Maia Sandu: „Curtea Constituţională a decis să organizeze şedinţa în lipsa mea”


Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, este nemulţumită că, deşi a solicitat amânarea şedinţei Curţii Constituţionale cu o zi, instanţa a ignorat această rugăminte şi a decis să stabilească şedinţa pentru ziua de astăzi.
„Curtea Constituțională a decis să organizeze ședința de examinare a raportului Comisiei Electorale Centrale în lipsa mea. Chiar dacă noi am cerut amânarea ședinței doar cu o zi, Curtea s-a grăbit să stabilească ședința pentru azi. Mare grabă a fost și la Curtea Supremă de Justiție, care a venit ieri cu o decizie negativă în Dosarul Diasporei, reușind să redacteze o încheiere pe 21 de pagini într-o singură oră…”, a comentat liderul PAS pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ei, aceste alegeri nu au fost libere și corecte, de aceea au decis să conteste rezultatul anunțat de CEC. „Statul sau cei care au ajuns să-l reprezinte fără să ne reprezinte pe noi a fost surd și mut la ilegalitățile comise în campanie, iar uneori a fost parte la aceste ilegalități. CEC, după ce timp de două luni, s-a făcut că nu vede cererea noastră prin care solicitam verificarea suspiciunilor de finanțare a PSRM din offshoruri, ne spune că a transmis-o la CNA în sfârșit. Poate până la următoarele alegeri primim un răspuns de la CNA… Inspectoratul General al Poliției nu ne-a făcut să așteptăm două luni sau doi ani, dar ne-a spus că nu poate afla cine stă în spatele transportării organizate la vot a cetățenilor din stânga Nistrului pentru că acest teritoriu nu este controlat de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova. Altfel sigur afla… Apropo, ar trebui ca IGP să-l informeze și pe Igor Dodon despre acest lucru, care, după mesajul de felicitare de ieri, se pare că nu știe că așa-zisele autorități de la Tiraspol sunt neconstituționale”, afirmă Maia Sandu.

Foto: Nadejda Roşcovanu

Aceeaşi sursă susţine că în cazul obstrucționării votului cetățenilor din diasporă, reprezentanții statului și-au demonstrat talentul de manipulare a legii, astfel încât să nu admită majorarea numărului buletinelor de vot, iar, mai târziu, să dea vina pe cetățeni că nu s-au organizat mai bine pentru a putea vota. „Implicarea bisericii în campanie este o altă încălcare gravă a legii, trecută cu vederea de către instituțiile statului. De multă „înțelegere” a dat dovadă și Consiliul Coordonator al Audiovizualului, care a permis unor actori politici să tirajeze minciuni prin intermediul mass-media la cote nemaiîntâlnite până acum. Amenda de 5.400 de lei aplicată postului PrimeTV pentru știrea despre migranții sirieni este o dovadă clară cât de mult ține statul la informarea corectă a cetățenilor săi.

Acestea sunt doar câteva motive pe care le invocăm în contestația adresată Curții Constituționale. CEC a refuzat să le examineze, iar instanța a stabilit că nu sunt de competența ei. Astăzi, vom vedea cum califică Curtea aceste încălcări și derapaje din partea instituțiilor statului. Vom avea un tablou complet al ceea ce înseamnă astăzi statul în Republica Moldova”, a notat Maia Sandu.