Magistraţii se zborşesc la SIS

CONTROVERSĂ // Puterea încearcă să controleze activitatea CSM

Magistraţii şi procurorii se consideră intimidaţi de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS). Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis în cadrul şedinţei din 10 mai o hotărâre prin care solicită SIS-ului să lase pe seama consiliului examinarea hotărârilor judecătorilor. Decizia respectivă a survenit după ce SIS-ul a calificat drept incompatibilă candidatura lui Ion Muruianu cu funcţia de preşedinte al CSJ.

CSM a emis pe 10 martie o hotărâre prin care a solicitat SIS să lase pe seama consiliului verificarea activităţii judecătorilor. Întâmplător sau nu, CSM a emis această decizie după ce, în cadrul şedinţei instituţiei respective din 3 mai a.c., Ion Muruianu, care candidează la un nou mandat de preşedinte al CSJ, a contestat avizul emis de SIS ce califică drept incompatibilă candidatura acestuia cu funcţia de preşedinte al CSJ. SIS îi impută lui Muruianu că, din cauza sa, RM a fost condamnată de opt ori la CEDO, fiind obligată să plătească despăgubiri de peste 2,7 mil. euro.

Pe ordinea de zi a şedinţei a CSM din 10 mai figura adoptarea unei hotărâri conform căreia SIS să nu mai verifice deciziile judecătoreşti ale candidaţilor la Preşedinţia CSJ. Potrivit preşedintelui CSM, Nicolae Timofti, SIS examinează probleme care nu ţin de competenţa sa. În cadrul şedinţei de marţi, CSM a emis o hotărâre prin care a solicitat SIS-ului să lase pe seama consiliului examinarea calităţii activităţii judecătorilor.

Nicolae Timofti: „Lăsaţi-l pe Muruianu în pace!”

Întrebat de JURNAL de ce această hotărâre a fost emisă anume după ce Muruianu a contestat avizului SIS, preşedintele CSM a explodat: „Lăsaţi-l pe Muruianu în pace!… CSM examinează probleme mult mai grave ale justiţiei moldoveneşti… Chestiunea a fost introdusă pe ordinea de zi a şedinţei din 3 mai de către procurorul general Valeriu Zubco, deoarece SIS verifică şi calitatea activităţii procurorilor”.  Totuşi Timofti nu a dorit să comenteze coincidenţa dintre avizul SIS asupra candidaturii lui Muruianu şi hotărârea privind competenţa SIS în calificarea activităţii judecătorilor.

„Muruianu se ţine cu înverşunare de scaun”

Ion Guzun, reprezentantul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, a declarat pentru JURNAL că SIS, conform legii, are obligaţia de a se pronunţa asupra unor persoane care candidează la funcţia de preşedinte al CSJ. „Mi se pare straniu de ce se încearcă acum să se minimalizeze importanţa avizului SIS. Membrii CSM puteau să aleagă pe 3 mai preşedintele CSJ în baza avizului emis de către SIS… Nimeni nu poate contesta avizul SIS, doar instituţia emitentă. Muruianu vrea cu înverşunare să rămână în scaunul preşedintelui CSJ”, a opinat Guzun. Potrivit acestuia, în istoria CSJ nu s-a înregistrat un interimat atât de îndelungat. În perioada guvernării comuniste, preşedinţii CSJ se alegeau regulat. „Acum însă valurile bat în altă parte”, a încheiat Guzun.

Decizia CSM, legală şi corectă

În opinia expertului Asociației pentru Democrație Participativă, Cornel Gurin, decizia CSM este legală şi corectă. „CSM procedează corect, încercând să stopeze ingerinţele SIS în domeniul judiciar. Conform legii privind titulaturile şi candidaţii la funcţiile publice, SIS este obligat să comunice o eventuală apartenenţă a judecătorului la anumite grupări criminale sau teroriste, corespondenţa dintre averile pe care acesta le are în proprietate şi veniturile sale etc.”, a relevat Gurin.

Acesta îşi exprimă îngrijorarea privind faptul că puterea politică încearcă să controleze activitatea CSM, iar interesul factorului politic faţă de funcţia de preşedinte al CSJ se explică prin controlul politic asupra activităţii CSM exercitat din funcţia respectivă. Avocatul Roman Mihăieş a calificat aprecierea SIS drept un abuz al guvernării. „Obligaţia SIS-ului de a da un aviz asupra moralităţii unei persoane îşi are originea în regimul comunist, iar actuala componenţă – în perioada guvernării comuniste. Procuratura este mai indicată să comunice dacă cel care candidează la o funcţie judecătorească are antecedente penale”, a remarcat Mihăieş.

În plus, a menţionat avocatul, o soluţie pentru actuala situaţie ar fi şi lărgirea corpului judecătoresc care formează CSM.

Candidatul perfect

Exprimându-se pe marginea portretului profesional al candidatului la funcţia de preşedinte al CSJ, Anatol Plugaru, ex-ministru al Securităţii, a menţionat că SIS-ul ar trebui să-şi respecte obligaţiile şi să prezinte o informaţie corectă şi obiectivă despre candidaţi. Gurin vede soluţia în al cincilea candidat, mai exact în depolitizarea sistemului judecătoresc şi adoptarea unei legislaţii adecvate. Asta pentru că o bună parte a judecătorilor CSM sunt controlabili din punct de vedere politic.

Amintim că pentru fotoliul de preşedinte al CSJ candidează patru judecători: preşedintele interimar al acestei instituţii, Ion Muruianu, preşedintele interimar al Colegiului Penal al CSJ, Raisa Botezatu, preşedintele CSM, Nicolae Timofti, şi judecătorul Constantin Gurschi.

Ilie Gulca

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)