Majorări noi la carburanţi! Pământuri rămase pârloagă

Începând de luni, mai multe companii importatoare de carburanţi au scumpit cu 30 de bani litrul de motorină. Astfel, un litru de motorină a ajuns să coste 15 lei și 19 bani, faţă de 14 lei şi 89 de bani cât era până acum. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Fermierilor atenţionează că pământurile vor rămâne nelucrate, iar reprezentanţii puterii se acuză reciproc de situaţia creată.

Noile majorări de preţuri la carburanţi ar putea duce la nelucrarea terenurilor agricole, fapt ce ar provoca alte scumpiri, în urma cărora ar avea de suferit populaţia Moldovei, a menţionat în cadrul unei ediţii speciale de la JurnalTV, Vasile Mârzenco, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Fermierilor. Acesta a menţionat că statul nu se implică direct în reglementarea majorării preţurilor, iar drept rezultat se va produce şi consuma mai puţin.

La rândul său, deputatul Semion Furdui, care este membru al Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, a comunicat că procesul de import este controlabil, dar aici este vorba de monopolizarea pieţei şi de competenţa unor ministere care ar trebui să reglementeze preţurile. Potrivit lui Furdui, ministerul Economiei trebuie să vină cu o explicaţie în privinţa acestor scumpiri, „dar, din păcate, vom auzi argumentarea scumpirilor, şi nu diminuarea lor”, a spus deputatul liberal-democrat. Mai mult, Furdui crede că este momentul ca preşedintele interimar Marian Lupu să convoace de urgenţă Consiliul Suprem de Securitate şi să fie luate în discuţie subiectele ce ţin de scumpirea carburanţilor, energiei electrice etc.

Ex-ministrul Finanţelor, Mihai Manole, a precizat că „scumpirea trebuie să fie justificată”. Tot el a mai spus că Ministerul Economiei trebuie să vină cu un pachet de legi care să reglementeze situaţia creată.

Noua majorare este explicată de petrolişti prin scumpirea preţului de import, care a ajuns la circa 970-1.000 de dolari pentru o tonă, atât la motorină, cât şi la benzină. Menţionăm că aceasta este a patra majorare a preţurilor la motorină de la începutul anului. Anul trecut, preţul motorinei a crescut de 5 ori şi s-a redus o singură dată. În ultimul an, prețul la benzină și la motorină s-a majorat cu cca 2 lei pentru un litru.

(V.P.)

 

 

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)