Mai multe şanse pentru refacerea AIE

OPTIMISM //Politicienii şi analiştii sunt tot mai siguri că Alianţa pentru Integrare Europeană va continua să existe

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu ne promite că, până la Crăciun (stil nou!), R. Moldova va avea o alianţă de guvernare de centru-dreapta. Şi fostul premier Ion Sturza este sigur de refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană. Pe de altă parte, în ultimele zile în presă au apărut tot felul de speculaţii pe marginea repartizării prezumtive a funcţiilor principale în stat între Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor. „Săptămâna negocierilor” e pe sfârşite. Potrivit unor surse, miercuri, PCRM a transmis PD-ului draftul unei oferte de guvernare. Astăzi, liderii PLDM, PD şi PL urmează să se întâlnească pentru noi discuţii. De dragul unei alianţe necomuniste, Mihai Ghimpu susţine că este gata să facă cedări. Marian Lupu aşteaptă însă egalitate în repartizarea tuturor funcţiilor în stat.

Bucurându-se de un interes sporit, troica democrată Lupu, Diacov, Plahotniuc a alergat săptămâna aceasta de la o întâlnire la alta. Marţi, în timp ce liderul PLDM, Vlad Filat, anunţa public oferta sa pentru o coaliţie de guvernare (Filat – premier, Lupu – preşedinte de stat, Ghimpu – preşedinte al Parlamentului – n.r.), liderul democraţilor Marian Lupu se afla în discuţii cu Vladimir Voronin despre o posibilă alianţă de stânga. Deşi încântat de consultările cu PCRM, pe care le-a calificat drept „pozitive şi constructive”, a doua zi Lupu, secundat de Plahotniuc şi Diacov, s-au dus să vadă şi ce le propun liberal-democraţii. De această dată, cu mai puţin entuziasm, şeful democraţilor a anunţat că discuţiile au fost „neutrale” şi că „diavolul se ascunde în detalii”. Potrivit unor surse, îndată după negocierile cu PLDM şi PL, comuniştii le-au înmânat democraţilor proiectul unei oferte pentru crearea Coaliţiei anticriză „Pentru Moldova”, titulatură la care au ajuns membrii Comitetului Central al PCRM în cadrul plenarei susţinute marţi. Tot atunci, comuniştii ar fi stabilit ca sâmbăta aceasta să semneze deja documentele de constituire a alianţei PCRM – PD.

Scurgeri de informaţii sau intoxicări?

Aceste informaţii au alimentat mai multe speculaţii apărute în presă. Jurnaliştii s-au grăbit să publice scheme de repartizare a principalelor funcţii în stat între democraţi şi comunişti, iar unii analişti au acreditat ideea că alianţa dintre PD şi PCRM e deja decisă, democraţii mimând doar discuţiile cu partenerii de dreapta. Potrivit acestor speculaţii (pe care Ion Sturza le-a calificat drept intoxicaţii ieșite din laboratoarele consultanților unor partide – n.r), Voronin i-ar fi propus lui Lupu funcţia de preşedinte, lui Plahotniuc – funcţia de premier, iar sie şi-ar fi lăsat funcţia de spicher. Într-o altă variantă tirajată pe internet funcţia de spicher i-ar fi revenit lui Vlad Plahotniuc, cea de premier lui Igor Dodon, Lupu ar fi rămas candidat pentru Preşedinţie, iar Voronin fără nimic. Ion Sturza, care susţine că cunoaşte culisele negocierilor, confirmă că de dragul unei alianţe cu PD, Voronin este gata să renunţe la orice funcţie importantă în stat, dar nici Plahotniuc nu figurează în această schemă.

Analiştii cred în refacerea AIE

Majoritatea analiştilor consideră în acest moment că Alianţa pentru Integrare Europeană are şanse reale de a se restabili. În opinia lui Anatol Ţăranu, declaraţiile mai rezervate ale lui Lupu după discuţiile cu PLDM şi PL arată că el a început să lucreze în vederea constituirii unei alianţe de guvernare cu acestea. „Mesajul pe care a vrut să îl transmită Marian Lupu colegilor de dreapta după întâlnirea cu Voronin a fost următorul: „Fiţi atenţi, negocierile cu PCRM sunt productive, ei ne propun multe, aşa că vedeţi şi voi ce ne puteţi oferi”. Acum însă a vorbit aşa cum a vorbit pentru că şi-a atins parţial scopul. Chiar dacă în AIE sunt multe probleme, cred în şansele păstrării ei”, susţine Ţăranu.

Analistul crede că, în pofida ofertelor generoase ale comuniştilor, democraţii înţeleg prea bine că dacă vor muşca din mărul „roşu” otravit, vor muri. „PD se va risipi chiar a doua zi de la formarea alianţei PD-PCRM. Sunt deja semnale că o serie de organizaţii locale ale democraţilor se vor desprinde”, a conchis Ţăranu.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.