Management mai prost, salarii mai grase // ÎNTREPRINDERI DE STAT

Prime şi salarii în creştere pentru şefii unor întreprinderi cu capital majoritar de stat, chiar dacă situaţia lor financiară s-a înrăutăţit în ultimii ani

Directorii acestor întreprinderi au înregistrat în acest an creşteri salariale importante la care se adaugă prime trimestriale la fel de mari.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi dat recent publicităţii, salariul directorului SAFranzeluţa, în 2008 era de 17 mii de lei lunar. În 2011, în pofida faptului cifra de afaceri s-a micşorat şi societatea a înregistrat pierderi, salariul acestuia s-a majorat până la 37 mii de lei, fiind de opt ori mai mare în comparaţie cu salariul mediu al angajaţilor întreprinderii.

Salariul directorului întreprinderii „Moldtelecom”, Vitalie Iurcu, a fost majorat de la 49 mii de lei în 2008 la 59 mii de lei în 2011, chiar dacă profitul companiei  în această perioadă s-a diminuat. Salariul său e de 7,5 ori mai mare comparativ cu salariul mediu al angajaţilor întreprinderii. Totodată, Iurcu a ridicat pe parcursul ultimilor doi ani prime în valoare de 410 mii de lei.

Grigore Gacikevici, preşedintele Băncii de Economii, a ridicat în 2011 circa 750 mii de lei, salariul său lunar fiind de 40 de ori mai mare decât salariul mediu al unui angajat al băncii. În anii precedenţi, salariul său era de 150 mii de lei pe lună.

Directorul întreprinderii „Tutun-CTC”, Ala Sârbu, ridică lunar un salariu de 154 mii de lei. Venitul mediu lunar al unui angajat este de 21 de ori mai mic. Conform deciziei consiliului societăţii, directorul a beneficiat şi de o recompensă anuală pentru întreg anul 2011 în valoare de 1,3 milioane de lei, cu toate că persoana vizată a activat în calitate de director numai zece luni.

Directorul întreprinderii SA ,,Apă-Canal Chișinău”, Constantin Becciev, a ridicat în 2010 venituri salariale în valoare de 330 mii de lei, inclusiv 22,8 mii lei în calitate de prime trimestriale (deşi întreprinderea înregistrează pierderi), iar în 2011 – 251,2 mii de lei, inclusiv prime trimestriale – 17,2 mii de lei, remunerarea medie lunară variind între 22 şi 27,5 mii de lei.

Auditul efectuat la SA ,,Apă-Canal Chișinău” a constatat că, în perioada 2009-2011, membrilor consiliului și reprezentantului statului le-au fost stabilite, în conformitate cu deciziile Adunării Generale, compensații trimestriale în mărime de trei salarii medii pe întreprindere. În pofida faptului că societatea a înregistrat pierderi, în anii 2009–2011, aceştia au fost remunerați nejustificat cu astfel de compensații în mărime de 1,4 mil. de lei.

„Foarte mulţi dintre aceştia primesc într-un an cât preşedintele republicii sau un ministru în 15 ani. Dar nu-i vina lor, ci a legislativului, executivului şi Procuraturii Generale”, a opinat preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean. Despre salariile exagerate ale unor şefi de întreprinderi de stat s-a vorbit în repetate rânduri. Premierul Vlad Filat a cerut la începutul lunii martie curent modificarea legislaţiei la acest capitol, dar situaţia a rămas neschimbată.

S.C.

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)