MAEIE cheamă Rusia să se abţină de la viziuni eronate în cazul Ilaşcu

Comentariul Departamentului Informaţii şi Presă al Ministerului rus de Externe cu privire la decorarea grupului Ilaşcu reproduce o viziune tendenţioasă şi eronată asupra evenimentelor dramatice de pe Nistru, din 1992. Aceasta este poziţia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova.

„Potrivit acestui mod de gândire, acţiunile întreprinse atunci de către autorităţile constituţionale moldoveneşti şi cetăţenii de rând pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt percepute într-o manieră negativă, ca o expresie a „naţionalismului moldovenesc”. Cei care se călăuzesc de o asemenea logică ar trebui să dea o apreciere adecvată şi forţelor secesioniste, care atunci s-au ridicat împotriva puterii constituţionale în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, se spune într-un comunicat al Ministerului de Externe al Republicii Moldova.

În acest sens, MAEIE evocă şi acte de referinţă, cum ar fi acordurile moldo-ruse şi decizile forurilor europene cu privire la cazul grupului Ilaşcu, inclusiv decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului.

„Privită prin această optică, evocarea evenimentelor din istoria noastră recentă şi a protagoniştilor acestora nu ar trebui percepută ca o tendinţă periculoasă de natură să genereze îngrijorări. În acest context, reiterăm voinţa politică fermă a actualei conduceri a Republicii Moldova în ceea ce priveşte întărirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi soluţionarea prin mijloace politice a problemei transnistrene”, se arată în comunicat.

În context, Ministerul de Externe a chemat autorităţile Federaţiei Ruse să se abţină de la participarea la acţiunile care urmează să aibă loc în curând la Tiraspol în legătură cu marcarea pretinsei zile a Republicii Moldoveneşti Nistrene. „Chemăm autorităţile Federaţiei Ruse să se abţină de la marcarea cu mult fast a acţiunilor preconizate de regimul anticonstituţional de la Tiraspol”, susţine MAEIE. Potrivit ministerului, astfel Rusia urmează să-şi demonstreze ataşamentul faţă de principiile dreptului internaţional şi ale bunelor relaţii dintre state.

Declaraţia MAEIE vine ca reacţie la comentariul Ministerului rus de Externe, lansat acum o săptămână. „Decretul de decorare a grupului Ilaşcu, în mod explicit, are scopul să justifice acţiunile naţionaliştilor în perioada războiului fratricid din 1992, pe Nistru. Acţiunile criminale însă pe care aceştia le-au întreprins şi atrocităţile comise faţă de oameni sunt bine cunoscute, iar martorii sunt încă vii”, se arată în comunicatul Ministerului rus de Externe. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)