Mai simplu decât iarba?

Îl recunoaștem pe Grigore Vieru după versurile sale geniale precum „Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi”. Nu înțelegem însă ce caută aceste versuri pe ansamblul sculptural instalat de Ziua Limbii Române la mormântul poetului din Cimitirul Ortodox Central. Statuia de aproape trei metri și pietrele tombale masive, executate din material scump, denotă fast, vanitate, pompozitate.

Uriașa statuie domină mormintele din spatele său, iar înfăţişarea celui turnat în bronz e cu totul străină poetului. Niciodată nu l-am văzut pe Grigore Vieru cu o expresie atât de înfumurată pe chip și într-o atitudine atât de relaxată, chiar sfidătoare, aș zice jemanfișistă.

Dimpotrivă, poetul era de o maximă delicatețe, noblețe, demnitate, sensibilitate. Parcă se închina ușor în fața oamenilor pe care îi întâlnea, spunându-le cuvinte din suflet, alinându-i. Statuia de bronz are însă trăsături de filfizon, de lup monden, de dandy demodat. Deranjează nu doar mimica, gestica, ci și hainele mulate, și poziția de dans a picioarelor, și supradimensionarea sculpturii de o tonă. Iar faptul că se sprijină de o cruce îmi pare cea mai neinspirată „soluție” artistică, pur și simplu necreștinească.

Grigore Vieru a meritat o adevărată operă de artă la mormântul său, nu un kitsch costisitor. Mai mult, cred că poetul s-ar fi mulțumit cu o simplă movilă de pământ, o cruce modestă și niște răzoare de flori.

Acum însă, e acoperit de bronz și granit. Nici un fir de iarbă pe mormântul lui.

Irina Nechit