Mai ai o şansă

Decizia lui Marian Lupu de a se retrage din cursa electorală şi reacţia Maiei Sandu la oferta PDM a debusolat aderenţii democraţi

central

La doar patru zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, liderul PDM Marian Lupu a anunţat că se retrage din cursa electorală. Decizia vine după ce un sondaj comandat de PDM a arătat că Maia Sandu ar avea mai multe şanse să-l învingă pe prorusul Igor Dodon în turul doi al alegerilor.

Mai mulţi experţi de la Chişinău însă sunt de părere că Plahotniuc l-a retras pe Lupu pentru a-l salva de un eventual rezultat penibil la scrutinul de duminică, dar şi pentru a pune aparatul de partid în serviciul lui Dodon ca acesta să ajungă preşedinte din primul tur.

Decizia democraţilor a fost urmată imediat de reacţia Maiei Sandu. Liderul PAS opinat că retragerea lui Lupu înseamnă de fapt că socialistul Igor Dodon este candidatul dorit de Vlad Plahotniuc. „Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute de fapt pe Dodon. Susținerea lui Plahotniuc și promovarea mea în holdingul lui de presă nu are decât scopul de a mă compromite”, a spus Sandu.

Reacţia Maiei

Totodată, aceasta a pus la îndoială afirmaţiile lui Plahotniuc: „Cei doi au declarat că o fac pentru a păstra cursul european. Dar guvernarea instalată de Plahotniuc în R. Moldova nu are un parcurs european. Dacă şi-ar fi dorit parcursul european, nu ar fi format o majoritate parlamentară prin şantaj şi cumpărare a deputaţilor, nu ar fi votat în miez de noapte un guvern detestat de cetăţeni. Dacă ar fi fost proeuropean, ar fi votat la timp şi ar fi dus până la capăt reforma procuraturii, nu ar fi făcut concurs cu aceiaşi oameni pentru funcţia de procuror general, înainte de a modifica Constituţia, aşa cum prevede noua Lege a Procuraturii. Nu ar fi oprit investigaţia pe numele lui Ilan Şor. Plahotniuc joacă aşa cum ştie, murdar. Nu am de gând să joc după regulile lui, ci să acţionez după lege”, a spus Sandu.

„Nu-i poţi respinge pe cei care votează PDM”

Reacţia Maiei Sandu la oferta democraţilor a fost criticată atât de PD, cât şi de liderul PPEM, Iurie Leancă, care a lăsat să se înţeleagă că urma să se retragă din cursa electorală, dar reacţia „emoţională şi iraţională” a liderului PAS a contribuit la schimbarea acestei decizii. „Dl Dodon beneficiază de un electorat extrem de loial, de aceea există riscul ca să câştige alegerile din primul tur, dacă vor mai fi retrageri din cursa electorală. Drept urmare, am decis să rămân în cursă. Consolidarea statului de drept, a justiţiei, se poate face şi fără discursuri radicale. Avem nevoie de un preşedinte care să facă o ţară prosperă, dar şi să unească societatea. După ce am văzut decizia lui Marian Lupu de a se retrage, reacţia total emoţională şi iraţională a Maiei Sandu de a respinge oferta PDM, mi-am dat seama că există un risc foarte mare ca Dodon să acceadă sau să devină preşedinte din primul tur. Din păcate, Maia Sandu a dat cu piciorul la aproape 13–15% din cetăţeni cu drept de vot. Înţeleg că conducerea PDM-ului este un rău absolut, dar nu-i poţi respinge pe cei care votează PDM-ul. Maia Sandu, din păcate, i-a trimis pe aceşti votanţi în braţele lui Dodon. Le ofer o a treia cale, de a alege un candidat proeuropean”, a spus Leancă.

E nevoie de o adresare pentru alegătorii PD

La rândul său, comentatorul politic Anatol Ţăranu este de părere că actuala campanie electorală se desfăşoară în două planuri: geopolitic şi antioligarhic. „În campanie, mesajul antioligarhic l-a surclasat pe cel geopolitic. Oligarhia moldovenească e în panică. Pentru a schimba accentele campaniei, este sacrificat, fără nicio tăgadă, Lupu. Prin pretinsa susţinere a PD, este oferit un fruct otrăvit candidatului antioligarhic, Maia Sandu, oferta PD fiind imediat respinsă. O reacţie categoric corectă. Însă este nevoie de o adresare de acceptare şi susţinere pentru alegătorii PD care, eliberaţi de legământul cu partidul, devin, firesc, alegătorii Maiei Sandu”, susţine Anatol Ţăranu.

După decizia prim-vicepreşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc, de a-l retrage pe Marian Lupu din cursa electorală, democraţii din raioane nu au decis încă pe cine vor susţine în actuala campanie pentru prezidenţiale. Mai e o zi, cea de vineri, în care îşi pot îndemna susţinătorii să o voteze pe Maia Sandu la funcţia de preşedinte, dacă aceasta a fost intenţia sinceră a democraţilor.

Democraţii sunt debusolaţi

Liderul democraţilor de la Briceni, preşedintele de raion, Mihail Gnatiuc, ne-a informat că a rămas dezamăgit de reacţia Maiei Sandu la oferta democraţilor de a o susţine la prezidenţiale. „Am convocat astăzi staff-ul organizaţiei, le-am spus oamenilor să decidă singuri pe cine să voteze. De data aceasta chiar vom avea alegeri democrate. Niciun fel de observatori. Evident, suntem interesaţi să votăm un candidat european, dar am rămas dezamăgiţi după ce am ascultat atent discursul Maiei Sandu. Foarte multe localităţi din raionul nostru sunt populate de ruşi. Cei care l-ar fi votat pe Lupu îl vor acum vota pe Dodon”, a observat Gnatiuc.

Un alt democrat, Valerian Ciobanu, secretar al organizaţiei teritoriale a PD din Edineţ, ne-a informat: „Suntem în aşteptarea unei decizii de la Chişinău. Primarii ne telefonează, ne întreabă pe cine susţinem, dar încă nu ştim ce să le spunem. Aşteptăm o decizie de la centru”, a relatat acesta. Preşedintele raionului Floreşti, Ştefan Paniş, a declarat: „Decizia a fost luată la centru, dar noi vom decide singuri pe cine votăm”.

„Primarii au rămas foarte dezamăgiţi de reacţia dnei Sandu. Electoratul PD, e format în mare din foşti comunişti. Cum poate să ne arunce imediat în braţele lui Dodon cu astfel de declaraţii? Vrem şi noi curs european, tehnologii, investiţii. În loc să mulţumească pentru susţinere şi să cheme la consolidare, ne dezbină şi mai mult. Până la urmă, vom opta totuşi pentru un candidat european”, a spus Paniş.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu