Maeştrii Dan Grigore şi Misha Katz, în căutarea perfecţiunii, la Chişinău

FESTIVAL // Ediţia a IX-a a „Nopţilor pianistice” va culmina cu un concert extraordinar, susţinut pe 6 iulie la Sala cu Orgă

Festivalul Internațional „Nopți Pianistice din Moldova – Marea Neagră”, organizat de Alianţa Franceză din Republica Moldova, a ajuns la cea de-a IX-a ediţie. Desfăşurată în perioada 21 iunie – 6 iulie 2011, ediţia curentă a festivalului a fost una din cele mai bogate, la aceasta participând 18 dirijori şi soliști din Franța, Germania, România, Republica Moldova, Ucraina, Italia, Canada, Statele Unite ale Americii și Belarus.

La organizarea acestui eveniment important îşi aduce contribuţia şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, care susţine prezenţa României la festival. Cu concursul ICR Chişinău, festivalul „Nopţi pianistice din Moldova – Marea Neagră” se bucură de prezenţa celebrului pianist român Dan Grigore. Publicul din Chişinău are şansa de a-l asculta pe maestru în seara de 6 iulie, la încheierea festivalului, în cadrul unui concert extraordinar, sub bagheta unuia dintre cei mai cunoscuţi dirijori europeni, Misha Katz.

Cu prilejul acestui eveniment, Ambasada României în Republica Moldova şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău au invitat ziariştii la o conferinţă de presă, care a avut loc ieri la sediul Ambasadei Române.

ICR Chişinău va contribui la marile proiecte ale capitalei

Directorul  Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Petre Guran, a subliniat că opţiunea ICR-ului din Chişinău este de „a contribui la marile proiecte ale capitalei”, inclusiv la „Nopţile pianistice”. Este pentru prima dată când ICR Chişinău este partener al Alianţei Franceze din R. Moldova în organizarea acestui festival internaţional, iniţiat de Michel Bourdoncle, pianist și profesor de pian la Conservatorul Aix-en-Provence, director al Festivalului „Nopţi pianistice din Aix-en-Provence”.

Potrivit lui Adrian Cibotaru, director adjunct al Alianței Franceze din Moldova, regele festivalului e pianul, pe scenele sălilor de concert evoluând artişti cu renume internaţional, alături de tineri muzicieni. Patru concerte de amploare sunt găzduite de Sala cu Orgă din Chişinău. De asemenea, va avea loc un concert de muzică rusească la Tiraspol şi, pentru al 3-lea an consecutiv, festivalul va avea loc și în Ucraina, pe malul Mării Negre, cu sprijinul Alianței Franceze din Odesa.

Misha Katz: „Prin muzică suntem mereu în căutarea luminii”

La conferinţa de presă de luni au participat vedetele festivalului, pianistul Dan Grigore (România) şi Misha Katz (Franţa). „Îl ador pe Dan Grigore. L-am cunoscut datorită unui concert la Ateneul Român şi, din primele secunde, mi-a dat seama că e un talent şi un om deosebit. Acum între noi e dragoste autentică, un contact direct prin muzică, de la inimă la inimă. Muzica, domnilor, e un crez, o concepţie filosofică, un mod de viaţă, o cale spre adevăr. Noi nu facem muzică doar de dragul sunetelor, ci fiindcă prin ea suntem mereu în căutarea luminii, a perfecţiunii”, a mărturisit Misha Katz în faţa reprezentanţilor presei.

Dan Grigore: „Mi-a tresărit inima când am fost invitat să cânt la Chişinău”

La rândul său, maestrul Dan Grigore a comunicat că a venit în Moldova la propunerea lui Katz. „De 30 de ani nu am cântat la Chişinău. Am fost în turnee la Paris, Londra, Berlin, Munchen, prin America, dar abia acum am ajuns la dumneavoastră şi îmi face mare plăcere să cânt aici. România şi Republica Moldova sunt ca doi fraţi, poate gemeni. Mi-a tresărit inima când am fost chemat la Chişinău. O să vă pară că alcătuim cu Misha Katz un cuplu comic – el este foarte expresiv, expansiv, eu mai puţin vizibil, stau liniştit şi cânt –, dar între noi e o simbioză muzicală foarte bună”, a spus Dan Grigore, cu un surâs bonom.

Cei doi iluştri muzicieni se vor întâlni miercuri pe scena Sălii cu Orgă, pentru a prezenta Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră în mi bemol major „Imperial” de Ludwig van Beethoven. Îi vom putea urmări şi interpretând „Carnaval” de Robert Schumann, lucrare ce va răsuna în premieră absolută la Chişinău.

Vedetele Festivalului Internaţional „Nopţi pianistice”

„Dan Grigore are o senzațională clasă mondială!”, cu această frază începe prezentarea artistului român ziarul „Kleine Zeitung” din Viena. Născut la București, în familia unui ofițer aviator de elită, Dan Grigore a debutat la 14 ani într-un concert cameral Enescu, alături de soliști consacrați ai timpului.

Dan Grigore e câștigător al Concursului Național „George Enescu” (1960), laureat al concursurilor internaționale „George Enescu” din 1961 și 1967 și al celui din Montreal (1968). Profesor la Conservatorul din București, Dan Grigore a cântat în cele mai importante săli de concerte din lume, a susținut masterclass-uri și conferințe în Marea Britanie, Japonia, Italia și este frecvent invitat să facă parte din jurii și festivaluri internaționale de prestigiu.

Misha Katz are 50 de ani, s-a născut în cel mai mare centru cultural din sudul Rusiei, Rostov. Şi-a început cariera ca violoncelist, a studiat la Conservatorul din Moscova, a înfiinţat „Trio Şostakovici”, considerat unul din cele mai valoroase ansambluri camerale actuale. A dirijat la Monte Carlo, Palma de Mallorca, Mexic, Ierusalim, Amsterdam, Praga, Frankfurt, Paris, Moscova, Londra. Acum locuieşte în Franţa.

ICR Chişinău va acorda burse de mobilitate şi de cercetare

La aceeaşi conferinţă de presă organizată de Ambasada României, cu participarea ambasadorului României în R. Moldova, Marius Lazurca, directorul ICR Chişinău, Petre Guran, a relatat că Institutul Cultural Român anunţă un concurs pentru trei burse de mobilitate, destinate muzicologilor şi muzicienilor care vor fi invitaţi la Festivalul Internaţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti.

De asemenea, a fost anunţat un concurs pentru şase burse de cercetare, care vor purta numele diplomatului, istoricului, filosofului şi teologului Alexandru Scarlat Sturdza. Detalii privind acordarea burselor pot fi găsite pe site-ul Institutului Cultural Român www.icr.ro//chisinau

Irina Nechit