„Maladeţ, Iura!”

Două mii de oameni se află duminică, 22 ianuarie, ora 12, în Piaţa Marii Adunări Naţionale ca să susţină (sau să dezaprobe) Comitetul pentru Apărarea Democraţiei şi Constituţiei (CADC), iniţiat de Iurie Roşca. Mitingul începe cu rugăciunea „Tatăl nostru” spusă solemn de la tribună de Iurie Roşca. După un „Amin” la care se răspunde cu un „Doamne ajută!”, protestatarii înarmaţi cu pancarte anti AIE, încep a vocifera sloganuri care îmi aduc aminte de cele strigate în protestele anticomuniste din 2002-2003: „Unu-doi, unu-doi. Alianţa la gunoi!”.

Vadim VASILIU

Deşi Iurie Roşca a anunţat anterior că se aşteaptă ca protestele CADC să fie la fel de masive ca cele din 2002-2003, la această manifestaţie s-a prezentat un număr mult mai mic de persoane decât la acţiunile de acum un deceniu. La acest protest lipsesc tinerii, datorită cărora manifestaţiile de la începutul anilor două mii au avut o amploare nemaivăzută. Cei prezenţi formează o adunare pestriţă. Mulţi dintre aceştia sunt vorbitori de limbă rusă şi nu au venit de fapt pentru a manifesta pentru apărarea constituţiei, aşa cum prevede CADC. „Ne-am săturat de sărăcie. Oriunde ai merge ai nevoie de bani”, îmi spune o bătrânică, vorbitoare de limba rusă.

„Iura, spasibo tebe!”

Anterior, comuniştii, în persoana lui Vladimir Voronin, au îndemnat cetăţenii moldoveni la nesupunere civică şi la revolte în masă. Totuşi comuniştii nu sunt prezenţi oficial la acest miting. Lipsesc drapelele roşii cu secera şi ciocanul şi drapelele roş-albastre cu stema lui Ştefan cel Mare pe care comuniştii le flutură la proteste în loc de tricolorul RM. Nu exclud faptul că mulţimea de rusofoni prezenţi în piaţă sunt aceleaşi persoane care vin la manifestaţiile organizate de PCRM. „Vmeste s kommunistami, my pobedim!”, vociferează o doamnă din mulţime. Această doamnă îmi spune că nu lipseşte şi de la protestele comuniştilor. Mai mult ca atât, la protest este prezent şi deputatul comunist Alexandru Petkov. „Sunt foarte bucuros că la această acţiune solidară participă vorbitori de limbă rusă”, declară Iurie Roşca. La aceste cuvinte din mulţime se aude: „Iura, spasibo tebe!”.

O rezoluţie PCRM – PPCD

În cadrul mitingului, Iurie Roşca citeşte o rezoluţie care repetă aproape punctual cerinţele înaintate de PCRM la aşa-zisul congres naţional civic din 10 decembrie 2011: demisia Guvernului, demisia Comisiei Electorale Centrale, a preşedintelui Curţii Constituţionale, dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate.

„Nastea, prezident!”

După citirea rezoluţiei, Iurie Roşca cheamă protestatarii la un marş până la Academia de Ştiinţe. Oamenii formează o coloană în fruntea căreia se află conducerea PPCD. O copilă de patru ani pe nume Nastea mărşăluieşte în faţa coloanei cu un tricolor în mână îndemnată de tatăl său, care strigă: „Jos mafia fascistă!”. Fetiţa care cu siguranţă nu înţelege semnificaţia celor din jur se bucură de atenţia mulţimii, a fotoreporterilor şi cameramanilor. Atenţia celor maturi, bliţurile şi tricolorul fluturând îi par fetiţei un joc. De fiecare dată când tatăl ei îi ia tricolorul, Nastea îşi întinde mânuţele să-l recupereze. În scurt timp, fetiţa devine o mică vedetă şi mulţimea îndemnată de cei din faţă începe să scandeze: „Nastea e cu noi! Nastea, prezident!”.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)