Manifest pentru o nouă stângă

REFORMĂ // Pentru a se moderniza, R. Moldova are imperioasă nevoie de partide de stânga de o nouă factură

În Occident, ideile de stânga sunt considerate progresiste. Înarmaţi cu aceste idei, intelectualii au luptat şi luptă contra războiului, a inegalităţilor, a injustiţiei din societate. Aceste idei au permis lumii occidentale să elimine exploatarea colonială, practicile şi atitudinile rasiste, să mărească accesul la studii şi ascensiunea socială a celor născuţi în condiţii defavorizate etc. Astfel, ideile de stânga au fost cele care au permis progresul, transformând lumea occidentală în societatea pe care noi o cunoaştem astăzi şi spre care noi tindem.

Stânga şi dezvoltarea occidentală

Occidentul a devenit atrăgător nu doar pentru faptul că este bogat, ci pentru că permite accesul pentru toată lumea în mod egal la aceste resurse. Astfel, Brazilia, deşi este şi ea o ţară bogată, nu este la fel de atrăgătoare şi nici nu serveşte ca model de dezvoltare pentru alte ţări, pentru că inegalităţile sociale sunt acolo extrem de mari. Nu atât numărul de bogaţi şi mărimea bogăţiei lor este indicatorul dezvoltării unei ţări, cât proporţia de oameni care fac parte din clasa mijlocie, gradul de dezvoltare a infrastructurii publice, nivelul de alfabetizare, accesul generalizat la învăţământ şi sănătate etc.

Toate aceste realizări ale societăţilor occidentale au fost posibile datorită mişcărilor de stânga din ultimul secol. Din aceste considerente, societatea moldovenească, dacă vrea să se apropie de lumea dezvoltată, are nevoie nu numai de ideologii şi practici de guvernare liberale, de dreapta, ci şi de idei de stânga şi de partide care să pună în aplicare aceste idei ce combat inegalităţile şi promovează valorile solidarităţii umane.

Stânga de sorginte sovietică din R. Moldova

În R. Moldova, stânga politică este însă monopolizată de partide care, într-un fel sau altul, au relaţii strânse cu trecutul totalitar sovietic. Dacă unele din ele îşi afişează această filiaţie direct, printr-un discurs explicit nostalgic şi referinţa la simbolurile din perioada comunistă, altele, deşi cu pretenţie de partide de stânga europene şi moderne, sunt constituite de reprezentanţii vechii nomencalturi (înalţi funcţionari de partid sau din comsomol din perioada sovietică) şi nu ratează ocazia ca atunci când au şansa prin acţiunile lor să obstrucţioneze orice tentativă de rupere reală de trecutul sovietic.

De la apariţia R. Moldova ca stat, partidele de stânga au mobilizat opinia publică în jurul unor mituri produse de regimul sovietic pentru a putea menţine cât mai mult la putere reprezentanţii acelui regim. Aceste partide au ştiut astfel să speculeze la fiecare ciclu electoral câteva subiecte care ating sensibilitaţi populare cultivate decenii la rând de puterea sovietică: neadmitearea unirii cu România, apropierea de Rusia, protejarea minorităţii ruse, reabilitarea trecutului sovietic. Toate aceste mize electorale ale politicienilor de stânga din R. Moldova sunt foarte departe de ideea de progres şi valorile social-democrate. Din aceste considerente, stânga în R. Moldova nu este asociată unei mişcări politice progresiste. Din contra, în condiţiile R. Moldova, stânga este de fapt conservatoare, deoarece îşi propune să conserveze o realitate socială caducă şi retrogadă.

Imperativul reabilitării stângii

Eu consider că, pentru a se moderniza, R. Moldova are imperioasă nevoie de partide de stânga de o nouă factură. Aceste partide trebuie să promoveze interesele celor dezavantajaţi de noile realităţi economice şi sociale. Acest lucru trebuie făcut însă nu din perspectiva sovietică a menţinerii unei mentalităţi de asistaţi sociali pentru păturile dezavantajate, ci promovarea unor politici care să le redea acestor oameni demnitatea şi puterea de a acţiona, încrederea că pot să-şi ia singuri soarta în mâinile lor. Partidele acestea trebuie să fie alimentate de ideile critice ale intelectualilor moldoveni, care să re-inventeze această doctrină în contextul specific al RM.
Stânga adevărată nu este preocupată de reabilitarea miturilor şi simbolurilor totalitare, ci de sărăcia care macină societatea pe fundalul îmbogăţirii amorale a oligarhilor comunişti şi necomunişti, dificultatea copiilor de la ţară să facă studii universitare pe fonul multiplicării şcolilor private elitiste, distrugerea spitalelor de stat pe fundalul imoralităţii unui sistem de sănătate inegalitar, dispariţia culturilor minoritare, cum ar fi cea găgăuză sau ţigănească, bulgară sau ucraineană, pe fonul revendicărilor ipocrite ale minorităţii ruse privilegiate etc. Distanțându-se de trecutul comunist şi oamenii care l-au reprezentat, „noua stângă” trebuie în acelaşi timp să evită reproducerea papagalicească a discursului stângii occidentale, lipsită de multe ori de relevanţă în context est-european, şi să atace inegalităţile reale cu care se confruntă oamenii sărăciţi ai acestei țări.

Noua stângă – şansa partidelor extraparlamentare de vocaţie progresistă

În aceste condiţii, partidele extraparlamentare cu mesaj progresist ar câştiga dacă s-ar situa acolo unde există o cerere politică reală, pe stânga eşicherului politic. Fiind aproape de oamenii simpli, cunoscând bine realităţile cu care se confruntă, ei se bulucesc cu toate acestea acolo unde nu mai este loc, pe dreapta liberală.

Dacă partidele extraparlamentare care nu se revendică din moştenirea sovietică vor să preia vreodată puterea, ele trebuie să treacă de partea celor care suferă din cauza inegalităţilor sociale şi să le apere drepturile şi accesul lor la resurse. Liberalii aduc eficienţă şi bogăţie, dar nu se pricep în a crea o societate egalitară. R. Moldova, pentru a se moderniza, are însă nevoie de partide de stânga moderne care să aducă un nou mesaj pe piaţa ideilor politice.

Politicienii care vor şti să intuiască această tendinţă a ieşirii din perioada postcomunistă şi vor intra mai devreme pe acest segment de discurs politic vor putea ocupa mai uşor locul gol creat de dispariţia inevitabilă a pseudo-stângii conservatoare de tradiţie sovietică.

The following two tabs change content below.
Lilian Negură

Lilian Negură

Lilian Negură

Ultimele articole de Lilian Negură (vezi toate)