Maia Sandu: „Concursul privind desemnarea procurorului general, compromis şi mimat”

maia-sandu

Concursul privind desemnarea procurorului general este mimat. În lista persoanelor înscrise în cursă nu este niciun procuror care să nu fie controlat politic. Opinia a fost exprimată de candidatul comun al forţelor antioligarhice, Maia Sandu, la dezbaterile electorale organizate la TVR Moldova, scrie jurnal.md.

„Am văzut că se mimează un concurs. S-a iniţiat procedura de selectare a procurorului general, chiar dacă Constituţia nu a fost modificată, astfel încât toate prevederile noii legi să poată intra în vigoare. Se comit încălcări pe motiv că aceşti membri ai Consiliului Procurorilor nu pot să-şi îndeplinească funcţiile, pentru că trebuie să aibă doar această funcţie, să nu fie şi procurori. Am văzut aplicaţiile care au fost depuse. Nu cred că din rândul acelor aplicanţi putem să selectăm un procuror, care este cu adevărat independent, care nu poate fi controlat de aceste persoane influente din politică care au probleme de integritate”, a declarat liderul PAS.

Şase candidaţi s-au înscris în cursa pentru fotoliul de procuror general. Este vorba despre actualul procuror general interimar Eduard Harunjen, adjuncţii procurorului general Iurie Garaba şi Igor Serbinov, procurorul municipiului Chişinău, Igor Popa, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, dar şi Ruslan Caşu de la Procuratura sectorului Ciocana.

„Nu putem să vorbim despre o luptă împotriva corupţiei atunci când instituţiile, care sunt responsabile să ducă această luptă, sunt controlate politic şi sunt controlate de oameni corupţi. Acest lucru nu este posibil. Trebuie să eliberăm aceste instituţii, trebuie să le redăm libertatea de acţiune şi trebuie să creştem capacităţile instituţiilor, în special, vorbim despre Procuratura Generală. Pornim schimbarea de la procurorul general. În conformitate cu noua lege, preşedintele este cel care numeşte procurorul general”, a adăugat Maia Sandu.

Mai mult, candidatul comun al forţelor antioligarhice spune că acest concurs de desemnare a procurorului general este compromis. „Acest concurs este compromis din start şi va trebui relansat un alt concurs. În raport cu punerea în aplicare a prevederilor din noua lege, care spune că preşedintele este cel care numeşte procurorul general, vreau să amintesc că această guvernare a făcut un angajament faţă de partenerii de dezvoltare. Acest angajament, care presupune punerea în aplicare a textului complet al legii Procuraturii, trebuie îndeplinit. Atât timp cât nu se votează acest amendament, nu poate fi modificată Constituţia şi guvernarea nu poate să conteze pe sprijinul celor din afară”, a punctat Maia Sandu.

Şi fostul procuror municipal, Ivan Diacov, a menţionat că ceea ce se întâmplă este „o prosteală şi o sfidare publică”. „Cinism public. Procurorul general este identificat. Ceilalţi cinci au fost obligaţi să facă jocul de măscărici în aşa-numitul concurs. Prosteală şi sfidare publică a societăţii. Să facem concluzie ce fel de dosare vom avea în următorii ani. Dumnezeu să te ferească de judecata… lor. Pentru claritate, o întrebare retorică: De ce nu s-a înscris la concurs niciun fost procuror cu nume notoriu, din cercul celor care s-au afirmat de-a lungul anilor şi sunt cunoscuţi în societate ca profesionişti, oneşti, incoruptibili?”, a scris Diacov pe pagina sa de Facebook.

The following two tabs change content below.