Malenele

Mărturisirile unei prostituate

„Legalizare? Nici într-un caz. Vor şti toţi cum câştigăm banii şi cine sunt clienţii noştri”, sunt de părere mai multe femei care îşi câştigă existenţa practicând cea mai veche meserie – sunt prostituate. „Nu-ţi spun care este numele adevărat. Poţi să-mi spui… Malena”.

Iana Zmeu

Aşa o vom numi. Malena este o tânără de 25 de ani pe care am întâlnit-o în unul din localurile din Chişinău. Comportamentul ei, dar şi felul cum era îmbrăcată nu au putut să nu-mi atragă atenţia. Avea o fustiţă scurtă şi se tot apropia de bărbaţii care sorbeau din băuturile alcoolice ce le aveau pe masă. „Hm, ce ne-a propus? Sex pe bani”, îmi spune unul dintre bărbaţii abordaţi de domnişoara cu părul roşcat.

„Eşti de la poliţie? Ce vrei atunci de la mine?”, s-a răstit femeia când m-am apropiat de masa ei, la care sta împreună cu alte „doamne” cu privire de vânător. Până la urmă, Malena a acceptat să discute. Dialogul a durat vreo jumătate de oră, până s-a terminat coctailul pe care l-a comandat tânăra.

 „Toate femeile sunt prostituate”

Cum am ajuns să practic prostituţia? Ce întrebare prostească (zâmbeşte), dar, dacă aş fi în locul tău cred că tot asta aş fi întrebat, ne spune Milena. Aici tânăra a tăcut pentru câteva clipe şi a început să depene firul amintirilor. S-a născut într-un sat din raionul Orhei. „Nu i-aş dori nimănui copilăria mea. Mai în toată seara vedeam cum tata îşi bate joc de mama. Venea mereu beat acasă şi o bătea pentru ca dimineaţa să-şi ceară scuze şi să-i lase mamei bani pentru pâine. Suntem patru copii în familie. Am o soră mai mare. Lucrează în străinătate. Nu-mi spune ce face acolo, dar îmi dau bine seama şi singură. Când am împlinit 18 ani, am fugit de acasă. M-am angajat secretară la o firmă din Chişinău. Totul a fost bine până când şeful a început să-mi facă apropouri. Atunci credeam că sunt îndrăgostită de el, dar când, după o seară de dragoste, mi-a pus 100 de dolari pe masă, am înţeles totul”, povesteşte tânăra.

„Ha, ha, ha! Se pare că toate avem aceeaşi poveste!”, au început să râdă colegele de breaslă ale Malenei. În fiecare seară, fetele ies, cum spun ele, „la vânătoare de clienţi”. „Puţini sunt cei care încearcă să intre în discuţii cu noi. Vin, îşi fac treaba, dau banii şi se întorc la soţiile lor. Dar sunt şi unii tare plângăcioşi”, povesteşte Malena.

Tinerele spun că nu prea au probleme cu poliţiştii, chiar dacă le prind, le sancţionează şi le eliberează. „O sancţiune face cât o oră de sex”, calculează una dintre tinere. „Dar dacă e să ne gândim, toate femeile sunt prostituate. Ele depind de banii bărbaţilor. Stau acasă, îşi satisfac soţii din toate punctele de vedere şi sunt răsplătite pentru asta”, consideră Malena.

Sancţiuni simbolice

Despre moldovencele care practică prostituţia peste hotare, „vânătoarele” au o părere nu prea pozitivă. „Noi aici suntem numite prostituate, dar ele sunt victime ale traficului de fiinţe umane. Mi-au propus şi mie să merg în Turcia. Am fost categoric împotrivă. Am un fiu de patru ani pe care trebuie să-l pun pe picioare”, ne spune Malena. Aici discuţia noastră se  întrerupe, i-a sunat telefonul mobil. „Trebuie să plec. Mă sună un client”, ne spune tânăra şi pleacă, nu înainte de a-i arăta chelnerului cu degetul că eu îi voi achita coctailul. De la „domnişoarele” care au rămas la masă aflu că majoritatea clienţilor lor sunt deserviţi într-o saună din Chişinău. „Avem o înţelegere cu stăpânul saunei. Dacă găsim clienţi să-i ducem acolo. El ia banii pentru saună, iar noi pentru… Este mai bine aşa. Acolo este pază care, în caz de ceva, poate să ne apere de nebuni. Doar nu putem chema poliţia dacă vreun client începe să ne bată. Deşi am păţit-o. Nu am putut lucra vreo două luni. Mi-au fost rupte trei coaste, eram cu ambii ochi învinețiți, buza spintecată…”, se plânge una din ele.

Toate spun că nu vor renunţa la meseria pe care o practică, pentru că nu au o altă sursă de venit, dar să lucreze pentru bani mărunţi nu vor. Toate sunt împotriva legalizării prostituţiei în R. Moldova şi nu consideră că meseria lor este una ruşinoasă. „Dacă ne-am gândi aşa, cred că ne-am ieşi din minţi”, a spus una din femei.

Pentru a depista persoanele care practică prostituţia, poliţia capitalei a iniţiat o serie de raiduri profilactice desfăşurate pe străzile şi în localurile din Chişinău. „Ei şi, îmi vei face un protocol, mă sancţionezi şi îmi dai drumul”, i-a spus omului legii o tânără care a fost reţinută pentru prostituţie. În acest sens, poliţiştii solicită majorarea sancţiunilor, considerându-le pe cele actuale simbolice.

 

Oleg Efrim, ministrul Justiţiei:

„Sunt împotriva legalizării prostituţiei în R. Moldova. Dar cred că trebuie sancţionate nu doar persoanele care practică prostituţia, dar şi cei care apelează la asemenea servicii.”


Dialogul dintre un poliţist şi o prostituată reţinută pe strada Calea Basarabiei, sectorul Râşcani, Chişinău

– De cât timp practicaţi prostituţia?, întreabă poliţistul.

– Din primăvară, răspunde tânăra de 19 ani.

– Aţi încercat să vă angajaţi?

– Nu, da’ nici nu vreau.

– Câţi clienţi deserviţi pe zi?

– Trei, patru. Pentru o oră cer cinci sute de lei.

– Sunteţi căsătorită?

– Nu, dar sunt însărcinată în luna a patra.

– Unde este tatăl copilului?

–      Nu ştiu, e unul dintre clienţi.

 


„Reduceri”  la servicii intime

O prostituată vorbeşte cu un client: „Mergem la saună, dar la care îţi spun eu. Sunteţi trei, o oră costă 500 de lei, deci 1500. Dacă mergem pentru două ore, câte patru sute de lei de persoană. Calculaţi. Iese trei mii şi ceva de lei”.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)