„Mamă, câinele mănâncă mai bine ca noi”

Valentina Cătană a fost nevoită să părăsească gospodăria soţului decedat şi s-o ia de la capăt având alături doi copii minori

Valentina Cătană cu fiul său, Nicanor

Valentina Cătană este văduva lui Ion Cătană (decedat la 27.11.2014), despre care am mai scris în JURNAL de Chişinău. S-au cunoscut prin intermediul rubricii „Jumătatea ta” şi au format acum un deceniu o familie. Dincolo de greutăţi, au fost fericiţi. Femeia, invalid de gr. II, îşi creşte singură doi copii minori, în satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti, unde a fost nevoită să treacă cu traiul, pentru că soacra a „rugat-o” să plece.

Nu se plânge de viaţă, se roagă doar de sănătate ca să-şi poată ridica de una singură copiii. Cu un venit lunar de 1700 de lei, din care achită lunar 850 de lei pentru un credit, îşi asigură copiii doar cu pâine, ceai şi te miri ce. A luat creditul pentru a prelungi cu un an viaţa soţului, după spusele medicului, care i-a cerut pentru intervenţie 7 mii de lei. La patru zile de la intervenţie, Ion Cătană a murit. Aflaţi câte ceva din traiul acestei mame, pe care vrem s-o susţinem moral şi financiar cu ajutorul cititorilor noştri.

Era în primele ore ale dimineţii când am ajuns la Ciuciuleni, Hânceşti. Coborând pe un drum abrupt proaspăt pavat, am ajuns în centrul localităţii. Mai mulţi săteni ieşiseră în „centru” la cumpărături. Câteva femei cumpărau roşii şi ardei pentru murături, conserve de la un consătean de-al lor, Vasile. Omul îşi vindea producţia crescută în gospodăria proprie. După ce cumpăr de la el o pungă cu ardei iuţi, bărbatul îmi spune că grădinăria îi dă numai bătăi de cap şi muncă pentru bănuţi. Mă întreabă la cine am venit în sat. După ce-i răspund, bărbatul, originar din sat, îmi spune că nu cunoaşte toată lumea din localitate, deoarece e mare, întinzându-se pe kilometri întregi.

150 de case părăsite pe o singură stradă din sat

De la el aflu că satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti, avea pe timpul sovietic 14000 de locuitori, ca în 2004 să ajungă la 4 mii, iar acum, după ultimul recensământ, să fie numărate circa 2 mii de suflete. Fermierul Vasile îmi spune că satul are „patru sute”, adică patru drumuri principale numite de locuitori – „prima sută”, „a doua sută”, „a treia sută” şi „a patra sută”, pentru că pe timpuri erau patru colhozuri. El trăieşte pe „prima sută”. La ultima numărătoare din mai 2014, când a avut loc Recensământul locuinţelor şi al populaţiei, pe „prima sută” au fost înscrise 150 de case părăsite. „Pleacă lumea şi pleacă, rămânem noi, cei mai puternici şi mai resemnaţi”.

„Rugată” să plece din casă

Între timp, se apropie într-un suflet Nicanor, băiatul Valentinei Cătană, ca să ne conducă spre căsuţa în care au trecut acum o lună de zile. Până la casa Valentinei Cătană am observat casa de cultură, parcul, punctul medical nou-construit, un stadion, un loc amenajat pentru copii şi un centru de plasament pentru femeile maltratate de soţi, ceea ce demonstrează că satul este încă viu, chiar dacă lumea pleacă, revine sau îşi părăseşte pentru ani buni casele.
După o poartă cu vopseaua scorojită, se vede o căsuţă cu prispă de lemn şi patru ferestre de culoare galbenă. Pe prispă ne aştepta Valentina. Cu ochii în lacrimi şi cu un zâmbet schiţat pe faţă, ne invită să intrăm în casă. Slăbită şi emoţionată, îmi spune că a părăsit casa soacrei fără nimic, doar cu ceva lucruri şi haine de-ale ei şi ale copiilor săi, Nicanor (12 ani) şi Laura (5 ani). Ion şi Valentina locuiau la Sărata-Galbenă, Hânceşti, împreună cu mama lui Ion. După decesul soţului, nora nu a mai avut loc în casa soacrei, unde în decursul a zece ani au făcut unele îmbunătăţiri pentru traiul lor, chiar dacă aveau un venit lunar de mizerie, din două pensii de invaliditate şi două salarii de o mie de lei pe lună. El era singurul copil în familie şi Laura e unica nepoată a mamei lui Ion Cătană.

Învinuirile soacrei

A trecut cu traiul la Ciuciuleni, Hânceşti, pentru că aceasta a fost unica locuinţă găsită mai aproape pentru a-şi păstra serviciul de la Hânceşti. Căsuţa a găsit-o prin intermediul a două femei, prietene cu soţul decedat. Femeile sunt ţintuite la pat, dar, prin îngrijitoarele lor, au găsit căsuţa, unde a fost primită la gazdă protagonista noastră cu cei doi copii. „La 1 august, mi s-a dat termen de o lună de zile să eliberez casa”, mărturiseşte ea, în timp ce pe obraji îi curg lacrimile. Soacra a motivat că a ştiut din timp că Valentina nu va trăi mult timp cu Ion. „Dacă a murit Ion, eu nu pot să rămân în casa ei. Mi-a mai spus că nu trebuia să-i fac copil lui Ion. Şi multe altele. Şi aşa a decis ca la 10 luni după moartea soţului să mă alunge”, spune ea, dacă nu pleacă, o avertizase că-i va arunca hainele în drum. Cât vorbea, femeii nu i se mai uscau ochii. „Ion a decedat de ciroză, din cauza hepatitei şi din cauza medicamentelor administrate mai mulţi ani. Ficatul n-a mai rezistat”, spune ea plângând.

Intervenţie făcută pe bani luaţi pe credit

Valentina este invalid de gradul II în urma unui grav accident rutier. În prezent, venitul ei lunar este dintr-un salariu de circa 1000 de lei, pensia de invaliditate de 500 de lei şi indemnizaţia de 199 de lei pentru Laura, care creşte fără tată. Din acest venit, Valentina întoarce la o bancă, lunar, câte 850 de lei pentru creditul de 25 de mii de lei luat cu scopul de a-i face soţului o intervenţie pentru a-i prelungi cu un an viaţa.
„M-am împrumutat la bancă pentru că medicul îi mai dădea un an de viaţă. Am plătit intervenţia de 7 mii de lei pentru inelele de la esofag şi apoi toate cheltuielile legate de tratamentul său. Luni, 24 noiembrie 2014, i-au făcut intervenţia la esofag şi joi, 27 noiembrie 2014, a decedat”, povesteşte văduva. În prezent, mai are de dat la bancă încă 6 mii de lei.

Lucrează o tură de 24 de ore şi trei zile stă acasă. Cu 135 de lei este plătită pentru un serviciu, dacă face opt servicii, are 1080 de lei, dar dacă numai şapte – are 945 de lei, dintre care 400 de lei îi dă pe drum.
Valentina şi-a dorit o căsuţă mai aproape de raionul Hânceşti, dar sunt mai scumpe şi nu prea se dau cu chirie, din spusele ei. În căsuţă are doar curent electric. Are şi plită de gaz, dar nu are o butelie de gaz. Face mâncare la cotlon. Şi-a adunat nişte lemne pentru o sobă mică ce desparte două cămeruţe mici. S-ar fi dus la părinţi, dar acolo nu are de lucru, pentru că satul este mult mai departe de centrul raional.

Stăpânii acestei căsuţe i-au permis să locuiască în ea fără a plăti, dar vor ca ea s-o cumpere cu timpul la preţul de 3500 de euro. „Mi-i milă de soarta copiilor mei. Mă ajută, dar sunt mici şi chinuiţi. Nu le pot oferi mai mult, pentru că nu sunt aptă de a lucra mai mult, de a-mi găsi alt serviciu. În piciorul drept nu am oase, doar fiare, am plăci în corp în urma accidentului rutier”, spune Valentina cu ochii în lacrimi.

Ce mănâncă copiii

Plânge, îi tremură şi mâinile de emoţie. Se uită la Nicanor, care stă cu capul plecat, în camera de alături pe un pat pliant. „Mâncăm orez, macaroane. S-a terminat uleiul, dar a fost Nicanor la un coleg de clasă pe care l-a ajutat la lucru şi bunică-sa i-a dat 1,5 litri de ulei. Ne bucurăm că avem pâine şi ceai”.
De la serviciu aduce resturi de mâncare, pe care le dă la un căţel mic din curte şi băiatul i-a spus într-o zi:

„Mamă, câinele mănâncă mai bine ca noi”, deoarece resturile de mâncare sunt şi cu ceva carne, salam, caşcaval, dar copiii ei nu ştiu gustul acestor produse alimentare.

JURNAL de Chişinău a scris despre familia Cătană acum cinci ani, după ce pe lume a venit fetiţa Valentinei şi a lui Ion – Laura. Cuplul a făcut cunoştinţă prin intermediul rubricii „Jumătatea ta”, o rubrică permanentă a publicaţiei noastre. Noi, redacţia ziarului, facem apel către oamenii mărinimoşi şi cu posibilităţi, de a o ajuta pe Valentina Cătană să cumpere casa unde locuieşte împreună cu copiii ei. Doritorii de a o ajuta sunt rugaţi să sune la adresa redacţiei la numărul de telefon: 0 22 23 76 45. Am insistat ca Valentina să-şi deschidă şi un cont bancar. Iată şi rechizitele acestuia:

Cont EURO 22522645697
Cont MDL 22522063273
Beneficiar Catana Valentina
Cod fiscal: 2002024056669 A24064646 DD 31.05.2010 OF 24
Cod bancar: AGRNMD2X752
Denumirea băncii: BC „Moldova-Agroindbank” SA f. Hînceşti

The following two tabs change content below.