Magicul Vettel!

Cum a ajuns neamţul campion mondial la F1

Finala Campionatului Mondial de Formula 1 a avut un deznodământ dramatic. Sebastian Vettel (23 de ani), pilotul cotat cu a treia şansă la titlu înainte de cursă şi despre care se spunea că nu vrea să-l ajute sub nicio formă pe Webber în lupta pentru şefie, a reuşit duminică să devină campion mondial după un scenariu incredibil.

Patru piloţi aveau şanse la câştigarea titlului. Adică, în ordinea şanselor, Alonso, Webber, Vettel şi Hamilton. Accidentele, strategiile şi piloţii arbitri au contribuit din plin la spectacolul unei curse care va rămâne în memoria lui Vettel.

Sebastian Vettel a luat un start lansat, profitând la maximum de pole-position, poziţie pe care o câştigase în ziua precedentă. Alonso a fost marele perdant al startului, coborând un loc, pe 4, faţă de cel ocupat pe grilă, dar, totuşi, plasat excelent în lupta pentru titlu. Hamilton, locul 2, şi Webber, locul 5, şi-au menţinut poziţiile din calificări.

Strategia Ferrari, influenţată de Webber

Mark Webber a fost primul dintre favoriţi care a decis să intre la boxe în turul 11. Australianul a avut anumite probleme mecanice, dorind parcă să scape şi din strâmtoarea Ferrari, fiind plasat între Alonso şi Massa. Decizia avea să-i influenţeze decisiv pe cei de la Ferrari. Avându-l drept ţintă pe Webber, primul pilot care i putea pune în pericol poziţia de lider la general, Alonso l-a urmat la puţin timp la boxe. În primă fază, a avut de câştigat, revenind în faţa lui Webber, dar pe locul 14.

Cursa vieţii pentru Petrov

Oamenii de la Ferrari, altădată „magicieni” ai strategiilor, au fost deficitari în decizii. Căluţul cabrat nu a luat în calcul două aspecte: pe Sebastian Vettel, dar şi piloţii pe care trebuia să-i depăşească pentru a reveni în puncte. Iar doi dintre outsideri, Rosberg şi Petrov, de care aminteam ceva mai devreme, au dejucat planurile celor de la Ferrari. Rusul de la Renault a rezistat asaltului declanşat de Alonso mai bine de 40 de tururi, la final dovedindu-se a fi cheia succesului lui Vettel. Nici îndemnurile de la boxe nu l-au mai ajutat pe spaniol care a urcat până în final pe locul 7, insuficient pentru a câştiga titlul mondial. El ar fi avut nevoie de cel puţin locul 5 în condiţiile în care Vettel a zburdat pe traseu.

„Nu am ştiut ce se petrecea înainte de a trece linia de sosire. În timpul ultimelor zece tururi, inginerul meu nu-mi spunea nimic la radio. Când am trecut linia, el mi-a spus: «Este bine, dar trebuie să aşteptăm». Apoi a urlat: «Ai câştigat Campionatul Mondial»”, a povestit Vettel.

Clasament piloţi

1. Vettel 256
2. Alonso 252
3. Webber 242
4. Hamilton 240
5. Button 214

Clasament constructori

1. Red Bull 498
2. McLaren 454
3. Ferrari 396
4. Mercedes GP 214
5. Renault 163
i.g.

Sebastian Vettel
(3 iulie 1987, Heppenheim)

Premii: 62, victorii: 10. Pole-position: 15, titluri mondiale: 1. S-a născut în apropierea circuitului de la Hockenheim. Şi-a făcut ucenicia opt sezoane în karting, apoi a concurat în Formula BMW şi Formula 3. Debutul lui Vettel s-a produs în 2007, la MP al SUA, unde l-a înlocuit pe Kubica. La sfârşitul cursei, încheiate pe locul opt, a obţinut primul punct la 19 ani şi 349 zile, fiind cel mai tânăr pilot din istorie care reuşise acest lucru. Tot în 2007 a primit un contract de titular la Toro Rosso, a doua echipă a producătorului de băuturi energizante Red Bull. În 2008, a obţinut primul succes în MP al Italiei, iar din 2009 a fost promovat la Red Bull. Cu patru victorii, Vettel a terminat pe locul secund, în spatele lui Button.