Manifestaţia „DA”// „Vom merge duminică la vot, dar nu ştim pe cine să votăm”

IMG_20150607_124307

Dezamăgiţi şi contrariaţi, aşa arată majoritatea protestatarilor cu care am reuşit să discutăm duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Acţiunea de protest organizată de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” şi mitingul electoral organizat de PL divizează, cu doar o săptămână înainte de alegeri şi mai mult mulţimea, chiar dacă organizatorii acţiunilor scandează aceleaşi lozinci şi mesaje „Jos corupţia!” şi „Dorim întoarcerea miliardelor furate!”, iar genericul acţiunii liberalilor a fost „Prin vot menținem cursul european, întoarcem miliardul și facem dreptate!”.

Potrivit organizatorilor Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, mitingul liberalilor urma să dureze până la 12.00, după care să înceapă acţiunea Platformei Civice „DA”. După o întâlnire nocturnă pe care ar fi avut-o liderul PL, Mihai Ghimpu, cu controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, liberalii au decis să ocupe piaţa pe întreg parcursul zilei. Solicitat de jurnalişti, Mihai Ghimpu nu a vrut să confirme ori să infirme informaţia că ar fi avut o întâlnire cu Plahotniuc

IMG_20150607_124606

Iniţial, organizatorii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” îndeamnă liberalii să se alăture acţiunii lor. Replica liderilor PL a fost tranşantă. „Cine vor să fie cu noi, să fie cu noi, cine – nu, să treacă de cealaltă parte. Cei care au slujit Partidul Comuniştilor, apoi pe Roşca, acum vor să pară eroi naţionali. Nu merge. Azi, cu unul, mâine, cu altul. Cum nu faci din deal grădină, nici din aia gospodină”, răspunde în replică Dorin Chirtoacă.

La rândul său, Mihai Ghimpu declară: „Chirtoacă şi capitala înseamnă UE. Fără Chirtoacă, nu avem capitală, nu avem Bruxelles, nici UE. Cauza noastră e dreaptă, integrarea în UE. Voi sunteţi nişte trădători, lingăi, hoţi. Cine a adus limba română acasă oficial, prin decizia Curţii Constituţionale? Cine a semnat decretul prin care 28 iunie a fost declarată zi a ocupaţiei sovietice? Noi! Acum avem oligarhi la guvernare şi vor să aducă alţi oligarhi, nu vă va merge”, replică preşedintele PL la adresa organizatorilor PC „DA”.

De cealaltă parte, răsună scandări „Ghimpu trădătorul, noi suntem poporul!”; „Cei care au fost susţinătorii lui Filat şi Lupu sunt azi nemulţumiţi şi îşi revarsă nemulţumirile împotriva noastră”, adaugă Ghimpu. Pentru a evita riscul unor ciocniri între protestatari, poliţia formează un cordon de-a lungul pieţei, care desparte susţinătorii liberali de protestatarii care au venit să susţină Acţiunea Civică „Democraţie şi Adevăr”. La un moment dat, peste piaţă răsună cântecul Ioanei Căpraru „Fraţilor, rămânem fraţi”.

IMG_20150607_124828

Pe dna Maria o găsim sprijinită în baston între doi poliţişti. Este originară din Chişinău, a muncit o viaţă medic. A venit la acţiunea organizată de PL. „Vedeţi, e războiul declaraţiilor. E ceva ce nu am mai văzut. Nu înţeleg ce se întâmplă. Vreau să aflu adevărul. Caut dreptatea la vârsta mea! Am nepoţi, vreau ca măcar ei să trăiască mai bine. E dureros că noi, fraţii, ne certăm. A ajuns poliţia să ne despartă. Am venit cu sora din Corneşti. E în mulţime. Ea, ca şi mine, e în mijloc, aştept să se retragă poliţia şi să ne unim, să stârpim corupţia şi hoţii.”

IMG_20150607_124034

Valentina Colţa a venit cu un grup tocmai de la Bender pentru a participa la acţiunile organizate de Platforma Civică „DA”. „Am venit la Chişinău pentru că dorim în Uniunea Europeană. Dar ca să ajungem în Europa trebuie să facem ordine la noi acasă, să reformăm justiţia şi organele de drept. Hoţii care au furat miliardele ne-au prădat nu doar pe noi, ci şi pe copiii şi nepoţii noştri. Trebuie să facem tot posibilul ca ai noştri copii să nu sufere pentru prostia noastră”, opinează dna Valentina, medic de profesie. Ne mai spune că pe moment populaţia din regiunea transnistreană se confruntă cu mari dificultăţi. „Preţurile s-au majorat, salariile ne-au fost tăiate aproape în jumătate. Cea mai mare problemă însă e cea naţională. Avem o singură grădiniţă mixtă în tot oraşul, unde învaţă copii cu vârste de la 3–7 ani. Ai noştri învaţă să scrie în limba română cu caractere chirilce. Copiii mai mari învaţă la liceu, dar şi acolo ne confruntăm cu o mulţime de probleme”, se plânge femeia. În trecut, a votat PL, acum, după spectacolul la care a asistat în piaţă, nu mai ştie pe cine să voteze.

IMG_20150607_131503

Maria Muntean e aşezată pe un scăunel, nu departe de scena unde îşi ţin discursurile organizatorii PC „DA”. A venit din Brăviceni, Orhei. „Nu văd nimic rău în faptul că au loc concomitent două acţiuni. E important să nu fie provocări, să nu degenereze în violenţe”, opinează fosta profesoară. „Din păcate, actuala guvernare ne-a trădat. Toată guvernarea. N-a ţinut cont de voinţa noastră şi nici noi nu mai putem crede în ei. Iată tragedia. Vom merge duminică la vot, dar nu ştim pe cine să votăm. Ne-au trădat, hoţii!”, mai spune doamna precizând că copiii îi sunt plecaţi la muncă în Europa şi o doare sufletul pentru tot ce se întâmplă în RM şi ar putea să o despartă şi pentru mai mult timp.

În parcul Catedralei, aşezat pe un scaun, Matei Banaga citeşte un ziar. Spune că a venit să participe la mitingul platformei „Demnitate şi Adevăr”. Fost membru al Frontului Popular, fost consilier municipal şi consilierul primarului Nicolae Costin, Banaga crede că orice cetăţean conştient trebuie să fie în piaţă. „O să-l votez numai pe Dorin Chirtoacă. Nu cred că oraşul poate fi cedat altcuiva. Dar, astăzi, mai simpatică îmi este societatea civilă „Demnitate şi Adevăr”, sunt pentru ceea ce promovează ei. Prin acţiunea de astăzi, Dorin Chirtoacă o să piardă foarte mult, păcat. El fiind primar, trebuia să fie conştient, să schimbe data mitingului liberalilor ca să nu se suprapună, căci a venit astăzi lume din toată ţara pentru mitingul societăţii civile. Lumea e supărată, ne-au înghesuit aici într-un colţ, iar ei au ocupat piaţa”. La umbra copacilor din faţa Casei Guvernului se ascunde de soare multă lume. Tamara, o doamnă trecută de 60 de ani, ne spune că a venit la mitingul liberalilor.IMG_20150607_125625

 

„Ceea ce văd aici este o provocare. E mâna lui Dodon, socialiştii au de câştigat din asta!”, se revoltă femeia. Doi bărbaţi trag cu urechea când la un protest, când la altul. Au venit tocmai de la Rezina, s. Ciorna, la mitingul organizat de „Demnitate şi Adevăr”. „Am înţeles că ăştia de la ‚Demnitate şi Adevăr’ nu vor să mergem deloc la vot, dar liberalii vor să votăm cu ei. Adevărul e că lozincile acestora se deosebesc puţin. Adevărul e unul. Rămâne să alegem”, spune Mihail Curchi.

La ieşirea din PMAN, pe clădirea de la intersecţia str. Puşkin şi bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt, mai stă un protestatar. „Dacă nu am dreptul să protestez în Piaţa Mari Adunări Nţionale, voi protesta pe acoperiş”, strigă acesta în portavoce. „Moldova are viitor! Moldova are viitor!”, se întreabă acesta în gura mare.

Svetlana Corobceanu, Nadejda Roşcovanu