Magazinele online, tot mai populare şi la noi

SHOPPING // Din ce în ce mai mulți moldoveni sunt tentați să-şi facă cumpărăturile pe internet

Gata cu cozile de la magazine! Astăzi poți cumpăra pe internet totul, de la produse alimentare, până la haine, mobilă, tehnică, mașini, bilete la avion sau la concerte. Principalul avantaj al magazinelor online constă în faptul că te ajută să economisești timp și bani. Produsele comandate pe internet îți sunt aduse acasă de cele mai multe ori pe gratis. În prezent, în republică sunt peste 60 de magazine online.

Natalia Șeremet este o clientă fidelă a magazinelor online. De mai bine de cinci ani tânăra își completează garderoba doar cu îmbrăcăminte cumpărată pe internet de la magazine din străinătate.

”Am renunțat să mai cumpăr haine din centrele comerciale de la noi pentru că sunt scumpe și necalitative. În plus, nu-mi place să văd și altă lume îmbrăcată la fel ca mine. De aceea am decis să apelez la magazine online, în special din Franța și Marea Britanie. Cele mai multe lucruri mi le cumpăr în perioada reducerilor și mă costă mult mai ieftin decât dacă le-aș cumpăra din Chișinău”, ne explică Natalia.

Totuși, recunoaște ea, această metodă de shopping nu este lipsită de risc. ”Mi s-a întâmplat să cumpăr o dată pe internet un costum de baie pe care a trebuit să-l returnez de două ori pentru că îmi era ba prea mare, ba prea mic”, spune Natalia.

Avantajos, dar riscant

În privinţa banilor tânăra nu își face griji. Pentru că magazinele din care cumpără sunt foarte serioase, nu i s-a întâmplat niciodată să fie trasă pe sfoară. Urmându-i exemplul, mai multe prietene de-ale Nataliei au renunțat la shoppingul tradițional și au decis să se îmbrace pe internet.

Hainele nu sunt însă singurul produs pe care îl poți găsi în magazinele virtuale. Tot mai mulți moldoveni sunt tentați să cumpere tehnică online. Cel mai popular magazin în acest sens este Ebay. Clienții acestuia spun că pot găsi acolo telefoane, aparate de fotografiat, laptopuri, camere video etc. la prețuri de  două-trei ori mai mici decât la Chișinău.

”Totuși cumpărăturile on-line sunt riscante”, spune Denis, care și-a cumpărat prin Ebay un telefon și un aparat de fotografiat. Tânărul susține că dacă marfa are defecte este complicat să o returnezi. ”Dacă ești client fidel al Ebay-ului, îți reușește, dacă nu, îți aprinzi paie în cap”, explică el.

Livrarea unui produs cumpărat de la magazine online din străinătate durează de la două până la patru săptămâni.

Mai ieftin cu 30 %

Dacă alegi să cumperi de la magazinele online din republică, livrarea este mult mai rapidă. De obicei, dacă locuiești în Chișinău, în câteva ore ai cumpărătura acasă. Dar trebuie să știi că marfa te va costa mai scump decât cea din străinătate și totuși mai ieftin decât dacă ai cumpăra-o de la magazinele obișnuite din republică.

”Produsele noastre sunt cu până la 30 la sută mai ieftine decât în magazinele obişnuite pentru că noi nu cheltuim bani pentru închirierea spațiului în vreun centru comercial”, explică un vânzător de la un magazin online de electrocasnice din Chișinău.

Dacă ați făcut o comandă mai mare de 250 de lei, magazinele online o vor livra gratuit în raza capitalei.

Produsele cumpărate le puteți achita fie în numerar, la primirea comenzii, fie prin transfer bancar, fie online, prin sistemul WebMoney.

Pâine și salam de pe internet

Cele peste 60 de magazine online din republică oferă o gamă largă de produse. Stând în fața calculatorului puteți cumpăra mobilă pentru casă sau oficiu, electrocasnice, telefoane, computere, piese pentru mașini, bijuterii, îmbrăcăminte, produse cosmetic și chiar medicamente. De asemenea, puteți cumpăra bilete la concert, la film, la avion sau puteți achita prețul pentru o vacanță în străinătate.

Dacă vreți să-i faceți o surpriză persoanei dragi, magazinele online vă pot ajuta și în acest sens. Puteți comanda un buchet de flori sau un cadou care îi va fi livrat în cel mai scurt timp celui căruia îi este destinat. Ce-I drept, surpriza vă va costa cel puțin 150 de lei.

Tot pe internet puteți cumpăra și produse alimentare, dar mai scump decât de la magazin. Spre exemplu, o pâine costă 3,5 lei, un kg de salam de Moscova – 97 de lei, brânza ”Grăuncior” – 23 de lei, un kg de castraveți – 41 de lei, un kg de ciuperci – 39 de lei, iar un kg de aripioare de pui – 43 de lei.

Pentru livrarea gratuită a produselor alimentare, cumpărătura trebuie să coste cel puțin 250 de lei.

Afacere de milioane

Chiar dacă e comod, afacerea cu vânzarea online a produselor alimentare încă nu a prins la noi. Deocamdată, cele mai solicitate mărfuri sunt telefoanele mobile, îmbrăcămintea, computerele şi aparatele electrocasnice. Anul trecut, magazinele online din Republica Moldova au încasat mai mult de 30 de milioane de lei din vânzarea mărfurilor.

Mariana RAȚĂ