Mănâncă din gunoaie după ce au fost înşelaţi de un consilier din Dănceni

DSC_2828Nadea Roscovanu Photography

Gheorghe Vântuleac din s. Stolniceni, r. Hânceşti

Afacerea „Bursa Muncii”

Au dorit să ajungă la muncă peste hotare. Au achitat bani grei pentru contract, aici, în R. Moldova, dar au fost traşi pe sfoară. Un grup de bărbaţi cu vârste între 25 şi 59 de ani susţin că au ajuns victime ale traficului de fiinţe umane, după ce s-au bazat pe o firmă care are mai multe filiale, inclusiv în centrul Chişinăului, nu departe de posturile de poliţie din preajma Pieţei Centrale.

Este vorba de firma „Grand Resurse” SRL, dar care se prezintă, inclusiv pe firmele de la intrare, drept „Bursa Muncii”. Firma aparţine lui Victor Maleru, consilier local PLDM, din s. Dănceni, raionul Ialoveni. Compania nu dispune de licenţă, pe numele acesteia au fost depuse plângeri la Centrul de Combatere a Traficului de Fiinţe Umane. Contactaţi telefonic, mai mulţi cetăţeni din Republica Moldova ajunşi în Marea Britanie ne-au spus că nu ştiu cum să se întoarcă acasă din cauza că nu au bani şi nu vorbesc engleza.

În pofida acestui fapt, în momentul scrierii acestui articol, firma continua să racoleze oameni, cărora le promitea să-i angajeze legal în străinătate.

Luau banii fără să elibereze bon de casă

Gheorghe Vântuleac din Stolniceni, Hânceşti, are 59 de ani. A plecat în Marea Britanie în luna mai curent. S-au adresat la aşa-numita „Bursa Muncii” reprezentantă a „Grand Resurse”, care îşi are oficiul în sala de aşteptare a Gării Centrale. „Ne-au spus că, dacă ne adunăm zece oameni, ne fac reduceri câte o sută de euro la încheierea contractului, un contract care ne asigură cu loc de muncă legal în Londra. Ne-am adunat atâţia şi, respectiv, am achitat toţi împreună 5000 de euro. Când am cerut un document care să confirme că am achitat banii, băiatul din oficiu, Sergiu, mi-a zis că bonul de casă se dă în sediul central al firmei, pe str. M. Varlaam colţ cu Armenească.

Acolo ne-au întâlnit alţi băieţi care ne-au ţinut o lecţie despre „binele” care ne aşteaptă în Marea Britanie, respectiv, nu mi-au dat decât un contract, pe care mai târziu am observat, nu figurează decât o ştampilă, fără dată, fără nume, fără nimic. Nici astăzi nu ştiu cum îi cheamă pe cei care ne-au tras pe sfoară”, afirmă Vântuleac.

„Am fost traşi pe sfoară. Am achitat 500 de euro, nu mi-au dat niciun bon de casă. Au zis că ne vom clarifica pe urmă. Aici, un domn ne-a luat restul banilor. Ne-au obligat să lucrăm câte 13 sau chiar 15 ore. Lucram noaptea, iar banii se duceau pe contul lui. ]n Marea Britanie, o persoană fizică nu are dreptul să muncească ilegal, altfel riscă o amendă foarte mare şi noi, şi angajatorul. Nici azi n-am văzut banii de la el.

Căutau hrană în containerele de gunoi

În trei luni, cât s-a aflat la Londra, a lucrat doar zece zile. „Nu aveam bani. Mi-i ruşine să spun cu ce ne alimentam. În preajmă, era o piaţă unde vindeau iranienii, care se închidea la ora 15.00. Căutam prin containerele de gunoi unde mai găseam câte o varză, roşii, cartofi. Aşa ne-am alimentat timp de două luni. Peste o lună, a mai fost adus un grup de şase oameni, apoi încă unul de şapte. Ne-am întors doar trei. Ceilalţi au rămas, nu au nici bani de bilet ca să vină acasă”, ne mai spune bărbatul. Acesta a mai ţinut să precizeze că, acum trei zile, i-a expirat revizia tehnică la automobil şi a fost amendat deja cu 400 de lei. „Cum e posibil ca aceşti oameni să mintă lumea şi să activeze în lipsa unui document valabil atâta timp? De ce, eu, un ţăran, trebuie să respect legea, ei însă, nu?”, se mai întreabă acesta.

„Aici regulile sunt altele”

Grigore V. este originar din Chişinău. Fiind şomer, a decis să-şi încerce şi el norocul la muncă peste hotare. A luat legătura cu filiala „Grand Resurse” din sectorul Râşcani. „Am discutat cu un tânăr care s-a prezentat Ghena. Şi atât. Mi-a spus că firma îmi poate oferi un contract de muncă în Marea Britanie. Mi-au promis că vom lucra la construcţii, vom fi cazaţi câte două persoane într-o cameră şi vom începe lucrul cu 65 de lire pe zi, imediat ce ajungem acolo. De la mine se cerea să achit 600 de euro firmei şi să-mi achit biletul la avion. Când am plătit banii, mi-au spus că seara îmi aduc contractul de muncă. Seara, m-au sunat şi mi-au spus că îl aduc a doua zi, la aeroport, înainte de plecare. La aeroport, am aşteptat, dar n-au mai venit. Am plecat fără contract, eram un grup de şapte persoane”, recapitulează bărbatul.

Au plecat la muncă pe 3 iunie. La Londra, ca şi în celelalte cazuri, au fost întâmpinaţi de doi cetăţeni originari din Republica Moldova. Au fost cazaţi într-o casă cu proprietari de origine romă. Unul din cei care i-au întâmpinat le-a cerut banii pe care îi mai aveau la ei ca să achite gazda şi să le perfecteze documentele care le-ar fi permis să muncească în Marea Britanie. „Am spus că am plătit deja pentru contract la Chişinău. Acela însă mi-a răspuns că ‘idioţii ceia din Chişinău nu ştiu nimic, aici regulile sunt altele’”, povesteşte bărbatul.

Ghereta „Bursa Muncii” din interiorul gării auto centrale

Ghereta „Bursa Muncii” din interiorul gării auto centrale

Bolnav, fără bani şi fără a vorbi engleza

Toţi bărbaţii au fost cazaţi într-o cameră cu un singur pat pentru două persoane. „În casă, eram 18 persoane împreună cu proprietarii şi încă vreo câţiva migranţi de-ai noştri. Ne-au lăsat fără bani, fără documente. Timp de două săptămâni, am stat închişi în casă. După aceea, am lucrat câteva săptămâni, azi – puneam faianţă, mâine – vopseam un perete. Puţinii bani pe care îi câştigam se duceau pe contul „managerului”, care ne-a întâmpinat, acolo nu ţi se dau banii în mână.

Era unicul care avea cont în bancă. Respectiv, umblam din urma lui şi îl rugam să ne dea banii. Ne da banii cu întârziere şi dacă te purtai frumos cu el”, ne mai spune dl Grigore. La un moment dat, din cauza stresului şi a foamei, s-a îmbolnăvit. „Aveam temperatura 39–40%. Acela promitea de pe o zi pe alta că îmi aduce biletul la avion. M-a purtat aşa o săptămână. Proprietarii casei au chemat salvarea într-o noapte şi mi s-a acordat ajutor. Cât am stat în spital, familia mi-a trimis bani şi pe 9 septembrie m-am întors acasă”, ne spune bărbatul. În R. Moldova s-a constatat că are probleme la rinichi, urmează să fie operat. „Vreau cel puţin să-mi întoarcă banii, cei 600 de euro”, ne-a mai spus Grigore V. rugând să nu-i dezvăluim numele integral, sperând că poate îi va convinge „pe şmecheri” să-i dea banii înapoi.

„Cerşim un loc de muncă, ascunşi sub un pod”

Cu Fiodor Dulgieru, 35 de ani, am discutat la telefon. E unul dintre bărbaţii care au plecat prin aceeaşi firmă şi care se află azi la Londra neavând posibilitatea să se întoarcă acasă. „Am fost traşi pe sfoară. Am achitat 500 de euro, nu mi-au dat niciun bon de casă. Au zis că ne vom clarifica pe urmă. Aici, același domn ne-a luat restul banilor. Ne-au obligat să lucrăm câte 13 sau chiar 15 ore. Lucram noaptea, iar banii se duceau pe contul lui. Aici, o persoană fizică nu are dreptul să muncească ilegal, altfel riscă o amendă foarte mare şi noi, şi angajatorul. Nici azi n-am văzut banii de la el. Ne bucurăm dacă câştigăm pentru o bucăţică de pâine, ne mai ducem pe la piaţă şi găsim ceva pe jos, cu asta ne hrănim. Nici puiului de şarpe nu-i dorim să treacă prin ceea ce trecem noi acum. Ne ducem sub un pod, cerşim să muncim pentru o bucată de pâine, ca prostituatele”, ne-a spus Dulghieru.

Gheorghe Petrea, colegul său, un tânăr de 29 de ani, ne spune că atunci când s-a adresat la „Bursa Muncii” a crezut că e o structură de stat. „Am confundat-o cu ‘Birja Muncii’. Cei care ne-au adus aici ne-au spus că nu e neapărat să luăm bani cu noi, pentru că aici vom avea de lucru din primele zile. Au zis că patronii cunosc limba română ori rusă, nu e neapărat să cunoaştem limba engleză. Când am ajuns, ne-au luat ultimii bani, ca să ne facă documentele, nu cunoşteam niciun cuvânt în engleză, ne-au cazat într-o locuinţă mizerabilă. Ne-au mai ajutat cât de cât nişte români altfel am fi murit de foame”, ne-a spus Gheorghe. La întrebarea de ce nu se adresează la ambasadă ori nu se apropie de cineva dintre reprezentanţii forţelor de ordine pentru a le cere ajutorul ca să fie repatriaţi, tânărul ne-a spus că nu o fac, deoarece nu au bani, nu cunosc oraşul şi nici limba, decât câteva expresii pe care le-au învăţat în acest răstimp.

Nu au licenţă valabilă

Camera de Înregistrări de Stat ne-a informat că în R. Moldova nu există o asemenea firmă „Bursa Muncii” SRL. Există însă întreprinderea mixtă „Grand Resurse” SRL înregistrată în 2008, fondator al căreia este Victor Maleru. În calitate de asociaţi, figurează Andrei Maleru şi Daniel Ivanciu. Reprezentanţii Camerei de licenţiere ne-au informat că pe numele acestei întreprinderi licenţa a fost eliberată la 16 mai 2013 şi a fost retrasă la 14 august 2013, în urma mai multor plângeri din partea cetăţenilor care au avut de suferit ca rezultat al activităţii acesteia.

 

„Şmecherii” de la Gara Centrală

Zilele acestea, am mers şi noi la biroul „Grand Resurse” SRL din sala de aşteptare a Gării Centrale. Activează nestingherit. Pe firmă scrie „Bursa Muncii”. Ne-au întâmpinat doi tineri, cu pliante, cărţi de vizită pe masă, pereţi împânziţi cu panouri care promit locuri bine plătite peste hotare. Unul dintre tineri s-a prezentat Victor. A refuzat să-şi spună numele integral. Nici pe cărţile de vizită nu figurează niciun nume. Ne-am interesat de condiţiile de muncă peste hotare. Ne-au promis că ne angajează în Marea Britanie, Franţa, Polonia, unde vrem. Ei ne perfectează un contract „de mediere” care costă 600 de euro.

Se angajează să ne facă legătura prin Skype cu patronii. În Marea Britanie, de exemplu, ne putem angaja în domeniul hotelier. Ne-am interesat în ce limbă vom vorbi cu patronii pe Skype. „Veţi vorbi în română sau rusă, nu trebuie neapărat să cunoaşteţi engleza. Sunt români ori ruşi stabiliţi de mai mulţi ani acolo”, ne-a asigurat Victor. Le-am cerut să vedem licenţa de activitate. S-au mirat. Ne-au spus că o putem găsi în oficiul central de pe str. Mitropolit Varlaam colţ cu Armenească.

Ne bucurăm dacă câştigăm pentru o bucăţică de pâine, ne mai ducem pe la piaţă şi găsim ceva pe jos, cu asta ne hrănim. Nici puiului de şarpe nu-i dorim să treacă prin ceea ce trecem noi acum. Ne ducem sub un pod, cerşim să muncim pentru o bucată de pâine, ca prostituatele

Anonimii de la „Bursa Muncii”

La oficiul central ne-au întâlnit alţi trei tineri. De asemenea, nu au dorit să se prezinte. Le-am spus că suntem jurnalişti. Ne-au spus că Victor Maleru, directorul firmei, e plecat peste hotare şi nu ne pot face legătura cu el. Au recunoscut că licenţa afişată pe perete nu mai este valabilă. S-au plâns că, de când au probleme cu Camera de Licenţiere, numărul filialelor acestei firme s-a redus de la 37, câte au fost pe întreg teritoriul RM, la doar zece.

Au negat că grupul din cele circa 20 de persoane, care a ajuns în Marea Britanie, s-ar fi confruntat cu probleme. „Noi le-am propus un loc de muncă, lor însă nu le-a plăcut. Au început să-şi caute singuri de lucru. Nu avem nicio vină.”
Întrebaţi cum activează fără licenţă, unul dintre ei, a opinat că în R. Moldova majoritatea firmelor specializate în acest domeniu activează în acest mod. „Te duci cu mapa de documente la Camera de licenţiere şi cei de acolo refuză să-ţi ofere licenţă. Te duci cu aceeaşi mapă, dar dacă mai dai ceva pe sub ea, obţii licenţa. Noi am acţionat Camera de Licenţiere în judecată. Cât se desfăşoară procesul, continuăm să activăm”, mai spun aceştia.

Activează ilegal

Solicitat de JURNAL, Valentin Guznac, directorul Camerei de Licenţiere, ne-a informat că activitatea acestui agent economic este în afara legii. „Le-am retras licenţa în urma mai multor plângeri pe care le-am primit de la oamenii care au apelat la serviciile lor. S-au adresat în instanţă. Decizia Camerei de licenţiere de a li se retrage licenţa însă nu a fost suspendată. Ei erau obligaţi, în decurs de zece zile, să depună blancheta licenţei, dar nu s-au conformat. Reprezentanţii MAI ar fi trebuit să ia măsuri pentru a stopa activitatea acestui agent economic. Inspectoratul fiscal ar trebui să intervină cu mecanisme financiare de sancţiune, deoarece activează fără licenţă valabilă, ţine de competenţa lor, era cazul să-şi onoreze obligaţiile”, a spus Guznac.

MAI se face că nu vede

Angajatul Centrului pentru combaterea traficului de persoane, din cadrul MAI, Ruslan Cantemir, cel care a recepţionat plângerile de la Gheorge Vântuleac, Ion Buza, pe marginea acestui caz, a declarat pentru JURNAL că acesta se investighează. „Pe moment, sunt în concediu. Cei de la ‘Grand Resurse’ urmau să prezinte setul de documente care să demonstreze colegilor mei cât e de legală afacerea lor. Victimele au fost audiate. Pe moment, sunt acumulate toate probele”, a spus acesta. Întrebat cum e posibil ca o firmă să activeze în lipsa licenţei chiar sub nasul poliţiştilor mai bine de un an, angajatul CCTP ne-a spus că nu e la curent dacă aceştia dispun ori nu de o licenţă valabilă.
Am încercat să aflăm şi opinia lui Victor Maleru, subalternii căruia ne-au informat că e în străinătate. La telefonul de la domiciliul acestuia, care ne-a fost oferit de reprezentanţii de la primăria Dănceni, ne-a răspuns soţia sa, care ne-a rugat să revenim seara, căci nu e acasă. A doua oară, am discutat cu un bărbat, care ne-a spus că, de fapt, acolo nu locuieşte niciun Victor Maleru, dar a promis să transmită întrebarea şi datele noastre de contact acestuia. Ulterior însă, nu ne-a mai contactat nimeni.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu