Maia Sandu despre condiţiile sale pentru funcţia de premier

Maia Sandu 1

Maia Sandu a făcut publice, pe Facebook, „condiţiile” sale pentru a accepta funcţia de premier. Ministrul în exerciţiu al Educaţiei a precizat că nu a pretins „să formeze cabinetul de miniştri”, ci a cerut dreptul de a-şi exprima opinia în privinţa unor eventuali miniştri. De asemenea, ea a indicat că, pe moment, Banca Naţională nu reprezintă un partener de încredere pentru Guvern.

„Pentru că există diverse interpretări ale ‚condițiilor mele’ pentru a accepta nominalizarea la funcția de prim-ministru, vreau să fac următoarele precizări: 1) Nu am cerut să formez eu cabinetul de miniștri. Realizez că e dreptul partidelor să înainteze persoane conform acordului încheiat. Cred totuși că trebuie să pot să ‚am un cuvânt de spus’ despre componență; 2) Nu pot să-mi asum responsabilitatea pentru politica economică și financiară a statului și să fiu sigură că voi putea realiza toate măsurile pentru obținerea unui program cu Fondul Monetar Internațional atâta timp cât Guvernul nu are un partener de încredere la Banca Națională. Evenimentele din ultimele luni ne-au demonstrat că nu putem fi siguri că managementul actual al Băncii face tot posibilul pentru a asigura integritatea și stabilitatea sistemului bancar”, a subliniat Sandu.

Ea şi-a exprimat opinia că viitorul guvern va trebui să elaboreze un plan de măsuri anticriză, care va cuprinde şi reducerea considerabilă a cheltuielilor publice, o acţiune antipopulară, în special în condiţiile majorării tarifelor la energia electrică şi gaz.

3) „Pentru ca să avem obraz să cerem populației ca să ne sprijine să putem depăși această situație, care este o consecință directă a furtului din sistemul bancar, trebuie, cel puțin, să transmitem un semnal clar că instituțiile statului, în sarcina cărora este tocmai prevenirea unor asemenea ilegalități, sunt sancționate. De asemenea, am solicitat ca, înainte să inițiez orice discuție cu deputații, să am o întâlnire cu conducerea partidelor, cu participarea partenerilor de dezvoltare, pentru a mă asigura că avem aceeași înțelegere și același nivel de angajament cu privire la acțiunile pe care trebuie să le întreprindem în vederea deblocării finanțării externe, dar și pentru a exprima solicitările la care m-am referit mai sus”, a scris ea.