Mâna de gospodar a primăriţei de Măgdăceşti

Liuba Cojocaru, primarul de Măgdăceşti, raionul Criuleni

„Vreau să ridic condiţiile de trai ale sătenilor mei”

Liuba Cojocaru, actuala primăriţă în localitatea Măgdăceşti, raionul Criuleni, încearcă şi îşi doreşte prin multă muncă, în colaborare cu sătenii, agenţii economici şi angajaţii primăriei, să transforme satul de baştină într-o localitate civilizată, unde fiecare locuitor s-ar simţi bine. Femeia este de părerea că fiecare primar trebuie să dea dovadă de omenie, înţelepciune, răbdare, „pentru că, numai prin fapte concrete, corectitudine, poţi căpăta încrederea şi respectul sătenilor”.

Reuşeşte pas cu pas cam tot ce îşi pune în gând. Până acum, a dus la bun sfârşit reparaţia capitală a instituţiilor publice din sat, a renovat estrada de vară, locul unde se adună satul întreg la toate sărbătorile şi adunările comunităţii, a instalat un semafor la şoseaua ce străbate localitatea, a reparat drumurile în două cartiere noi, a instalat 11 megafoane prin localitate, a trecut Centrul de Sănătate Măgdăcești cu deservirea la Chișinău, a renovat și amenajat fântâna din centrul satului. La Măgdăceşti orice festivitate laică sau religioasă este sărbătorită împreună cu tot satul.

Mamă, soţie şi fiică

Potrivit primăriţei Liuba Cojocaru, pe parcursul unui an de activitate, în satul Măgdăcești au fost efectuate lucrări în valoare de 6 milioane 822 mii de lei. Lista cu lucruri bune, utile şi frumoase poate continua. Este mereu în acţiune, reuşind în acelaşi timp să fie mamă a patru copii, soţie şi fiică a doi bătrâni care o aşteaptă să le deschidă mai des portiţa. Liuba Cojocaru vine dintr-o familie de muncitori. Este licenţiată în pedagogie şi a făcut masteratul în domeniul turismului. De-a lungul anilor, a activat în calitate de învăţător la clasele primare, întreprinzător. Fiind o fire energică, sensibilă, sociabilă, încerca, pe lângă activitatea de bază, să-i sprijine prin diferite acţiuni şi pe cei care aveau nevoie de susţinere.

„Facem jertfe la marile sărbători creştine”

Aşa a ajuns să fie preşedinta Asociaţiei de Femei din Măgdăceşti, înfiinţată la iniţiativa sa în anul 2008, împreună cu alte femei puternice din sat care erau angajate ale altor instituţii publice din localitate. Mai târziu numărul femeilor din asociaţie s-a mărit considerabil, alăturându-se şi multe femei casnice din Măgdăceşti. Asociaţia avea drept scop organizarea acţiunilor de caritate pentru bătrâni şi invalizi, copiii din familiile nevoiaşe.

„Facem jertfe la marile sărbători creştine: Sfintele Paşti, Crăciun. Mergem pe acasă la orbi, invalizi, bătrâni şi le donăm colete, felicităm bătrânii care sărbătoresc jumătate de secol de căsnicie. Orice lucru are un început şi trebuia să convingem oamenii că vrem să-i susţinem. Numai după câteva acţiuni ei au înţeles că le vrem binele”, mărturiseşte Liuba Cojocaru. După spusele ei, Asociaţia activează şi în prezent şi lucrurile frumoase continuă să fie făcute de multe femei din Măgdăceşti.

„Cu oameni se face totul”

Din anul 2011, ştiindu-i firea, locuitorii din Măgdăceşti şi-au dat votul pentru Liuba Cojocaru, care a devenit primar. Femeia încearcă, prin acţiuni concrete, ajutată şi susţinută financiar de cei 45 de agenţi economici din sat plus sprijinul din exterior, să modernizeze satul de baştină. Astfel, în prezent, a început construcția rețelelor exterioare de canalizare, construcţia unui bloc cu două niveluri la grădinița de copii, a sălii de ceremonii funerare și a cantinei sociale, din mijloacele sătenilor și donatorilor.

Orice idee a sa care vine din discuţiile cu sătenii prinde a se realiza tot cu ajutorul şi susţinerea lor. Astfel, la o adunare cu agenţii economici din sat, avută înainte de Paşti, Liuba Cojocaru a propus instalarea unor cutii de colectare a banilor pentru suferinzii de cancer din Măgdăceşti. „Nici unul n-a spus „nu”. Cu oameni se face totul. În orice magazin este o cutie în care fiecare cetăţean contribuie cu ceea ce poate. Este foarte greu să-i vezi pe oameni cum suferă. Într-un timp scurt, până la Sfintele Paşti, bolnavilor li s-au dat câte 375 de lei de fiecare – bani adunaţi de la oameni leu cu leu.

157 de bărbaţi cu prenumele Gheorghe

Tot la iniţiativa primăriţei, pe 6 mai curent, când creştinii îl sărbătoresc pe Sf. Gheorghe (stil vechi), a fost organizată, de către toţi bărbaţii care poartă prenumele Gheorghe din Măgdăceşti, în total 157, o seară cu cântece şi voie bună.

„Am adunat agenţii economici şi alţi bărbaţi cu acest nume şi le-am propus organizarea unui eveniment, care va deveni tradiţie pentru satul nostru. Bărbaţii au căzut de acord. Au organizat o horă a satului, unde serveau oamenii cu caş de oaie, roşii, vin de sănătatea lor. În acea zi, preotul din sat ne-a explicat cine a fost Sf. Gheorghe”, povesteşte primăriţa despre unul din evenimentele organizate cu sătenii săi. Şi angajaţii primăriei au primit în acea zi din partea purtătorilor prenumelui câte o icoană a acestui sfânt. Evenimentul a luat sfârşit cu felicitarea celui mai în vârstă (83 de ani) şi a celui mai mic (o lună) Gheorghe, dăruindu-li-se câte 500 de lei.

Satul cu cea mai mare natalitate

„Totul au organizat oamenii. Ei trebuie susţinuţi şi apreciaţi. Sunt zile când mă întorc istovită acasă, pentru că fiecare vine cu o problemă la primărie şi trebuie să-l asculţi şi să-l ajuţi cu un sfat. Orice primar trebuie să dea dovadă de omenie, înţelepciune, răbdare”, spune femeia. Potrivit ei, numai prin fapte concrete, corectitudine poţi căpăta încrederea şi respectul sătenilor.

Liuba Cojocaru are numai cuvinte bune despre consătenii săi. Preţuieşte la ei hărnicia şi spiritul gospodăresc. În satul Măgdăceşti sunt înregistraţi 5244 de locuitori. Localitatea atinge cea mai mare natalitate la nivel raional. Aici se nasc anual 75-80 de copii. Anul trecut, localitatea Măgdăceşti a fost apreciată ca cel mai amenajat sat din raionul Criuleni.

Susţinută de consilieri, primăriţa are în agenda sa o sumedenie de proiecte: să finiseze construcția apeductului, a rețelelor de canalizare, a stației de epurare, să pună la punct iluminarea stradală, un bloc nou la grădinița de copii, construcția unui teren performant de joacă pentru copii, amenajarea, înverzirea satului Măgdăcești şi, nu în ultimul rând, grija permanentă față de toți locuitorii satului.

Victoria POPA