Manevra „de calitate” a oficialilor de la educaţie

Responsabilii de la ME au plătit preţuri duble şi au ignorat Legea cu privire la achiziţii publice la procurarea autobuzelor şcolare

În timp ce şoferii autobuzelor şcolare procurate în cadrul proiectului „Educaţie de calitate în mediul rural” se plâng de calitatea proastă a acestora afirmând că le e teamă să pornească cu copiii la drum, Procuratura Generală anunţă demararea unui dosar penal pe factorii de decizie de la Ministerul Educaţiei (ME) responsabili de achiziţie.

Svetlana COROBCEANU

Procurorii au ajuns la concluzia că pentru o parte din autobuze au fost achitate preţuri duble, pe alocuri a fost ignorată Legea cu privire la achiziţii publice şi că membrii grupului de lucru au cumpărat un lot de autobuze la preţuri duble, cunoscând care este preţul real al acestora. Ex-ministrul Şleahtiţchi neagă acuzaţiile, afirmând că întreg procesul a fost coordonat cu Agenţia de Achiziţii Publice, care, dacă ar fi depistat nereguli, ar fi intervenit pentru a anula procesul.

Prima licitaţie pentru achiziţionarea a zece autobuze din cele 109 a fost organizată în 2009, unităţile de transport fiind achiziţionate dintr-un grant al Băncii Mondiale. Ca rezultat, a fost desemnată câştigătoare oferta „East Auto Lada” SRL, care propunea autobuze de model IVECO la preţul de 77990 de euro/unitate, deşi „Auto Prezent” SRL a oferit autobuze de model PAZ-4234-70 la preţul de 32000 de euro/unitate.

Membrii grupului de lucru au invocat că autobuzele cu preţuri mai mici nu corespund parametrilor tehnici, şi anume că, în loc să dezvolte o viteză maximă de 100 km/oră, cum prevedea caietul de sarcini, acestea dezvoltă o viteză maximă de până la 60 km pe oră.

Autobuzestrategice

Potrivit procurorului Gheorghe Ciobanu, în 2010, a fost desfăşurată o altă licitaţie, deja prin intermediul Bursei universale de mărfuri a Moldovei pentru achiziţionarea unui lot de 15 autobuze. „Prin intermediul Bursei pot fi achiziţionate doar mărfurile strategice. Bursa permite, conform legii, achiziţionarea mărfurilor dintr-o singură sursă. Prin urmare, a participat doar „Auto Prezent” SRL care propunea aceleaşi autobuze de modelul PAZ 423470 la preţul de 738 mii de lei unitatea, deşi anterior s-a specificat că oferta acestora nu corespundea parametrilor tehnici şi, în lipsa concurenţei, a câştigat licitaţia”, a afirmat procurorul, specificând că, potrivit Legii importului, exportului şi tranzitului de mărfuri, autobuzele nu pot fi incluse în categoria bunurilor strategice.

Preţuri exagerate

La 25 mai 2011, au fost organizate încă două licitaţii pentru procurarea a 35 de autobuze achitate din grantul Băncii Mondiale şi a 42 de autobuze din contul banilor publici. În urma primei licitaţii, au fost livrate 11 autobuze cu 27 de locuri şi 24 de autobuze cu 33 de locuri la preţul de 72163 şi, respectiv, 77735 de dolari SUA/unitate, fără TVA şi accize.
La cea de-a doua licitaţie, „Auto Prezent” SRL a propus 26 şi 16 autobuze cu 27 şi 33 locuri, la preţuri exagerate de 849 050 şi, respectiv, 913670 de lei/unitate. Această achiziţie a fost anulată de Agenţia de Achiziţii Publice care a stabilit încălcări de legislaţie.

La 13 octombrie 2011, ME a organizat o licitaţie repetată pentru procurarea a 42 de autobuze, la care au fost acceptate preţurile exagerate de 836924 şi 901544 de lei/unitate, inclusiv TVA, propuse de „Auto Prezent”. La 2 decembrie 2011, a fost încheiat contractul, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat în proporţii deosebit de mari.

Acord adiţional ilegal de circa 6 milioane de lei

Pe 28 martie 2012 s-a decis modificarea contractului semnat la 2 decembrie 2011, ME ataşând la acesta un acord adiţional de procurare a încă şapte autobuze cu o capacitate de 33 de locuri la preţul de 901 544 de lei, inclusiv TVA, totul la suma de circa 6,5 milioane. „Acordul adiţional nu putea fi încheiat, ci trebuia anunţată o nouă licitaţie, a fost încălcată legea cu privire la achiziţii publice”, susţin procurorii.

În cazul procurării bunurilor din contul creditelor şi granturilor, acestea se scutesc de TVA şi accize. Pe 17 noiembrie 2011, oficialii de la ME au expediat o scrisoare organelor vamale în care au solicitat scutirea de taxe. Potrivit procurorilor, în această scrisoare figurează preţul real în valoare de 38730 de dolari pentru un autobuz de 27 de locuri şi 42080 de dolari pentru autobuzele cu 33 de locuri. „De aici reiese că oficialii de la ME au ştiut cu certitudine care e valoarea autobuzelor”, mai spun ei.

Procuratura Generală a pornit pe 12 decembrie 2012 o urmărire penală în privinţa factorilor de decizie pentru abuz în serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Potrivit procurorilor, funcţionarii publici din cadrul ME au comis abuz în serviciu şi şi-au depăşit atribuţiile de serviciu. Cauza penală a fost expediată Procuraturii Anticorupţie pentru exercitarea urmăririi penale conform competenţei.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu