Maia Sandu planifică să utilizeze metode noi, transparente, pentru finanţarea partidului

maia-sandu

Maia Sandu îşi creează propriul partid. Fostul ministru al Educaţiei a relevat că este o decizie luată recent, după ce a discutat cu mai multe persoane tinere şi entuziaste care au convins-o că nu e nevoie neapărat de mijloace financiare mari ca să formeze un partid. „Vreau să iniţiez o mişcare ce, eventual, să se transforme într-un partid politic, să fie o mişcare a oamenilor oneşti, integri, oameni care nu sunt satisfăcuţi de guvernarea actuală şi cele precedente, pentru că trebuie să spunem lucrurilor pe nume, nu ne plângem de faptul că am avut o guvernare proastă doar pe parcursul ultimilor ani, ci avem parte de guvernări proaste în aprope toţi cei 25 de ani de la declararea independenţei”, a declarat fostul ministru într-un interviu pentru agora.md

Fosta ministră a declarat anterior că nu poate crea un partid, deoarece nici ea, nici membrii echipei sale nu ar avea suficiente resurse financiare pentru a-l menține. „După ce mi-am expus temereile, a fost multă lume care a spus că nu e nevoie de aşa mulţi bani, să încercăm, să facem un partid cu contribuţiile, cotizaţiile membrilor. Vom încerca să venim cu metode inovatoare, care ne-ar permite să economisim bani. Ideea este să testăm cât de pregătită este societatea pentru o finanţare transparentă. O să venim foarte curând cu un instrument prin care oamenii să poată să facă donaţii. În acelaşi timp, vom asigura online transperenţa cheltelilor pentru activitatea mişcării noastre”, a mai spus Maia Sandu.

Ea a reiterat că atât timp cât oamenii nu-şi pun întrebări despre finanţarea unui partid, lucurile în R. Moldova vor merge în direcţia greşită. „Dacă nu ne punem această întrebare, mai târziu, ne trezim în situaţia în care cei care „au investit” într-un partid îşi recuperează ulterior aceşti bani pe cale ilegală din bugetul de stat şi din contul nostru”, a mai spus ea. Cât despre anunţul făcut la începutul acestei săptămâni de liderul PD, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, că „revine în politică” şi plecarea celor 14 deputaţi comunişti din PCRM, Sandu consideră că este o încercare de concentrare în continuare a puterii în mâinile unui singur partid, mai bine zis în mâinile unei singure persoane.

„Acest lucru nu poate să ducă nici la consolidarea democraţiei în R. Moldova, nici a instituţiilor de stat, cu atât mai mult cu cât nu poate să ducă la creşterea bunăstării oamenilor din ţară”, a specificat fostul ministru, precizând că unica soluţie pe care o întrevede în actuala criză economică şi politică sunt alegerile anticipate. „Un guvern tehnocrat este mai puţin nociv pentru ţară în aceste condiţii, dar este evident că un asemenea guvern poate să existe o perioadă relativ scurtă de timp, ca să nu permită ca lucrurile să degradeze şi să ajungem la violenţe, dar pe termen mediu nu putem să contăm pe acest parlament. Oricât de bun ar fi un eventual guvern tehnocrat, el nu va putea să anihileze ori să facă ceva cu acest legislativ”, a mai spus Sandu.