Magistru în tainele omenescului

turcanu 1Nu-l căutați pe Facebook, nu-l căutați pe rețelele de socializare, pe Google, e-mail, iPhone, smartphone și ce-o mai fi pe capul bietului om. Orice comunicare cu dumnealui e posibilă doar în direct. Așa, ca între oameni, dacă nu cumva am uitat deja ce mâncare de pește mai e și vorbirea directă între oameni, fără chat, click, link, stick…

Cuvinte pentru inimă și minte

Vorba e că, din fericire, mai există oameni de o mare consistență spirituală și sufletească ce nu acceptă ca intermediar între ei și restul lumii computerul. De fapt, acești oameni s-ar putea să fie ultimii supraviețuitori ai unei civilizații cu chip încă uman, ei fiind încă asemănători cu Cel ce ne-a făcut după chipul și asemănarea Sa.

În acest sens, mulți dintre noi ne putem considera privilegiați, căci am avut în preajmă asemenea oameni, vii, încă din copilărie. Cum ar veni, în limbajul de astăzi, am contactat live cu ei, privindu-ne în ochi. Dar asta a fost în epoca contactelor sufletești, în epoca pre-electronică. Personal mă pot mândri că îi datorez unui asemenea om orientarea mea spre creația literară. I-am simțit prezența alături încă din clasele primare, de pe când în satul nostru, Buda, Călărași, cea mai mare invenție a omenirii după pana de gâscă și peniță era pixul! Încă de pe atunci vorbele rostite de către Nicanor Țurcanu, căci despre domnia sa e vorba, cu anumite ocazii se depuneau la inimă și în minte cum se depune polenul pe floarea ce urmează să dea rod.

Da, anume Nicanor Țurcanu e cel pe care îl considerăm pe drept cuvânt Magistru în tainele omenescului. Sigur, îl cunoaște multă lume, în orice caz are mult mai mulți prieteni decât se pot lăuda unii că ar fi acumulat (!) pe rețelele de socializare. A instruit, a promovat, a susținut moral și spiritual, ba chiar și material uneori, mai multe generații de filologi, jurnaliști și simpli, vorba vine, academicieni.

Fiind profesor universitar la una din catedrele Universității de Stat din Moldova, i-a apărat de neant pe studenți cu ajutorul literaturii de calitate, folosind și inepuizabila sursă de trăire națională care este folclorul, fiind un slujitor devotat al limbii române vorbite firesc și mereu la ea acasă. Prin harul său pedagogic, profesorul Nicanor Țurcanu și-a lăsat multiplicată în sufletul studenților propria ținută morală și profesională.

Notă maximă pentru Domnul Profesor

Iar ca să fiu și mai aproape de mediul universitar în care și-a accentuat luciul sub presiunea atâtor torente de studenți pe parcursul a mai bine de 40 de ani, precum piatra de râu care își capătă luciul sub torentele montane, ar fi cazul să amintesc că noi, toți cei trecuți prin coridoarele și aulele USM, avem și amintiri de-a dreptul apăsătoare, jenante uneori în plan uman și profesional despre mai mulți profesori. Iar orice amintire, depănată la vreo agapă cu foștii colegi despre vremea studenției reînvie neapărat situații grotești despre felul de a fi și a preda al unor profesori. Ei bine, domnul profesor Nicanor Țurcanu e unul dintre cei ce nu figurează pe lista neagră, ca să zic așa, și nici cel puțin pe lista cenușie a profesorilor rămași în amintirea studenților drept niște mediocrități. Luat în seamă sau nu de către cei ce stau parcă de-o veșnicie la coadă după ordine și medalii pe la toate intrările în sediul Președinției, onestul și bunul profesionist Nicanor Țurcanu își trăiește viața printre cărți și oameni cu dorința de a-și vedea discipolii porniți pe calea cea dreaptă.

În fond, Nicanor Țurcanu e cea mai clară dovadă că științele umanistice, în special limba și literatura română, nu pot fi promovate cu un efect real decât de către profesori cu simțul omenescului bine dezvoltat. Iar acum, cu prilejul celor 65 de ani ai săi, nu avem decât să-i aducem plecăciuni și să-i transmitem urările noastre de bine! La mulți ani, Domnule Profesor!

The following two tabs change content below.
Nicolae Popa

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Ultimele articole de Nicolae Popa (vezi toate)