Maia Sandu: Decizia CEC este o sfidare gravă a voinţei cetăţenilor

DECIYIA CEC 1

Ex-ministra Educaţiei, Maia Sandu, a criticat decizia  de ieri a CEC, de respingere a iniţiativei Platformei Demnitate şi Adevăr privind organizarea unui referendum republican de revizuire a Constituţiei.

„Decizia de ieri a CEC, sprijinită de inacțiunea autorităților, este o dovadă în plus a caracterului antidemocratic al acestei guvernări și o sfidare gravă a voinței cetățenilor. În situația în care actualul legislativ și toate instituțiile publice controlate de acesta nu ne mai reprezintă, guvernarea ne fură și singurul instrument de democrație directă  este referendumul. Mă întreb ce ar fi să le spunem și noi că, de acum încolo, Parlamentul nu poate adopta decizii cu mai puțin de 150 de voturi? Așa am ajunge repede și la alegeri anticipate…”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Amintim că ieri, CEC a respins iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr privind organizarea unui referendum republican de revizuire a Constituţiei şi a dispus anularea grupului de iniţiativă. Decizia a fost luată cu votul a şase membri CEC, din cei opt prezenți. O opinie separată a avut, Ştefan Urâtu, membru CEC care a propus să fie amânată luarea deciziei, propunerea sa însă a fost respinsă.

Șeful Comisiei, Iurie Ciocan a declarat că deși în listele de subscripție au semnat peste 400 de mii de cetățeni, nu s-a respectat condiția să fie cel puțin 20 de mii de semnături dintr-un raion. De cealaltă parte, inițiatorii referendumul sunt de părere că decizia CEC este una politică şi anunţă că o vor ataca în instanţa de judecată. Totodată liderii Platformei DA au anunţat că vor organiza noi proteste.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)