Maia Sandu: „Încă un exemplu de intimidare a judecătorilor”

maia2

Liderul Partidului „Acţiune şi Solidaritate”, Maia Sandu a criticat acţiunile procurorului interimar general Eduard Harunjen, care a solicitat acordul CSM pentru pornirea urmăririi penale împotriva judecătoarei Domnica Manole.

„Procuratura Generală s-a pus pe treabă… Doar că, în loc să inițieze sesizări împotriva judecătorilor care au participat la atacurile raider asupra sectorului bancar, la spălarea miliardelor, și la alte acte de corupție, Procurorul General interimar vrea s-o tragă la răspundere penală pe judecătoarea care a obligat CEC-ul să organizeze referendumul pentru modificarea Constituției. Încă un exemplu de intimidare a judecătorilor care îndrăznesc să se opună regimului. Încă o dovadă a intențiilor adevărate ale acestei guvernări” a specificat Maia Sandu într-o postare plasată pe Facebook.

Magistrata Domnica Manole riscă să fie cercetată penal pentru că a anulat decizia CEC din 30 martie 2016 privind refuzul în organizarea referendumului. Judecătoarea a obligat CEC să adopte o hotărâre cu privire la inițierea referendumului pentru revizuirea Constituției Republicii Moldova.

Solicitarea procurorului a fost criticată dur de societatea civilă. 11 organizaţii nonguvernamentale au semnat un apel către Procuratură şi CSM, în care afirmă că solicitarea lui Harunjen este una tendenţioasă şi periculoasă pentru întregul sistem judecătoresc.