MALADIE // Un control de rutină îţi poate salva viaţa

De ce femeile evită să se adreseze la medic: din cauza indiferenţei faţă de sănătatea proprie sau a fricii de cancer?

Conform datelor statistice, în Republica Moldova, cancerul glandei mamare este principala cauză de mortalitate în rândul femeilor, acesta fiind urmat de cancerul de col uterin. Numărul deceselor ar putea fi redus dacă femeile ar trece controlul medical cu regularitate.

Când au aflat că localitatea lor face parte din programul de screening, locuitoarele raionului Orhei nu ştiau cum să reacţioneze la această noutate, pentru că, de la bun început, nu înţelegeau ce înseamnă acest termen. Întâlnindu-se cu coordonatoarele programului, lucrurile au devenit mai clare. Femeile urmează să treacă un control al sânilor.

Indiferent de vârstă, tinere de 25 sau bunici de peste 60 de ani, multe dintre ele au recunoscut că nu au trecut niciodată această examinare. „Azi am făcut prima dată un asemenea control şi nu m-am gândit vreodată că dacă nu mă doare ceva, oricum trebuie să merg la doctor”, spune Tatiana Bâzdâga, 60 de ani, ieşind din cabinetul medicului. Se ştie că această maladie nu doare.

Persoane active se transformă în invalizi

„Unele femei evită să se prezinte la acest control deoarece nu au o educaţie corectă. Problema ar putea fi soluţionată dacă oamenilor li s-ar spune de pe băncile şcolii că sănătatea este importantă şi necesită o atenţie majoră”, a atenţionat preşedintele AO „Sănătatea Femeii” din Călăraşi, Tudor Hanganu.

Peste 78 de mii de femei din cinci raioane ale R. Moldova – Soroca, Ştefan-Vodă, Călăraşi, Orhei şi Dubăsari – au posibilitatea de a beneficia gratuit de serviciile oferite în cadrul programului de screening oncologic la nivel naţional pentru depistarea precoce a cancerului glandei mamare şi a cancerului de col uterin.

Pentru fiecare femeie investigată, costul examenului cancerului de col uterin este de aproximativ 160 de lei, în timp ce costul unui caz tratat la stadiul III, de exemplu, este de 25 mii de lei. Totodată, costul unei investigații a cancerului glandei mamare este de aproximativ 320 de lei, comparativ cu un caz tratat la stadiul III-IV: minimum 48 mii de lei.

„Statul trebuie să investească în asemenea screening-uri de depistare a maladiilor canceroase în stadii precoce. Dacă această investiţie nu se face la timp, persoanele active se pierd, se transformă în persoane cu grad de invaliditate”, a menţionat Liliana Palihovici, vicepreşedintele Parlamentului RM.

Primul screening oncologic la nivel naţional al glandei mamare şi al colului uterin a fost realizat în Republica Moldova în perioada iulie 2011–august 2012. De atunci, sute de femei au putut fi salvate pentru că, în cadrul examinării, au depistat la timp că suferă de cancer.

Le este frică de diagnostic

Medicii sunt alertaţi că o bună parte din femei evită să treacă un control medical de teama că ar putea fi diagnosticate cu cancer. O altă problemă care îi face pe medici neputincioşi este faptul că femeile nu se prezintă pentru a efectua un screening, deoarece sunt plecate peste hotare. Conform datelor oferite de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, una din cauzele principale ale decesurilor cetăţenilor R. Moldova aflaţi în străinătate este cancerul.

Screening-ul oncologic organizat în cele cinci raioane va fi efectuat gratuit pentru toate femeile, indiferent de statutul lor în Sistemul de Asigurarea Obligatorie de Asistenţă Medicală. Cheltuielile sunt acoperite de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. În urma screening-ului, femeile depistate cu cancer în stadii incipiente pot fi salvate. Important este să nu le sperie diagnosticul. Potrivit lui Tudor Hanganu, din 300 de femei din Călăraşi care, în urma controlului efectuat în 2012, au fost diagnosticate cu cancer la faza incipientă, doar 60 s-au adresat mai târziu medicului specialist.

Casetă:

Sfatul medicului:

Cum se efectuează autocontrolul sânilor

În timpul controlului, medicul spune cu voce tare fiecare pas pe care îl face, astfel poți învăța cum să-ți examinezi sânii. În încheiere, îți spune că este indicat să efectuezi autocontrolul în fiecare lună. „Autocontrolul este o procedură foarte simplă pe care trebuie să o ştie fiecare femeie. După ciclul menstrual, femeia trebuie să-şi facă singură un control manual al sânilor. Începând de sub braţ palpaţi fiecare centimetru al sânului până ajungeţi la zona centrală, după ce examinaţi zona centrală, apăsaţi mamelonul şi, dacă nu sunt eliminări, puteţi fi liniştită. Dacă însă vă deranjează ceva, adresaţi-vă în primul rând medicului de familie, insistaţi să obţineţi o consultaţie şi o palpare a sânului. Nu vă speriaţi dacă medicul de familie vă trimite la mamolog. Adresaţi-vă la timp medicului şi nu uitaţi că sănătatea trebuie să ocupe primul loc în lista priorităţilor dumneavoastră”, a menţionat Diana Prepeliţă, medic mamolog.

Legendă:

Tatiana Bâzdâga, la 60 de ani, pentru prima dată consultă mamologul

Iulia Dubceac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)