Mafia atacă Jurnal TV

ATENTAT LA LIBERTATEA CUVÂNTULUI // Omul de afaceri Vlad Plahotniuc a acţionat în judecată postul de televiziune Jurnal TV

Doar din motiv că îşi exercită dreptul la libertatea cuvântului, Jurnal TV a fost acţionat în judecată de omul de afaceri Vlad Plahotniuc. În semn de protest, prezentatorii JURNAL-ului de la ora 20 au apărut în faţa telespectatorilor în tricouri albastre cu mesajul „JOS MAFIA!”, iar buletinul de ştiri a debutat cu 30 de secunde de tăcere. „Nu este o defecţiune tehnică. Aşa ar vrea să ne vadă unii oameni”, au explicat prezentatorii. Preşedintele Jurnal Trust Media, Val Butnaru, susţine că nu se va lăsa intimidat şi nu va permite nimănui, chiar şi influentului Vlad Plahotniuc, să închidă gura presei. Omul de afaceri a solicitat ca, în cazul în care judecata îi va face dreptate, Jurnal TV să dezmintă informaţia care i-a lezat onoarea şi demnitatea.

Teama de adevăr

„Mafia se teme de un singur lucru, de publicitate, de discuţiile în public asupra problemelor care afectează societatea. Tocmai din acest motiv Jurnal TV a fost acţionat în judecată, nu radioul sau ziarul, nicio altă structură din Jurnal Trust Media, numai televiziunea. De ce? Simplu, fiindcă televiziunea are impact mai mare. Discuţiile zilnice, în controversă, au constituit un pericol pentru aceşti oameni care, până în prezent, au stat în umbră”, a spus Val Butnaru.

Uniunea Jurnaliştilor din R. Moldova susţine Jurnal TV şi îl acuză pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc pentru încercările sale de a închide gura presei. „Îl sfătuim pe dl Plahotniuc să nu recurgă la ameninţări şi intimidări. Presa abordează subiectele care prezintă interes public, însă dacă dl Plahotniuc nu înţelege acest lucru, ar trebui să mai studieze la şcoală ce este democraţia. Din câte am înţeles, vor fi intimidaţi şi ceilalţi jurnalişti care vor avea curajul să spună ceva ce nu este pe placul acestui om de afaceri. Plahotniuc, de fapt, este un exemplu prost pentru ceilalţi. Oricum, presa nu se va lăsa intimidată, noi vom susţine Jurnal TV ca să ştie Plahotniuc că, deşi conduce sistemul judiciar din R. Moldova, mai există şi CEDO, unde nu este loc pentru interpretări arbitrare în legislaţie în ceea ce priveşte libertatea mass-media de aborda subiecte de interes public”, a declarat pentru „Jurnal de Chişinău”, Valeriu Saharneanu, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din R. Moldova.

„La procesul de judecată vom aduce toate filmările şi vom demonstra că nu am făcut nimic altceva decât face orice mijloc mass-media din lume. Am informat, am adus părţi diferite, s-a discutat în controverse şi acest lucru este doar benefic societăţii. Dacă nu vom avea câştig de cauză, bineînţeles că vom căuta dreptate în altă parte, dar asta va ştirbi imaginea unei Moldove democratice”, a spus Val Butnaru, preşedintele Jurnal Trust Media.

„Soldaţi într-un război mediatic”

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, consideră că acţionarea în judecată a postului de televiziune Jurnal TV nu este corectă şi nici democratică. Totodată, Macovei a ţinut şă menţioneze că felul cum abordează Jurnal TV scandalul din jurul numelui omului de afaceri Vlad Plahotniuc îl face să creadă că postul respectiv de televiziune face partizanat unui grup economic interesat. „Fac apel către JurnalTV şi toate celelalte instituţii mass-media să-şi ia meseria de jurnalist în serios şi să nu accepte să fie instrument în mâna politicienilor cât şi a oamenilor de afaceri interesaţi. Îmi pare rău că presa din RM a ajuns la cheremul unor afacerişti care încearcă să reîmpartă „plăcinta” puterii şi a businessului din ţara noastră. Jurnaliştii au devenit ostaticii oamenilor de afaceri. Ei nu trebuie să fie soldaţi în acest război, ci să-şi facă meseria de reporter echidistant în raport cu părţile beligerante”. Poziţia directorului API este generată de faptul că, în majoritatea subiectelor prezentate în cadrul buletinului de ştiri JurnalTV, lipseşte poziţia celeilalte părţi, adică a omului de afaceri Plahotniuc. „Chiar dacă cealaltă parte nu doreşte să se expună, jurnaliştii trebuie să amintească de fiecare dată ce a declarat aceasta anterior la subiectul respectiv”, a recomandat jurnaliştilor Petru Macovei.

Val Butnaru nu este de acord cu poziţia directorului API. „Orice om lipsit de atitudini preconcepute, dacă ar cântări toate apariţiile la subiectul Plahotniuc la Jurnal TV, ar vedea că ponderea celor care au pus la îndoială declaraţiile lui Mocanu e mult mai mare decât a celor care le-au acceptat. Probabil pe mulţi i-a derutat numărul mare de oameni de afaceri care au ieşit şi au vorbit despre ilegalităţile comise împotriva lor, în spatele cărora ar fi omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Însă asta este cu totul altceva. Nu este vina televiziunii. Asta e realitatea”, a explicat Val Butnaru.

„Informaţie care prezintă interes public”

Jurnaliştii de la postul de televiziune Jurnal TV nu au făcut altceva decât să difuzeze informaţia care prezintă interes public, de această părere este directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu. „Presa a fost acţionată în judecată doar din motivul că a informat publicul, dar acesta e rolul ei. Noi nu dăm dreptate celor care merg nejustificat împotriva presei în instanţă. Presa îşi face treaba. Dacă totuşi se va stabili că JurnalTV a acţionat cu rea-credinţă sau că jurnaliştii prin intermediul materialelor difuzate au defăimat pe nedrept persoana vizată, atunci e altă socoteală. În cazul respectiv, jurnaliştii doar au mediatizat ceea ce au spus alţii”.

Gogu a menţionat că, dacă mass-media a difuzat spusele unei surse care a calomniat pe cineva, jurnaliştii sunt obligaţi să dezmintă. „Indiferent că e dl Palhotniuc sau oarecare alt cetăţean, dacă consideră că i-a fost lezată onoarea, demnitatea, el are dreptul să meargă în instanţa de judecată şi să demonstreze că nu este aşa cum spun ceilalţi prin intermediul presei”, a spus Gogu.