Mai pe scurt // „Turnaț jin șî daț găluși!…”

MAI PE SCURT, cum vă place nunta? Am în vedere nunta de ieri din centrul capitalei, care se mai cheamă Hramul Orașului… De ce nuntă? Păi pentru că orice sărbătoare ar face, moldovenii o transformă automat într-o nuntă, chiar dacă lipsesc un mire și o mireasă.

Căci nunta la moldoveni nu este un prilej pentru a te bucura de faptul că doi tineri își unesc destinele, ci e o ocazie de a te da în spectacol și a te mândri cu bogăția, cu rochia de mireasă de mii de euro – și rochia uneori ajunge să fie mai importantă decât mireasa însăși – cu mese încărcate, cu cei mai buni artiști invitați. Moldoveanul suferă ani de zile în sărăcie și foame numai ca să facă o nuntă bogată. Nu tot asta s-a întâmplat ieri în piață? Ne chinuim un an întreg pe drumurile proaste ale capitalei, în microbuzele mizerabile, în gunoaie, inundați, înghețați, flămânzi ca la 14 octombrie al fiecărui an să ieșim în piață la nuntă. După care, iar un an de mizerie, de gunoaie, de sărăcie. În schimb, câți artiști cântă astăzi la nunta din piață?

Am impresia că anul acesta sunt mai mulți ca niciodată, deci, nunta nu e pur și simplu bogată, da foarte bogată. Primarul nostru se plânge mereu că nu sunt bani, că banii i-au fost luați de guvern. Da uite pentru nuntă bani găsește!

Uneori, ca să înțelegi totul despre un oraș, nu trebuie să-l parcurgi de la un capăt la altul, e destul să vezi un singur loc, o singură clădire. Sau o stație de troleibuz. Mi se întâmplă de multe ori să urc în troleibuz la stația de lângă Gemenii, care, nu-i așa, nu este pur și simplu în Centrul capitalei, ci în Centrul Centrului, este dacă vreți o Stație a stațiilor.

Și pe unde trece zilnic, am impresia, jumătate din populația capitalei și cam toți străinii care o vizitează. Ați observat cât de urâtă și de degradată este stația asta? Uneori se întâmplă să aștept aici troleibuzul pe timp de ploaie și atunci să vedeți cum bieții oameni caută cu capetele în sus măcar o bucățică de acoperiș. Nu au mai rămas decât niște așchii de plastic. Eu nu știu în ce parte a clădirii primăriei este situat biroul primarului Chirtoacă, dar dacă domnia sa vede pe geam stația asta, care arată mai rău decât una de la periferia unui centru raional, lui nu i se face greu? Da s-o vedeți ce frumos arăta ieri – urâtă, murdară, cu așchiile ei de acoperiș – în plină nuntă! Nu-i arătați unui străin nimic în Chișinău, arătați-i doar această stație din inima capitalei și de sub geamul primăriei și el o să înțeleagă totul și despre orașul acesta, și despre cei care îl conduc și despre moldoveni în general.

Ca să nu mai spun de bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în general, care nu este pur și simplu o stradă centrală, este artera principală a țării. Or noi avem în unele sate șosele mai bine asfaltate decât acest bulevard legendar! Da puzderia de gherete și frigidere împrăștiate de-a lungul bulevardului ca niște bube și coșuri pe fața unui adolescent!…

MAI PE SCURT, turnaț jin șî daț găluși!…

Constantin Cheianu

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)