Mai mult “Work” decât “Travel”

Salvarea tinerei generaţii din peisajul post-sovietic moldovenesc este programul „Work and Travel”, care mai rar se dovedeşte a fi şi „Travel”. Discuţiile în privinţa acestui program sunt foarte aprinse, dar, în pofida părerilor controversate, studenţii continuă să-l solicite.

Încă din liceu şi eu eram tentată de dorinţa de a pleca în Statele Unite. Aşteptările noastre sunt destul de mari, însă puţini dintre noi realizează responsabilitatea pe care şi-o asumă plecând. Cei mai mulţi studenţi cred că, odată ajunşi acolo, vor putea culege dolari chiar de pe copaci. Însă, după două săptămâni sau chiar după prima, încep a-şi plânge de milă. Ce se întâmplă?

Oferte mai proaste din an în an

Managerii de program îşi fac datoria şi nu poartă răspundere nici morală, nici juridică pentru soarta studenţilor după ce aceştia obţin viza. Adevărul este că joburile, pe care le avem, le-am ales noi, deci am ştiut unde mergem semnând contractele. Ofertele care vin sunt an de an tot mai proaste, iar aici nu-s vinovate companiile „Work and Travel”, ci studenţii care, an de an, îşi îndeplinesc tot mai prost responsabilităţile, întârziind la lucru sau lipsind fără a anunţa. Astfel, cum vrem noi să fim trataţi ca şi ceilalţi lucrători, atât timp cât nu ţinem pasul cu ei? Cele mai urâte lucruri care, de obicei, se întâmplă în locurile unde sunt peste zece studenţi sunt invidia şi răutatea, fenomen bine observat de angajatori.

Dacă munceşti – câştigi!

Problema studenţilor noştri este totuşi nepăsarea sau, mai bine zis, proasta deprindere de a avea pe cineva care să-ţi poarte de grijă. Acest fenomen este infiltrat de ceva decenii, acum puţini fiind capabili de a se decide fără a consulta încă minim trei persoane, deoarece sunt nesiguri de forţele proprii. Însă vreau să explic nişte lucruri pe care le-am învăţat din propria experienţă: orice angajator, orice manager aşteaptă productivitate a muncii, inclusiv de la studenţii noştri, lucru evident. Este suficient să-ţi îndeplineşti cu măcar puţină străduinţă şi mai mult entuziasm obligaţiile şi îţi va fi oferită mai multă apreciere şi ore de lucru.

Experienţa personală

În orice loc ai fi, îţi poţi întoarce banii investiţi, ba chiar poţi face şi ceva mai mult. Din păcate, însă, puţini călătoresc sau vizitează cel puţin oraşele din împrejurimi, deoarece majoritatea, ducându-se la petreceri, cheltuiesc iraţional banii câştigaţi, în loc de a economisi. Nu acuz pe nimeni personal, pentru că plecarea în Statele Unite pentru mulţi reprezintă o încercare de a fi liber financiar. Odată ieşiţi de pe teritoriul ţării, nu trebuie să uităm scopul care ne-a motivat şi, totodată, datoria de a purta numele ţării chiar şi în America.

Pentru mine, experienţa a fost una de vis. Eu am rămas încântată de mâncarea mexicană, de simplitatea oamenilor, nemaivorbind de frumuseţea „zgârie-norilor”.  Cu-adevărat, SUA este ţara surprizelor, unde fără excepţie îţi poţi îndeplini cele mai mari vise. Totul este în mâinile noastre odată cu primirea vizei. Deja depinde de fiecare dintre noi cum îşi face această vacanţă!

Alina MORARU

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)