Magda Duțu: „Spectacolul radiofonic ‘Șase autori în căutarea unui personaj’ de Val Butnaru va fi prezentat în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale”

Magda Dutu foto

Magda Duțu, producător, realizator de la Radio România

 

Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău (17–27 septembrie 2015) include și o secțiune de teatru radiofonic, în cadrul acesteia vor fi prezentate producții ale Teatrului Național Radiofonic din București. „Am primit cu mare bucurie invitația de a participa la Reuniunea Teatrelor Naționale. Este pentru prima oară când venim la Chișinău. Datorăm această invitație directorului Teatrului Naţionale „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, cel care are, de mai bine de nouă ani, o colaborare profesională specială cu Teatrul Național Radiofonic. A gândit o secţiune aparte a Reuniunii, care aruncă un spot de lumină asupra Teatrului Naţional Radiofonic din București.

În cadrul acestei secțiuni, vom organiza audiţii publice ale spectacolelor radio de teatru-document din seria Biografii, memorii, precum şi ale unor creaţii radiofonice din ciclul Dramaturgi români contemporani, după operele unor cunoscuţi scriitori basarabeni. De exemplu, vor fi prezentate piesele ‚Șase autori în căutarea unui personaj’ de Val Butnaru și ‚Hronicul găinarilor’ de Aureliu Busuioc”, subliniază Magda Duțu, producător, realizator de la Radio România.

Secțiunea de teatru radiofonic se va deschide duminică, 20 septembrie, cu audiția spectacolului radiofonic „Șase autori în căutarea unui personaj” de Val Butnaru, în regia lui Petru Hadârcă. „Textul lui Val Butnaru, publicist, analist politic, scriitor și dramaturg din prima linie a dramaturgiei românești, nu numai a celei basarabene, a stârnit interesul și a inspirat varianta radiofonică alcătuită de regizorul Petru Hadârcă și de redactorul Ion-Costin Manoliu. Val Butnaru a propus un teatru admirabil, conectat la cele mai noi tendințe ale dramaturgiei europene și mondiale. Personajele sale, care se impun și surprind prin biografie, caracter, evoluție – oferă prilejul actorilor distribuiți să creeze adevărate „bijuterii” sonore. Mesajul este puternic, iar experimentul imaginat de autor reliefează probleme existențiale: condiția și frământările creatorului și deopotrivă, ale omului”, menționează Magda Duțu, precizând că audițiile spectacolelor Teatrului Național Radiofonic din București vor avea loc zilnic, în perioada 20 – 26 septembrie, de la ora 11.00, în Sala Antract a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

The following two tabs change content below.
Irina Nechit

Irina Nechit