Mai pe scurt // Sondaje pentru PD

MAI PE SCURT, am auzit datele unui nou sondaj de opinie, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor. Cetățenii au fost întrebați despre prețuri, sărăcie, despre partide, despre integrarea europeană. Probabil, mulți dintre Dvs. știți că sondajele de opinie sunt de două feluri: secrete, sau interne, și publice, deschise. Cele secrete sunt aduse la cunoștința doar a celor care le comandă și le plătesc, cele publice ne sunt prezentate nouă. Și de foarte multe ori datele din sondajele secrete și cele care ne sunt aduse nouă la cunoștință se bat cap în cap. Să zicem partidul X comandă un sondaj secret, din care află că este susținut de doar 4% dintre alegători. După care același partid comandă un alt sondaj, unul public, adică pentru noi, din care aflăm că partidul respectiv este simpatizat de fapt de 8% de alegători.

Să vorbim despre sondajul de miercuri, nu înainte de a-mi aminti o frază a fostului premier Ion Sturza rostită într-o emisiune din septembrie. Conform unor sondaje secrete, zicea domnia sa, partidele aflate azi la guvernare ar aduna mai puțin de 20% din voturi, în timp ce comuniștii ar urca până la 60%. Sondajul deschis de miercuri ne spune că partidele de la guvernare ar aduna împreună aproape 30%, cam tot atâta cât comuniștii.

În plus, nu știu cum se face că dintre partidele și liderii aflați la guvernare cel mai bine stă Partidul Democrat al lui Marian Lupu, adică al lui Plahotniuc, despre care mulți analiști spun că ar putea să nu ajungă în viitorul Parlament. Da, a căzut și PD-ul în preferințele alegătorilor, dar nu așa de tare ca și partidul lui Filat, de pildă.

Dacă din luna aprilie, când a fost făcut precedentul sondaj, până acum, în noiembrie, partidul lui Filat a pierdut 5% dintre simpatizanți, partidul lui Plahotniuc a pierdut numai 2%.

Mai departe. Dacă simpatiile față de persoana lui Filat însuși au scăzut, din aprilie până acum, cu tocmai 12%, simpatiile față de Marian Lupu au scăzut… cu cât ați crede? Cu numai 1%. Interesant că, în aprilie, Lupu mai era președinte al Parlamentului și iată că în jumătate de an, timp în care el a fost un simplu deputat și aproape nu a fost observat, ratingul lui a scăzut cu doar 1%.

O altă cifră interesantă. Știți că Vladimir Plahotniuc, înțelegând că partidul său PD se duce de râpă, vrea să schimbe sistemul electoral. Adică, la alegeri să nu mai votăm doar partide, ci și persoane, asta chemându-se sistem electoral mixt. Care sistem îi permite lui Plahontiuc să cumpere nu doar partide, ci și oameni. Păi uite, autorii sondajului de miercuri s-au grăbit deja să ne spună că majoritatea cetățenilor țării sunt pentru ceea ce vrea Plahontiuc, adică pentru sistemul electoral mixt. Tocmai 21% dintre respondenți! Alte 16% sunt pentru sistemul de astăzi, vreo 15% sunt pentru votul direct etc.

MAI PE SCURT, vă invit, dragii mei, vorba lui Marian Ilici, să nu prea credeți în tot felul de sondaje publice. Mă tem că în Moldova aproape nu a mai rămas nicio instituție de sondaje care să nu-l deservească pe Vladimir Plahotniuc.

CONSTANTIN CHEIANU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)