Manevra Monti s-ar putea să nu afecteze moldovenii din Italia

Noul plan de austeritate al guvernului italian, care prevede ca străinii să plătească impozite pentru imobilele pe care le deţin în ţara de origine, s-ar putea să nu-i afecteze pe moldovenii aflaţi la muncă în peninsulă.

Cel puţin aşa ne-au comunicat angajaţii Ambasadei Republicii Moldova la Roma. După cum ne-a comunicat anterior Liliana Verlan, secretar I în cadrul Ambasadei RM la Roma, aplicarea acestei legi va fi mai complicată, pentru că datele au caracter confidenţial. „În afara datelor cu caracter personal, trebuie să luăm în calcul şi faptul că la 20 iunie 2011 a intrat în vigoare Convenţia (din 3 iulie 2002) dintre Guvernul Republicii Italiene şi Guvernul Republicii Moldova pentru evitarea dublei obligaţii cu privire la impozitele pe venit şi pe capital şi prevenirea evaziunii fiscale, precum şi Protocolul adiţional. Aşa că aceste taxe nu-i vor viza pe muncitorii moldoveni”, a declarat pentru JURNAL Verlan.

Amintim că Decretul de Lege nr. 201, supranumit „Manovra Monti / Manevra Monti”, a fost ratificat pe 22 decembrie 2011. Textul integral al legii are 117 pagini. Impozitul pe case se numeşte IMU – taxa municipală unică.

Modificările din Codul Fiscal îi obligă pe conaţionalii noştri care lucrează şi au rezidenţă în peninsulă să plătească impozit şi pentru proprietăţile pe care le au în afara Italiei.

Neoficial, în Italia se află 300.000 de moldoveni. „Această cifră include cetăţenii noştri atât cu şedere legală, cât şi pe cei cu şedere ilegală, la care se adaugă persoanele cu cetăţenie dublă. O cifră cu care operează Ministerul italian de Externe, însă care încă nu a fost remisă oficial Ambasadei Republicii Moldova, este de 150.000 de moldoveni (cu şedere legală)”, ne-a comunicat secretarul din cadrul Ambasadei R. Moldova la Roma.

M.L.

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)