„Mâine, când ne vom întâlni pe pământ”

Duminică, 28 aprilie, în chiar ziua Floriilor, la Uniunea Scriitorilor a fost omagiat prozatorul, eseistul şi editorul Ioan Mânăscurtă, care a atins borna celor 60 de ani. Evenimentul i-a adunat pe toţi preţuitorii talentului său, iar Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, cu acest prilej, a organizat expoziţia de carte şi fotografie „Mâine, când ne vom întâlni pe pământ”. Expoziţia aniversară punctează cu acribie parcursul de viaţă şi de activitate al sărbătoritului şi constituie un prim bilanţ al său.

Ioan Mânăscurtă, la acest prag de vârstă, îşi bucură cititorii cu certe realizări literare. El a dat la lumină mai multe cărţi de proză precum „Bărbaţii Universului” (1980), „Artefact” (1989), „Mâine, când ne vom întâlni pe pământ” (1989), „Tăierea capului” (1995), volume care fac deliciul literaturii de anticipaţie, un gen mai puţin practicat la noi sau, cum avea să remarce colegul său de generaţie, scriitorul Leo Butnaru: „el s-a personalizat de la adânci tinereţi”.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor, poetul Arcadie Suceveanu, care a fost şi moderatorului momentului omagial, a menţionat pe bună dreptate: „Ioan Mânăscurtă a impus în literatura noastră un stil graţios, elevat. Un stil cu lavalieră”.

Urări de sănătate şi frumoase realizări i-au mai adresat sărbătoritului scriitorii Andrei Burac, Ion Ciocanu, Iulian Filip, Victor Vasilache, regizorul Titus Jucov, graficianul Isai Cârmu, directorul Muzeului Național de Literatură Valeriu Nazar.

Scriitorul Nichita Danilov, director adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, prezent la manifestare, a remarcat: „Ioan Mânăscurtă e o figură carismatică ce îţi rămâne în memorie şi după ce te-ai despărţit de el şi cu care mai vrei să te întâlneşti”.

Călina TRIFAN