MAI PE SCURT // Milioane pentru procuratură

MAI PE SCURT, știți că Procuratura Generală trebuie să fie reformată? Asta le cer europenii guvernanților noștri. Da până a vorbi de reformă, vreau să vă întreb mai întâi, cunoașteți ce e aceea, de fapt, procuratură generală, cu ce se ocupă, ce funcții are? Nu prea, așa e. O să vă recunosc sincer că nici eu nu știu foarte exact. Și, dorind să aflu ceva, am deschis pagina de internet a Procuraturii Generale. Știți că nu am putut afla nimic?! Pagina se deschide cu o adresare ca și cum a procurorului general, dar fără nume. Așa, un procuror general oarecare. Adresarea e veche, e de pe timpul lui Zubco sau poate chiar al lui Gurbulea. Tot de pe atunci au rămas și denumirile unor instituții, cu care Procuratura colaborează și care nu mai există de fapt. De aproape un an de zile avem CNA – Centrul Național Anticorupție, iar pe pagina PG figurează vechea denumire CCCEC, care, dacă o accesezi, nici nu se deschide.    

Dacă nu vor să ne spună oamenii de la procuratură ce ocupație au, încercăm noi să ghicim. Începem să ne amintim ce fac procuraturile generale și procurorii generali din alte țări. De pildă, îmi amintesc cum Procurorul General al SUA a fost pe punctul să-l demită pe președintele Bill Clinton în urma scandalului sexual cu Monica Lewinsky. De aici deduc că o procuratura generală se ocupă probabil printre altele de abuzurile și infracțiunile comise de persoane înalte în stat. Inclusiv de procurorul general. S-a ocupat cumva PG de Zubco atunci când acesta a împușcat un om la vânătoare? A trebuit ca Parlamentul să-l oblige pe Zubco să-și dea demisia. După care el ca și cum a fost amendat cu 6000 de lei, dar a obținut prin judecată să nu plătească nici măcar acești bănuți. Unde e acum Zubco? Lucrează în firmele lui Plahontiuc. Tot acolo unde activează și fostul procuror Gurbulea. Și unde va ajunge și actualul procuror Gurin.

Mai departe. S-a autosesizat Procuratura Generală atunci când au fost făcute publice convorbirile telefonice dintre Filat și Vicol? De ce nu i-a înaintat lui Filat învinuirea de trafic de influență, după care fostul premier să nu fie pur și simplu demis, ci să ajungă pe banca acuzaților? Filat, după cum ați văzut, vorbește poporului în piață.

Alt caz. S-a autosesizat Procuratura atunci când Plahotniuc a fost învinuit că este monitorizat de Interpol? Nu. S-a autosesizat PG după ce deputatul Butmalai a dezvăluit cine, când și cum au pus la cale jaful de la BEM? Nu. Și avem zeci de cazuri din astea.

Bun, și acum, această procuratură care nu ne spune cu ce trebuie să se ocupe, mai trebuie să se reformeze. Nici nu mai trebuie să vă spun că pe pagina PG nu e scrisă nicio literă despre reformă. Nu vă întreb nici pe dvs. cam ce ar însemna reforma procuraturii, în situația în care procurorii înșiși nu știu ce e asta. Îmi era milă de colega noastră care a întrebat vineri vreo şase–şapte procurori ce e aia reformă și niciunul n-a știut să spună. Singurul lucru pe care îl știm sigur despre reforma procuraturii este că UE urmează să dea 17 mil. de euro pentru această reformă.

MAI PE SCURT, probabil, reforma procuraturii înseamnă un singur lucru: instituția aceasta să nu mai deservească Plahotniucii și Filații acestei țări, ci să apere drepturile cetățenilor și interesele statului. Dvs. credeți că e posibilă în Moldova o asemenea reformă? Nici eu.

CONSTANTIN CHEIANU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)