn a mai organizat în primăvară două conferinţe pe care le-a numit ştiinţifice, prin care nu face decât să promoveze politicile Moscovei. Nu e prima oară când trişează. Să ne amintim cum a utilizat un fragment din opera academicianului Eugen Doga, fără să-i ceară acordul. Cred că conducerea Academiei trebuie să solicite acestui partid să fie corect şi să nu mai implice societatea academică în probleme de ordin politic”, a spus Juc.

Oamenii sunt manipulaţi

Acesta a mai remarcat că, în timp ce capitala şi raioanele se sufocă de tot felul de afişe roşii care prezintă Uniunea Eurasiatică drept soluţie unică pentru Moldova, celelalte partide fac foarte puţin pentru a promova mesajul european. „O astfel de campanie nu aduce multe puncte electorale, dar creează simţul prezenţei. Reprezentanţii Coaliţiei proeuropene consideră că, odată cu semnarea Acordului de Asociere şi cu intrarea în vigoare a acestuia, problema este rezolvată. Nu-i chiar aşa. Cei care se opun apropierii Republicii Moldova de UE, în special PSRM, promovează o campanie agresivă în mass-media şi, desigur, derutează oamenii, venind cu mesaje denigratoare la adresa UE.”

„Astfel de campanii au drept scop alegerile parlamentare din această toamnă, prin urmare, miza este foarte mare. Din păcate, nu a existat o politică la nivel de Guvern, de stat, care să demonstreze oportunitatea apropierii de UE. Guvernarea ar trebui să explice nu doar de la televiziune, ci şi prin afişe care sunt avantajele apropierii de UE. La urma urmei, ar putea spune care sunt şi costurile, că iniţial vin costurile, apoi beneficiile. În joc e viitorul Republicii Moldova”, mai spune expertul.

Ion Şişcanu: „Condamn astfel de mesaje”

La rândul său, directorul adjunct al Institutului de Istorie al AŞM, Ion Şişcanu, consideră că acţiunea lui Dodon „cu prilejul a 70 de ani de eliberare de sub ocupaţia fascistă” reprezintă o provocare. „Institutul de Istorie al AŞM nu este implicat în niciun fel în manifestări de acest gen. Toată lumea ştie că Dodon reprezintă interesele Moscovei aici, în Republica Moldova. Este de neimaginat într-o altă ţară ca cineva, un cetăţean, un om politic ori deputat, să acţioneze atât de aprig împotriva intereselor naţionale. La noi, e posibil. Campania lui Dodon se încadrează în schema Moscovei care, începând din acest an, se pregăteşte să sărbătorească cu mult fast 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, cu toată încărcătura politică de care sunt capabili să o investească în astfel de evenimente politicienii ruşi. Eu condamn orice ieşire a lui Igor Dodon îndreptată împotriva intereselor statului nostru”, a spus Şişcanu.

„E vorba de locaţie”

Am încercat să aflăm şi de la Igor Dodon de ce numele Academiei de Ştiinţe apare în afişele sale alături de denumirea partidului şi cine sunt academicienii care vor participa la „conferinţa internaţională” organizată de partidul său. Acesta ne-a informat că a plasat denumirea Academiei de Ştiinţe în afişe deoarece concertul interpreţilor ruşi, pe care planifică să-l organizeze duminică, va avea loc în faţa AŞM. Dodon a evitat să spună de ce nu a fost specificat în afişe că e vorba de locaţie.

„PMAN e în reparaţii. Am vrut să organizăm concertul în scuarul Teatrului de Operă şi Balet, Plahotniuc însă a dat indicaţii să nu fie semnat un contract în acest sens cu noi. Ne-a rămas spaţiul din faţa AŞM. În ceea ce priveşte conferinţa, vor fi mulţi savanţi, veţi veni şi veţi vedea”, a spus acesta evitând să dea nume.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu