Majoritatea parlamentară este împotriva audierii ministrului de Externe şi a preşedintelui CEC

_DSC8955sedinta parlament18.02.2015foto nadea roscovanu

Deputatul liberal-democrat Tudor Deliu a propus astăzi, 17 noiembrie, în plenul Parlamentului audierea ministrului de Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a preşedintelui Comisiei Electorale Centrale cu privire la mersul votării în turul II al alegerilor prezidenţiale. Majoritatea parlamentară respins propunerea.

„Condamnăm atitudinea autorităţilor statului la alegerile preşedintelui. Mii de cetăţenii din diasporă au fost lipsiţi de dreptul la vot. La secţiile de votare s-au înregistrat sute de fraude, cazuri de corupere a alegătorilor, de inversare a datelor, votare prin portbagaje. Nu cred că trebuie să fim indiferenţi faţă de aceste cazuri. Propunem să-i chemăm pe ministrul de Externe şi preşedintele CEC ca să ne ofere răspunsuri la aceste întrebări”, a declarat preşedintele fracţiunii PLDM Tudor Deliu.

„Nici CEC nu a venit cu decizia finală. Nu ştiu cât de util este să discutăm astăzi despre acest subiect, deoarece CEC nu s-a pronunţat oficial”, a fost răspunsul preşedintelui Parlamentului Andrian Candu. Şi liderul PL Mihai Ghimpu s-a pronunţat împotriva aceste propuneri, luând apărarea Comisiei Electorale Centrale. „Nu-mi plac speculaţiile. Am avut o legislaţie proastă. În 2009, buletine peste hotare se dădeau doar reieşind din numărul de cetăţeni. Nu are nicio vină nici Parlamentul, nici CEC. Cei care fac gălăgie acum au dormit când se modifica Legea cu privire la alegerea preşedintelui”, a spus Ghimpu.

„În 2014, când am insistat pe majorarea secţiilor de votare peste hotare, aţi eliminat sute de mii de cetăţeni din procesul votare. Este foarte corect că trebuie să reieşim din numărul de cetăţeni, dar nu PLDM trebuie să pledeze pentru aceasta după ce a eliminat sute de mii de cetăţeni”, a adăugat deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea. Aceste argumente nu au convins însă majoritatea parlamentară, dar şi PSRM, care au votat împotriva acestei propuneri.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău