Maia Sandu: Guvernarea trebuie să modifice până la 3 noiembrie Constituția, altfel nu vor primi finanțare externă

maia-sandu

Deși Legea cu privire la Procuratură a intrat în vigoare pe 1 august 2016, iar reprezentanții guvernării se laudă peste tot că îndeplinesc condițiile partenerilor externi, domeniul funcționează după vechea lege, susține liderul PAS, Maia Sandu, potrivit unimedia.info.

Demnitarii se plâng că nu pot face modificările necesare în Constituție astfel încât mecanismul de funcţionare a noii legi despre procuratură să fie pus în aplicare. Candidatul unic al PPPDA-PAS-PLDM la funcția de președinte îi anunță pe guvernanți că data de 3 noiembrie se apropie. Ei au posibilitatea să modifice Constituția astfel încât noua Lege a Procuraturii să intre în vigoare. „Guvernarea se laudă de câteva luni a aprobat noua lege a Procuraturii. Dacă guvernarea nu modifică Constituția la 3 noiembrie, atunci când poate să o facă după lege, vorbele despre aprobarea legii procuraturii nu sunt decât o minciună spusă partenerilor de dezvoltare.

Prin urmare, guvernarea trebuie să-și asume consecințele. Nu cred că cei care guvernează pot să riște finanțarea externă de care au mare nevoie. Aceasta este o condiție a Uniunii Europene şi Bruxelles-ul va insista. Există mai multe instrumente și pârghii prin care putem să punem presiune pe guvernare să-și îndeplinească angajamentele.

Legea Procuraturii a fost aprobată, dar domeniul funcționează după legea veche. Guvernarea spune că nu poate să modifice Constituția mai devreme decât 3 noiembrie. Data de 3 noiembrie este foarte aproape, le dorim succes să modifice Constituția”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că noua lege a procuraturii care prevede numirea procurorul general de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, mandat de şapte ani, în loc de cinci.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)