Mama vitregă (2)

Indiferent o vor sau nu copiii, Grigore n-o să-i permită să plece de lângă el

  Știa din spusele lui Grigore că Angelica se descurcă la bucătărie, că ştie să-i organizeze pe ceilalţi la diverse munci casnice, că de fapt fetiţa, de la vârsta de nouă ani, a luat în mâinile sale partea de activităţi ce-i revin unei gospodine. O ajută cu drag şi vecinele, dacă e vorba de ceva mai complicat. Zic, nu la copii se gândea Grigore când a cerut-o de nevastă. Voia bărbatul să aibă o familie completă. Să primească oaspeți cu nevastă în capul mesei, să se ducă cu ea la braț pe la rude și prieteni, dorea o muiere în pat, una curățică și frumoasă la vedere. Tocmai așa i-a părut  Cristina. Și apoi, de cum a văzut-o, inima a început să-i bată mai repede, parcă nu-i ajungea aer să respire. Indiferent o vor sau nu copiii, el n-o să-i permită să plece de lângă dânsul.

Copiii o boicotează pe Cristina

Aşa că s-a uitat la ei cum stăteau lipiți unul de altul și le-a spus răspicat: de azi înainte, Cristina va trăi cu noi, va fi mama voastră și soția mea. Angelica a dat să spună ceva, dar Grigore i-a închis gura. Nu se discută treaba asta! Să n-o obijduiți voi și o să vă împăcați de minune. Au intrat în curte, în casă. Cristina a rămas uimită cât de îngrijită era gospodăria. Tot lucrul la locul lui, peste tot măturat, spălat. La bucătărie ordine, ba și o mâncare fierbea pe plită.

Dar greu i-a fost până a câștigat încrederea copiilor… Dacă dădea să-l mângâie pe careva din ei, se strângeau ghem ca aricii. O dată n-au salutat-o primii. De se întâmpla să le facă observație, imediat i se jeluiau lui Grigore, chipurile vidma asta ne obijduieşte pe nedrept! Grigore îşi cunoştea odraslele, aşa că le asculta cu jumătate de ureche. Lui îi era dragă Cristina şi n-ar fi alungat-o din casa lui niciodată. Odată chiar i-a spus Angelei: dacă o obijduiţi şi ea pleacă de la noi, vă dau la şcoala-internat şi am să vă iau acasă numai în vacanţe…

Cristina se întoarce în casa părintească

Zic, până s-au obişnuit unii cu alţii a trecut mai bine de un an, perioadă grea pentru Cristina. Cu atât mai mult cu cât nici femeile din mahala nu ţineau cu ea, ba chiar simţea nevasta că cineva le montează împotriva ei. Pentru că uneori odraslele lui Grigore nu i se supuneau deloc, făceau invers de ce le spunea ea. După venirea ei în familie niciun lucru nu era la locul lui. Striga Grigore şi la ea, şi la copii, uneori se apuca bărbatul de cap şi bolmojea: la casa de nebuni şi tot e mai bine decât aici. Iată că moare tatăl Cristinei, până atunci îngrijea de el o mătuşă pe care o plătea fata – îi mai dădea o pensie la cea pe care o avea.

Acum, dacă murise moşneagul, Cristina s-a cerut acasă de la Grigore, chipurile să pună la punct averea, să vândă gospodăria moşului. Ştii bine, i-a spus ea, sunt unicul copil și trebuie să am grijă de toate. În gândul ei însă îşi luase rămas bun de la Grigore şi familia lui. Într-un an şi jumătate se umpluse de venin şi şi-a zis: decât aşa mai bine singură! Nici să bănuiască Grigore ce-i în sufletul femeii.

I s-a lehămetit de măritiş

Dar iată că trece o săptămână, două, trei şi nu mai vine Cristina la el. Se duce bărbatul să vadă ce-i la mijloc şi o găseşte prăşind în grădină într-o rochie scurtă, cu picioarele goale şi aşa-i veni lui s-o pună la pământ și s-o iubească, că n-a rezistat ispitei. Dar oricum n-a convins-o pe Cristina să se întoarcă la el şi la copiii lui. Femeii i se lehămetise de măritiş. Trăia de una singură, făcea ce voia şi nu-i mai trebuia nimic!

Dar uite că lui Grigore treaba asta nu-i plăcu de loc. Atât de mult se supărase că, întorcându-se acasă, le-a poruncit copiilor: ori o aduceţi pe Cristina înapoi, ori vă trimit să trăiţi la bunica voastră la ţară. O să-i plătesc cât va spune ea, dar n-am ochi să vă mai văd. El, care până atunci vorbea despre odraslele lui cu atâta dragoste, de dragul Cristinei s-ar fi lepădat de ele. Și le-a spus-o la modul serios…

La 42 de ani, a devenit mamă

Pentru că din ziua ceea nu le-a mai vorbit. Venea de la serviciu, cobora în beci şi se îmbăta criţă. Nu-i mai păsa că Angelica duce gospodăria mai bine ca niciodată, nici că fecioru-său Costică a ajuns să câştige un concurs republican la geografie și că va pleca într-o călătorie turistică, n-a mai chemat medicul la cel mic când se îmbolnăvise. Zic, nu-i mai păsa de nimic. O voia pe Cristina lângă dânsul, dar ea nu se dădea convinsă.

“De ce să mă bag cu de-a sila în sufletele lor? – zicea femeia. – Cu tine n-am nimic. Vrei să mă vezi? Vino oricând, la tine însă nu mă întorc…” Dacă au văzut copiii că-i rău şi rău, şi-au luat inima în dinţi şi au venit toţi  la ea acasă şi au jurat că au s-o asculte şi, dacă vrea ea, şi mamă o să-i spună, numai să vină la tatăl lor, să stea toţi împreună, căci tata bea de rupe… Şi au tot venit până s-a întors Cristina la Grigore. Să nu vă închipuiţi că toate problemele cu copiii s-au rezolvat, după cum au promis ei, dar oricum mai bine era… Trăiesc împreună de zece ani şi Cristina i-a mai născut un copil lui Grigore. La 42 de ani, a devenit mamă…

 

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână

Lidia Bobână

Ultimele articole de Lidia Bobână (vezi toate)