Mamele ostaşilor ruşi, terorizate de procuratura rusă

După ce „Comitetul mamelor ostaşilor ruşi din Sankt Petersburg” a anunţat numărul ostaşilor ruşi internaţi în spitalele din acest oraş, procuratura a deschis un dosar în acest caz

IMG_2837Deşi mass-media din Federaţia Rusă infirmă că Rusia a trimis armata regulată în estul Ucrainei, „comitete ale mamelor ostaşilor ruşi” din diferite regiuni ale ţării au semnalat că în spitale sunt îngrijiţi sute de soldaţi. Mai mult, „Comitetul mamelor ostaşilor ruşi din Stavropol” a făcut publică o listă „incompletă” a ostaşilor ruşi morţi sau răniţi din întreaga Rusie. Ca rezultat, procuratura din Federaţia Rusă a deschis un dosar în cazul „Comitetului mamelor soldaţilor ruşi din Sankt Petersburg”.

Şeful separatiştilor de la Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a recunoscut săptămâna trecută că „de la 3000 la 4000 de soldaţi” ruşi luptă în rândurile insurgenţilor. „Printre noi se află soldaţi care luptă pentru libertatea fraţilor lor”, s-a grăbit să adauge acesta. Pe moment, potrivit surselor ucrainene, în estul Ucrainei luptă de partea separatiştilor circa 20000 de ostaşi ruşi.

În acelaşi timp, la Pskov, în nordul Rusiei, sunt înmormântaţi în secret paraşutişti din unităţi regulate ale armatei, fără ca locul şi condiţiile morţii lor să fie comunicate familiilor lor. O echipă a televiziunii ruse „Dojdi” a fost agresată de oameni îmbrăcaţi în treninguri la ieşirea dintr-un cimitir din acest oraş. La Kostroma, 300 km la nord-est de Moscova, un mic grup de femei s-a reunit miercurea trecută pentru a cere explicaţii despre destinul fiilor şi soţilor lor. Scena a fost filmată: una dintre aceste femei, cu ochii roşii, se adresează direct lui Vladimir Putin: „Vă implor să-mi întoarceţi fiul, să mi-l întoarceţi viu”. Acest ostaş se numeşte Egor Pocitoev. Capturarea sa a fost făcută publică recent de către armata ucraineană, care a difuzat mărturisirile filmate a zece soldaţi ruşi pe care i-a făcut prizonieri. Ulterior, Moscova a explicat că aceşti soldaţi s-ar fi găsit pe teritoriul ucrainean… din greşeală. Ei au fost capturaţi în apropierea satului Zerkalnîi, în regiunea Lugansk. Mărturiile culese de agenţia de presă Reuters arată că întreaga unitate, compusă din mai multe zeci de soldaţi fără insignă, staţionează la şapte kilometri de această localitate.

Câţi soldaţi ruşi au căzut în Ucraina?

Este imposibil de aflat acest lucru. Doar elemente disparate ne permit să sesizăm amploarea intervenţiei ruse. „Comitetul mamelor soldaţilor ruşi din Sankt Petersburg” asigura săptămâna trecută că 100 de militari erau îngrijiţi în spitalele oraşului. „Comitetul mamelor ostaşilor ruşi din Stavropol” a făcut publică o listă de 400 de morţi sau răniţi pe întreg teritoriul Rusiei, pe care o declară „incompletă”.
Bogatenkova, preşedinta acestui comitet, a menţionat că lista în cauză a fost elaborată în baza informaţiilor obţinute din diferite surse ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse, pe care nu le poate face publice. În listă figurează militari de la mai multe unităţi militare: 19 din Voronej (Vladikavkaz, Osetia de Nord), 17 din oraşul Şаli (Cecenia) şi opt din oraşul Şаtoi (Cecenia).

Provoacă amintiri sumbre

Reapariţia în mass-media a „comitetelor mamelor soldaţilor ruşi”, o instituţie respectată în Rusia, a provocat îngrijorări în ţară. Numele lor evocă anii ’90, şi anume războaiele murdare din Cecenia, în decursul cărora ele au fost deosebit de active. Într-un editorial, cotidianul „Vedomosti” întreba miercurea trecută: „Suntem în război cu Ucraina? Dacă da, pe ce bază? Dacă nu, cine e îngropat în cimitirele militare?”. Mai departe, ziarul dă alarma: „Tăcerea şi comentariile goale ale instituţiilor oficiale nu fac decât să provoace un climat de suspiciune, amintind momentele sinistre din istoria rusă şi sovietică”.
Vineri, Ministerul Justiţiei al Federaţiei Ruse a introdus în registrul organizaţiilor necomerciale al „agenţilor străini” organizaţia de apărare a drepturilor omului „Mamele soldaţilor din Sankt Petersburg”, se menţionează pe site-ul instituţiei. Procuratura rusă a deschis un dosar în acest caz.

The following two tabs change content below.