Maia Sandu la Iaşi: Banii acordaţi de România au ajuns la prietenii PSD de la Chişinău

 MaiaSandu

Fosta candidată a dreptei la alegerile prezidenţiale recente de la Chişinău, Maia Sandu, a fost la Iaşi zilele acestea. „Ziarul de Iaşi” i-a solicitat un interviu.– Republica Moldova părea la un moment dat un stat care îşi dorea să meargă spre Uniunea Europeană. De ce a câştigat Dodon?

Sprijinul cetăţenilor pentru integrarea europeană depinde într-o anumită măsură de calitatea guvernelor care se declară proeuropene. Acest sprijin a fost cel mai înalt acum câţiva ani, dar s-a micşorat simţitor din cauza corupţiei şi guvernării proaste. O parte din electorat nu înţelege de ce partenerii noştri europeni nu au impus condiţii care să prevină creşterea corupţiei şi deteriorarea standardelor de viaţă. Ei asociază aceste eşecuri cu modelul de dezvoltare european, şi nu cu politicienii moldoveni care au discreditat modelul. Propaganda rusească a speculat abil aceste nereuşite şi are un mare rol în formarea percepţiilor greşite despre UE.

– Asta l-a făcut câştigător de Dodon?

Dodon nu ar fi câştigat alegerile dacă nu era ajutat de Plahotniuc, oligarhul care controlează majoritatea parlamentară „proeuropeană”, omul care şi-a subordonat toate instituţiile statului, de la procuratură la primării, şi care este partenerul PSD din România în Republica Moldova. Televiziunile controlate de Plahotniuc, care, nu întâmplător, retransmit canalele propagandistice de la Kremlin, au difuzat în campanie falsuri inventate de Dodon despre migranţi sirieni, care ar fi venit în număr mare în Republica Moldova dacă eu câştigam alegerile. Chiar dacă public au declarat că sprijină un candidat proeuropean, în realitate, Plahotniuc şi Partidul Democrat, pe care îl conduce, au sprijinit candidatul Kremlinului, pentru că le convine situaţia în care pot şantaja Occidentul cu faptul că ruşii sunt tot mai aproape şi guvernarea lor „proeuropeană” trebuie susţinută în ciuda faptului că e profund coruptă şi totalmente antidemocratică. Un preşedinte autentic proeuropean le-ar fi stricat această strategie şi i-ar fi deligitimat.

Dodon a început deja campania

– Până acum am văzut doar vizite la Moscova ale noului preşedinte al Republicii Moldova. Ce agendă are acum Dodon ca Preşedinte?

Dodon a început deja campania pentru alegerile parlamentare. Preşedintele Republicii Moldova nu are prea multe împuterniciri, de aceea Dodon îşi doreşte ca Partidul Socialist, pe care îl reprezintă, să obţină majoritatea parlamentară. Dodon mizează în continuare pe discreditarea procesului de integrare europeană, pe divizarea societăţii pe criterii geopolitice şi pe exploatarea acestor diferenţe. Dodon promovează ideea falsă că sporirea nivelului sărăciei, intensificarea migraţiei ar fi rezultatul semnării Acordului de Asociere cu UE, şi nu pierde nici o ocazie pentru a aduce acuzaţii partenerilor occidentali, inclusiv României.

În schimb, Dodon se străduieşte din răsputeri să obţină bunăvoinţa lui Putin. La fel ca Plahotniuc, Dodon încearcă să transfere „lupta” pe plan extern, pentru a sustrage atenţia de la problemele reale ale societăţii, de ordin intern. Dodon nu luptă cu corupţia din interiorul statului şi cu Plahotniuc, simbolul acesteia, pentru că face parte din aceeaşi grupare şi pentru că îi datorează lui Plahotniuc funcţia.

– Ce face acum Maia Sandu?

Eu continui ceea ce am început anul trecut: să contribui la consolidarea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS). Suntem un partid tânăr şi chiar dacă am obţinut, împreună cu alţi parteneri, un scor bun la alegerile prezidenţiale, mai avem de muncit pentru a ajunge la fiecare alegător. Ne propunem să devenim cel mai puternic partid autentic proeuropean şi prodemocratic. Pentru noi aceste două dimensiuni – valorile europene şi democraţia – sunt indivizibile. Aşa cum a arătat şi cazul României, cel mai bun remediu împotriva corupţiei şi politicienilor corupţi sunt instituţiile democratice şi statul de drept.

Despre banii României

– Ce se întâmplă concret cu împrumutul de 150 milioane de euro din partea României? Este adevărat că o parte din aceşti bani sunt folosiţi în alte scopuri decât cele stabilite, mai precis în acoperirea unor găuri bugetare?

Aceşti bani au fost oferiţi pentru sprijin bugetar, guvernul având libertatea să aleagă pentru ce îi cheltuie. În cazul ajutoarelor oferite pentru proiecte concrete, e mai uşor să urmărim cum au fost folosiţi banii. De exemplu, în cazul donaţiei pentru renovarea grădiniţelor, ştim exact câţi bani şi în ce localitate au fost alocaţi. Chiar dacă şi în acest caz PD a alocat bani doar pentru localităţile în care are primari. În cazul sprijinului bugetar, e greu să spunem cu certitudine dacă aceşti bani sunt folosiţi în interesul ţării sau în interesul unor grupuri de interese. Lipsa de transparenţă şi gradul înalt de corupţie diminuează semnificativ credibilitatea guvernului. Sfatul nostru pentru România şi alţi parteneri de dezvoltare este să ofere sprijin la nivel local, pentru comunităţi, prin proiecte investiţionale pentru ca să beneficieze de bani cetăţenii Republicii Moldova, şi nu guvernanţii corupţi.

– Din ce cauză protestele din România împotriva sistemului politic corupt nu au fost reflectate de către toată presa din R. Moldova?

În mare parte, presa de la Chişinău e controlată de Plahotniuc şi Dodon. E uşor de înţeles de ce presa lui Plahotniuc, partenerul PSD, nu a văzut cu ochi buni protestele din România. Şi la Chişinău guvernarea promovează insistent o lege care ar legaliza capitalul acumulat prin hoţii. Pe de altă parte, televiziunile lui Dodon au fost încântate să vorbească despre problema corupţiei din România, fără a intra în detalii despre progresele care au fost înregistrate în ultimii ani în reformare justiţiei şi în lupta împotriva corupţiei şi fără a vorbi despre maturitatea societăţii civile din România care a devenit garantul bunei guvernări.

– Ce mesaj le transmiteţi basarabenilor care locuiesc în Iaşi?

Vreau să le mulţumesc pentru că au mers la vot şi să-i îndemn să ne sprijine în continuare să promovăm în Republica Moldova valorile autentic europene, şi să contribuim la schimbarea clasei politice.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)