Maia Sandu acuză Procuratura Generală că i-ar fi deschis un dosar penal. PG a infirmat această informaţie

maia-sandu

Candidatul comun la alegerile prezidenţiale, din partea PAS, PPDA, PLDM, Maia Sandu, acuză Procuratura Generală că i-ar fi deschis un dosar penal în privinţa camerelor de supraveghere procurate acum patru ani de Ministerul Educaţiei pentru examenele de bacalaureat. Potrivit Maiei Sandu, procesul de achiziţie a avut loc fără încălcări, fapt dovedit şi de ordonanţa Procuraturii Generale emisă atunci prin care s-a dispus încetarea urmării penale.

„Am aflat din presă că în cazul achiziţiei de acum patru ani a camerelor de supraveghere pentru examenele de bacalaureat a fost deschis un nou dosar penal pe numele factorilor de decizie de la Ministerul Educaţiei din acea perioadă. Asta înseamnă şi pe numele meu, chiar dacă Procuratura Generală a uitat să mă informeze. Este o metodă de intimidare a candidatului la funcţia de preşedinte, Maia Sandu. Declaraţia a venit de la procurorul Igor Popa, cunoscut pentru dosarele intentate anterior pe numele unor oponenţi politici. Acesta este şi aspirant la funcţia de procuror. Bănuiesc că el crede că îşi va asigura astfel această funcţie. Este un exemplu cât de „corecte şi libere” sunt aceste alegeri. Această guvernare încearcă prin toate căile să-şi intimideze concurenţii care au şanse reale să câştige. După atâta timp nu a interesat pe nimeni acest caz. Este un act politic favorabil lui Marian Lupu, care se vrea în turul doi, şi lui Igor Dodon. O să-mi apăr drepturile până la sfârşit pentru că nu am încălcat legea nici cu un milimetru”, a declarat Maia Sandu.

Liderul PAS afirmă că procesul de achiziţie a camerelor de supraveghere a avut loc cu respectarea tuturor prevederilor legale, iar scăderea cu 100 de milioane de lei doar în doi ani a mitei din sistemul educaţiei demonstrează eficienţa acestei măsuri.

„În primăvara lui 2013, Ministerul Educaţiei a lansat un concurs pentru a procura camere de supraveghere şi a le instala în sălile de Bac. În cadrul acestei licitaţii a fost desemnat un câştigător care a venit cu cea mai bună ofertă. Când a început procesul de instalare a camerelor, cu câteva zile înainte de începerea Bac-ului, a venit o scrisoare de la Procuratura Generală prin care eram informaţi că pe numele acestei companii a fost deschis un dosar penal. Era suspectată că a importat alt model de camere decât cel pe care l-a indicat în documentele de licitaţie”, a explicat Maia Sandu.

După sesiunea de Bac, Procuratura Generală a ajuns la concluzia că achiziţia camerelor de supraveghere a avut loc în strictă conformitate cu legea. „Mai târziu, am primit de la Procuratura Generală ordonanţa prin care s-a decis încetarea urmăririi penale, am achitat pentru aceste camere. S-a stabilit că deşi nu a fost acelaşi model declarat în documentele din licitaţie, specificaţiile tehnice au fost cele solicitate de Ministerul Educaţiei. Aceste camere sunt folosite deja de patru ani, ne-au permis să schimbăm lucrurile şi să ne asigurăm că examenele se desfăşoară corect”, a menţionat Maia Sandu.

În replică Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care a infirmat faptul deschiderii sau redeschiderii unei cauze penale pe numele Maiei Sandu sau a unor oficiali din cadrul Ministerului Educaţiei. În context, Procuratura a lansat un apel către persoanele angajate în cursa electorală, „să nu opereze cu informaţii false vizând activitatea instituţiei”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)