Mamă proxenetă

AFACERE DE FAMILIE // „Nu aveam bani pentru pâine şi i-am spus fiicei mele minore să se culce cu bărbaţii, iar clienţii achitau 100 de lei”

O mamă din raionul Edineţ îşi obliga fetiţa minoră să întreţină relaţii sexuale cu mai mulţi bărbaţi. Pentru aceste servicii, femeia încasa câte 100 de lei de client. Situaţia a durat trei ani, fetiţa fiind obligată să deservească clienţii de la vârsta de 12 ani. Forţele de ordine i-au înaintat mamei învinuirea de proxenetism şi aceasta riscă 20 de ani de închisoare. Minora a fost găzduită la Centrul de Plasament pentru minori din Edineţ, până la finalizarea dosarului. „Aceasta se simte mai bine şi reacţionează pozitiv la toate intervenţiile psihologilor. Se simte în siguranţă”, a comunicat Ludmila Lazări, angajată a Centrului de Plasament.

Marina LIŢA

„Îi spuneam fiicei mele să întreţină relaţii sexuale cu diferiţi bărbaţi. Clienţii îmi plăteau câte 100 de lei. Aceasta se întâmplă de trei ani” (minora are acum 15 ani – n.a.), este declaraţia şocantă a unei femeii, vorbitoare de limba rusă, din localitatea Poiana, raionul Edineţ. Aceasta susţine că nu avea bani nici de pâine. „După ce ne-a ars casa, era greu să ne descurcăm cu banii. De aceea am pus-o pe fata mea să practice prostituţia”, se justifică femeia.

„Nu pot spune nimic de bine”

Locuitorii comunei Poiana nu au o părere bună despre mama minorei, deşi susţin că nu ştiau că aceasta îşi forţa fiica să întreţină relaţii sexuale cu bărbaţi. „Nu este de la noi din sat, a venit din Edineţ. Locuieşte departe de mine şi nu m-a interesat niciodată soarta acesteia, pentru că este un om pierdut. Trăieşte cu un bărbat şi beau de usucă. De bine nu pot să vă spun nimic”, susţine Alexandru, aşa a dorit să-l prezentăm.

Acest fapt a fost confirmat şi de către oamenii legii. „Este vorba de o familie social vulnerabilă, unde se consumă mult alcool. Soţul femeii a murit şi aceasta a rămas de una singură cu trei copii”, ne-a comunicat Vitalie Gurdilă, procurorul care investighează acest caz. „Mama a fost reţinută în flagrant, în timp ce încasa 100 de lei de la un potenţial client. Aceasta ne-a comunicat că practica acest „business” de doi – trei ani”, a menţionat Gurdilă.

Nimeni nu s-a implicat

Familia era în evidenţa Asistenţei sociale din localitate, care susţine că minora absenta des de la şcoală. Funcţionarul recunoaşte că ar fi trebuit să se implice mai mult în acest caz. „Atunci când lipsea de la şcoală, mă duceam acasă să văd de ce nu a frecventat. Mama întrebuinţa băuturi alcoolice şi era înregistrată la noi. Copila este o fire închisă de felul ei”, susţine Galina Cernei, asistent social.

Profesorii ne-au spus şi ei că minora lipsea des de la ore. Diriginta susţine că de fiecare dată aducea certificat de la medic. În rest, copila era o elevă retrasă şi cuminte. De aceea profesorii au decis să nu se implice în acest caz.

Oamenii legii susţin că urmează să audieze surorile mai mari ale minorei. „Niciuna nu locuia împreună cu mama. Cea mai mare este căsătorită şi locuieşte la Edineţ, iar pe cea mijlocie urmează să o găsim”, afirmă Nicoleta Romaniuc, anchetator în acest caz.

Clienţii – tineri din localitate

Procurorul spune că de serviciile fetei beneficiau unii tineri din Poiana. „Erau băieţi fără părinţi. Trei dintre aceştia au fost descoperiţi de forţele de ordine şi sunt citaţi în acest dosar în calitate de martori. Aceştia neagă faptul că ar fi fost implicaţi în acest caz, dar povestesc despre alte persoane care ar fi apelat la serviciile minorei. Din păcate, cei vizaţi sunt plecaţi din ţară”, a menţionat Gurdilă.

Pe moment, minora a fost plasată la Centrul de Plasament din Edineţ, iar mama a fost reţinută. „Pe 18 octombrie pe numele femeii a fost înaintată învinuirea de proxenetism şi a fost prelungit mandatul de arest preventiv cu 30 de zile. Urmează să fie efectuată expertiza psihiatrică a învinuitei. Pe moment, învinuita se află în izolatorul de detenţie”, susţine procurorul.

20 de ani de puşcărie

„Fata se simte din ce în ce mai bine. După tratamentele la care a fost supusă din partea familiei, ea se simte în siguranţă aici şi începe, încet-încet, să se deschidă. Sperăm că, cu ajutorul psihologilor, să-i lecuim rănile”, ne-a comunicat Ludmila Lazăr, angajata Centrului de Plasament.

Dacă va fi găsită vinovată, mama riscă să stea după gratii până la 20 de ani.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)