Mai puţin fast

Sărbători de iarnă în timp de criză

Moldovenii sunt mai rezervaţi la achiziţionarea cadourilor de Crăciun şi Anul Nou în acest an. Astfel, în loc de tradiţionalul pom de Crăciun, unii preferă doar o ramură de brad sau de pin pentru a imita atmosfera de sărbătoare de altădată.

De mai bine de o lună, magazinele şi centrele comerciale s-au îmbrăcat de sărbătoare şi îşi aşteaptă cumpărătorii, cărora criza le-a subţiat buzunarele. „Sunt mai puţini cumpărători decât anul trecut şi cred că vom ieşi chiar în pierdere”, menţionează Valentina Marcenco, vânzătoare într-un centru comercial. „Mulţi intră, se uită, apoi se întorc şi pleacă”, susţine femeia.

Agenţia „MoldSilva” a pus în vânzare peste 28 mii de brazi şi circa 6 mii de pini. „Preţul minim al coniferului este de 36 de lei pentru un metru şi jumătate”, a declarat pentru jurnal.md şeful Direcţiei fond forestier Petru Rotaru. „Ulterior, preţul este stabilit de vânzători în funcţie de localitatea de unde este adus, de cheltuielile suportate”, adaugă Rotaru.

La Piaţa centrală din Chişinău, pomii de Crăciun costă între 50 şi 400 de lei. „Brazii sunt aduşi din Carpaţi, din Ucraina, de aceea preţurile sunt mai mari. Cel mai ieftin brad costă 70 de lei”,  ne spune Eleonora Popescu. „Cei mai ieftini pomi îi vând la preţul de 50 de lei, dar am şi de 80 de lei”, spune Eugen Malai. „Aceşti brazi sunt de la noi, de aceea nu sunt aşa de scumpi ca la vecinul meu”, glumeşte vânzătorul.

Cumpărătorii însă nu se înghesuie să cumpere brazi, motivând fie că preţurile sunt prea mari, fie că nu au de unde alege. „Nu că nu aş vrea să cumpăr un pom de Crăciun, dar nu am de unde alege. Dacă dau un ban, cel puţin să am un brad ca lumea”, spune un cumpărător. „Când eram mai tânără, cu zece lei cumpăram un brad, acum vin, mă uit şi mă duc acasă”, ne mărturiseşte Eugenia Trifan.

Preţul brazilor artificiali variază între 100 şi 700 de lei. „Iată acesta argintiu are 1,80 m şi costă 700 de lei, dar avem şi un brad de 50 cm, care costă 100 de lei”, spune Angela Marcenco, vânzătoare.

După achiziţia pomului, trecem la împodobirea acestuia. Târgul de Crăciun din centrul capitalei propune globuri a căror preţuri variază între 3 şi 10 lei; luminiţele costă de la 120 la 200 de lei; beteala – de la 10 la 30 de lei.

În privinţa cadourilor, magazinele de specialitate oferă reduceri de până la 50% şi mai mult. Cu toate acestea, oamenii le ocolesc. „Sunt mai puţini cumpărători anul acesta, chiar şi mai puţini ca anul trecut”, susţine Valentina, vânzătoare într-un centru comercial din capitală.

„Voi cumpăra nişte cadouri mici, simbolice, şi o crenguţă de brad, pentru miros, pentru că nu mă ţine buzunarul pentru mai mult. Voi cumpăra mai multe produse alimentare, pentru că aşa îi voi împăca pe toţi”, spune Eugenia Macari.

Coşul mediu de consum în trimestrul II al anului 2009 constituie 1238,4 de lei pentru o persoană, conform datelor Biroul Naţional de Statistică. Acesta se află în descreştere cu 10,9% faţă de trimestrul II al anului 2008 şi cu 7,5% faţă de trimestrul I al anului 2009.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)