Maia, născută de Armindeni // OAMENI BUNI

 

„Ce înseamnă să fii actor în Republica Moldova?”

De fiecare dată când iese în scenă, emoţiile o copleşesc. Iar atunci când  părinţii ei au venit la teatru, a jucat cu emoţii înzecite. Mai bine de 15 ani, Maia Grosu-Gherasim e actriţă în Teatrul „Eugen Ionesco”. Cu toate că acum teatrul face parte din viaţa ei, actoria n-a fost pentru ea un vis din copilărie, mai ales că şi tatăl ei îi pregătea un alt viitor.

Stela Televca

Tata a visat întotdeauna să o vadă chirurg, dar nu a fost să fie. „Dorinţa de a îmbrăţişa această meserie s-a „copt” în timp, iar decizia am luat-o după absolvirea clasei a noua. Încă în şcoală profesoara de română mă lăsa să lecturez în voce la ore, iar colegii mă ascultau, atunci am descoperit magia cuvântului. Mama a fost cea care a descoperit aplecarea mea pentru teatru. Tot ea a fost alături de mine şi m-a încurajat când am luat decizia să merg pe această cale”, îşi aminteşte Maia.

„Nu mor caii când vor câinii”

„Ce înseamnă să fii actor în Republica Moldova? Înseamnă să lupţi cu morile de vânt, să strigi şi să nu fii auzit, să îngheţi de frig, să munceşti uneori în condiţii limită, să mori de foame. Dar nu murim graţie ţăranului care îşi vinde marfa la preţ de nimic… şi-apoi, nu mor caii când vor câinii. Dar să taci e şi mai rău. Au fost şi momente în viaţă când am spus gata, nu mai pot. Cred că majoritatea actorilor ajung uneori la limită. Eu însă am aşteptat să treacă aceste momente, să rezist încercând să fac altceva.”

Altceva pentru Maia înseamnă să-şi împartă talentul cu mâna de studenţi ai teatrului dramatic, Facultatea de Arte Frumoase, USM. De câţiva ani, se bucură de prezenţa lor şi de faptul că reuşeşte să valorifice nu doar talentul ci şi calităţile umane ale studenţilor. „Cred că eu aveam nevoie de ei mai mult decât ei de mine. E o nouă experienţă şi, învăţând odată cu alţii, am descoperit lucruri noi în meserie. De fapt, ei m-au ajutat să mă menţin în formă în lipsa unei activităţi profesionale.”

„Nu te plafona!”

Spectatorul vine la teatru pentru a trăi împreună cu personajul drama acestuia. Cel mai dificil lucru în crearea unui personaj, după spusele Maiei, este să nu te repeţi şi să nu te plafonezi. „Dacă stau să mă gândesc, cel mai dificil rol a fost Ofelia din „Hamlet” de W. Shakespeare, în regia lui Ion Sapdaru. Nu am jucat decât două sau trei spectacole. Ei bine, atunci treceam printr-o perioadă mai dificilă în viaţa mea şi mă bucur că a rămas în trecut”, explică Maia.

Fiecare rol a venit ca o provocare, iar scopul era să-l înţeleagă cât mai bine, să şi-l apropie până la contopire. Iar cât priveşte rolurile care i-au fost aproape, pe care le-a simţit şi le-a trăit din plin, unele şi acum le mai trăieşte în scena Teatrului „E. Ionesco”. „Sunt Eleva din „Lecţia” de  Ionesco, Maria din „Oameni ai nimănui” de D. Crudu, Meriedl din „Şefele” de W. Scwab. Sunt roluri de care nu poţi să te desparţi chiar atât de uşor.”

Japonia, ţara în care suntem aşteptaţi

Cât despre public, e o temă aparte. Pentru un actor contează foarte mult dacă spectatorii vin sau nu la teatru. Ei sunt cei care critică sau aplaudă, ei sunt cei pentru care se munceşte ore în şir. Şi cum fiecare actor are un public mai special în faţa căruia aşteaptă să revină ori de câte ori are posibilitatea, aflăm de la Maia că Japonia este ţara care nu a lăsat-o indiferentă. „Japonia, cred eu, este ţara în care suntem aşteptaţi să revenim mereu. Am înţeles aceasta din aprecierile spectatorilor şi recenziile criticilor de artă. E un public deştept şi cuminte care te ajută, prin tăcerea lui, să creşti şi să evoluezi în pielea personajului tău. Am avut această experienţă cu spectacolul „Lecția” de E. Ionesco în regia lui Vitalie Drucec, și încă mi-e dor de publicul din Edinburgh, unde am jucat în spectacolul „Istoria comunismului povestită unor bolnavi mintali”, de M. Vișniec, rolul bolnavei care este mama lui Stalin”, povesteşte Maia.

Actorii despre care se vorbeşte în şoaptă

Îi plac actorii care au avut un cuvânt de spus în cinematografia internaţională. „Sunt anumiţi actori de la care am învăţat şi continui să învăţ meserie pură – Florin Piersic, Nona Mordiukova, Nicole Kidman şi mulţi, mulţi alţii”, apoi îmi şopteşte: „N-am menţionat intenţionat actori de la noi, ca să nu supăr pe nimeni”.

Legendă: Maia, născută de 1 mai

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)