Mai întâi licitaţii, apoi donaţii

Rapoartele financiare de uns ochii şi scheme folosite de candidaţii electorali pentru a-şi finanţa campaniile electorale

Trăim în sărăcie, această realitate însă nu i-a împiedicat pe unii candidați la funcţia de şef al statului să cheltuiască milioane de lei pentru a-şi afişa moacele lor pe afişe şi la televizor. Cei mai mulți bani au fost aruncaţi pentru campaniile publicitare la televiziuni.

Lider detașat în acest top este candidatul democrat Marian Lupu. Acesta a risipit în două săptămâni circa 15 milioane de lei, conform declarației pe care a depus-o la Comisia Electorală Centrală. Jumătate din cele 15 milioane de lei au mers pentru publicitate la General Media Group, televiziunile colegului său de partid, Vlad Plahotniuc. Aceşti bani constituie contribuţia a 1.042 de persoane fizice, care au oferit în susținerea lui Lupu de la 1.000 până la 75.000 de lei.

16 persoane au oferit pentru campania electorală a lui Marian Lupu câte 70.000 de lei. La o simplă verificare a acestora în registrul întreprinderilor din R. Moldova, observăm că unii dintre aceşti „donatori” generoşi au câştigat licitaţii pentru a presta diverse servicii pentru primăriile conduse de pedemişti. Astfel, unul dintre cei care au făcut donaţii „mărinimoase” este un om de afaceri din Hâncești, Serghei Buruiană.

De ce sunt generoşi „donatorii”

Potrivit tender.gov.md, întreprinderea acestuia a câştigat în martie curent o licitaţie pentru prestare de servicii de deservire a tehnicii de calcul Primăriei Hânceşti, şi aceasta condusă de un reprezentant pedemist, în valoare de 106.200 de lei. Alte 70.000 de lei au fost „dăruite” PDM-ului de către un alt afacerist din Hâncești, Gheorghe Lică. Compania acestuia, Societatea Comercială AMEN-VER SA, a câştigat în decembrie 2015 patru licitaţii, în aceeaşi zi, în valoare totală de 355.000, pentru construcţii de reţele (!) pe străzile A. Marinescu, Mereşenilor, M. Kogălniceanu şi S. Vodă.

Printre donatorii din Hânceşti se numără şi Ghenadie Buza, președinte al raionului. Acesta este chirurg și a lucrat la Spitalul Raional din acelaşi raion. Potrivit site-ului moldovacurata.md, Buza şi-a început cariera politică ca membru al PCRM, fiind consilier orășenesc; din 2010 a ajuns în Consiliul Raional ca reprezentat al PDM. În momentul în care a fost ales președintele raionului, liberal-democrații au denunţat „metode de șantaj și cumpărare”.

Şi-ar fi sacrificat salariul pentru şase luni

Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate, Ghenadie Buza a declarat în calitate de preşedinte al Consiliului raional Hânceşti, şef al Secţiei consultative din cadrul Spitalului raional Hânceşti şi profesor, în perioada 1 ianuarie–31 decembrie 2015, venituri în valoare de circa 156.000 de lei. Buza nu a avut alte venituri decât cele provenite din salariu, deducem astfel că transfugul comunist ar fi sacrificat salariul său, pentru şase luni, pentru campania electorală a preşedintelui PDM.

Un alt businessman „mărinimos” este Leonid Nichifor, care a contribuit de asemenea la campania electorală a democraţilor cu 70.000 de lei. Compania acestuia, S.C. „Blanconstruct” S.R.L., a instalat uşi la Primăria Grozeşti, Nisporeni, pentru 117.975 de lei. Potrivit „Ziarului de Gardă”, acesta ar putea fi fratele controversatului om de afaceri Adrian Nichi­for, numele căruia este legat de moar­tea unui poli­ţist din Bălţi, în 2001, deţi­nere ile­gală de arme, în 2003, scan­da­lul cu mită de la Vic­to­ri­a­bank, în 2005, ten­ta­tiva de omor la comandă, în 2006, și acci­den­ta­rea mor­tală a unui bătrân, în 2007. Fratele lui Adrian Nichifor, Leonid, ar fi rupt din 2005 orice relație cu ruda sa. Prin urmare, observăm că banii alocaţi de primării pentru efectuarea unor lucrări în localităţile conduse de democraţi s-ar întoarce acum în buzunarul lui Plahotniuc, prin televiziunile sale.

În puful lui Usatîi

Pe locul doi la risipit banii s-a plasat candidatul Partidului Nostru, Dumitru Ciubașenco. Coşul de bani al acestuia este preşedintele acestei formaţiuni, controversatul om de afaceri Renato Usatîi. Ciubașenco a cheltuit 4,5 milioane de lei. Liderul liberal Mihai Ghimpu a cheltuit până acum 2,5 milioane de lei. Nici Ilan Şor nu a fost zgârcit cu candidatul său, principalul suspect în cazul furtului miliardului a cheltuit pentru candidatul său, Inna Popenco, 2,2 milioane de lei, principalul sponsor fiind edilul penal al Orheiului.

Socialistul Igor Dodon este mai puțin prezent în registrele contabile decât la televizor. Deși întreaga Republică Moldova este împânzită cu mutra sa, Dodon a declarat că a cheltuit abia 2 milioane de lei. Rise.md a publicat recent o anchetă care arată că socialiştii au o afacere cu o companie offshore conectată la Federaţia Rusă deschisă în unul din cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume, Bahamas. „Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depăşeşte cu mult bugetul Partidului Socialiştilor de la alegerile locale din 2015. Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidenţiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului”, scriu autorii anchetei.

Candidatul independent Silvia Radu a pus la bătaie 1,9 milioane de lei. Candidatul PPEM, Iurie Leancă, nu a depus declarația de cheltuieli, iar ceilalți candidați, inclusiv liderul PAS, Maia Sandu, nu au avut cheltuieli mai mari de 100.000 de lei.

The following two tabs change content below.