MAEIE ascunde sub preş scandalul de la Bologna

28Ilegalităţile de la fostul Consulat al Republicii Moldova la Bologna sunt trecute sub tăcere

Fostul consul general al Republicii Moldova la Bologna, Nicolae Nucă, despre care s-a spus că a fost rechemat din funcţie în urma unor încălcări depistate în activitatea sa, a fost angajat la scurt timp la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în funcţia de şef al Direcţiei relaţii cu publicul.

Un grup de cetăţeni moldoveni din Italia au trimis o scrisoare pe adresa redacţiei în care s-au arătat nedumeriţi de modul în care a fost „sancţionat” Nucă. Conform ordinului semnat de ministrul MAEIE, Natalia Gherman, Nucă a fost rechemat, nu pentru că ar fi comis ilegalităţi, ci „în legătură cu expirarea termenului de aflare în misiune”.

Rechemarea lui Nucă a fost discutată în cadrul şedinţei Guvernului din 16 octombrie 2013. „Propunerea de rechemare a venit în urma unor investigaţii interne efectuate de MAEIE, care a depistat o serie de încălcări în activitatea Consulatului general”, a declarat atunci Valeriu Chiveri, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

O lună mai târziu, la 15 noiembrie, ministrul MAEIE, Natalia Gherman, a semnat ordinul de rechemare a fostului consul. Conform documentului însă, Nicolae Nucă nu este rechemat pentru încălcări, ci „în legătură cu expirarea termenului de aflare în misiune, din data de 11 noiembrie 2013”.

„MAEIE este obligat să-l ia la serviciu”

Natalia Gherman a declarat presei că, în lipsa unei decizii a unei instanţe judecătoreşti, Ministerul e obligat să-i ofere un loc de muncă lui Nucă. Ministrul însă nu a explicat de ce Nucă a fost avansat în funcţia de şef de direcţie, şi nu într-o funcţie oarecare.

„Conform prevederilor legislaţiei în vigoare, în lipsa interdicţiei de ordin juridic, a unui verdict din partea unei instanţe care ar examina dosarul dumnealui, MAEIE este obligat să-l ia la serviciu. Domnului Nucă i s-a aplicat mustrare aspră pentru anumite încălcări administrative”, a spus Gherman.

În perioada 2008–2009, Nicolae Nucă a fost angajat al companiei ASCOM, unde a activat anterior şi prim-ministrul Iurie Leancă. Consulatul de la Bologna a fost închis, iar în locul acestuia au fost instituite alte două birouri: în oraşele Milano şi Padova. Cabinetul de miniştri l-a numit pe Sergiu Goncearenco consul al Republicii Moldova la Milano, misiune diplomatică recent deschisă.

 

„De ce MAEIE a micşorat taxele?”

„Dacă încălcările comise nu au fost grave, de ce nu a fost lăsat să-şi exercite în continuare funcţia de consul la unul dintre cele două consulate deschise la Milano şi Padova? Dacă cetăţenii Republicii Moldova din Italia care au plătit taxe duble la Consulatul de la Bologna n-au avut dreptate, de ce taxele au fost reduse în jumătate după controlul efectuat de angajaţii ministerului? Iar dacă am avut dreptate şi au fost prezentate documente în acest sens, de ce MAEIE l-a avansat în funcţie pe Nucă”, se întreabă unul dintre semnatarii scrisorii, rugând să nu-i publicăm numele în ziar.

Taxe legale, potrivit MAEIE

Solicitată de JURNAL, şefa serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a declarat că procuratura nu a iniţiat nicio anchetă, cazul fiind investigat de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA).

Şefa Serviciului de presă al CNA, Angela Starinschi, a declarat că CNA a propus procurorilor să nu înceapă urmărirea penală în cazul taxelor percepute la Consulatul de la Bologna. „Şi asta după ce am primit un răspuns de la Ministerul Afacerilor Externe, care a explicat modalitatea de formare a taxelor în consulatul respectiv. Reieşind din informaţiile primite, dar şi în urma investigaţiilor desfăşurate, CNA a venit cu propunerea ca să nu se înceapă urmărirea penală în acest caz din cauza lipsei componenţei de infracţiune”, a spus Starinschi.

Amintim că, anterior, mai mulţi cetăţeni ai RM din Italia s-au arătat revoltaţi că la Consulatul RM de la Bologna, în loc de zece euro, pentru un act tradus, taxa oficială afişată pe site-ul instituţiei, erau obligaţi să achite unei agenţii de traduceri din Roma, condusă tot de un cetăţean RM, 30 de euro pentru o pagină. În timp ce la Ambasada Republicii Moldova la Roma, taxa consulară pentru traducerea unui permis de conducere era de 51 de euro, la Bologna traducerea aceluiaşi document costa circa 111 euro.

Agenţia de traduceri a fost închisă

În ce priveşte agenţia de traduceri de la Roma „Agenzia servizi e traduzioni”, la care erau direcţionate actele cetăţenilor moldoveni, conform datelor Agenţiei locale pentru intrări (Agenzia delle Entrate), aceasta a fost înregistrată la 15 octombrie 2010 şi a fost lichidată la 1 septembrie 2013, după două zile de la apariţia articolului în care se spunea că consulul de la Bologna direcţionează actele spre serviciile unei agenţii de traduceri din Roma condusă de un moldovean.

Agenţia a fost înregistrată pe numele lui Sergiu Marinescu, fratele ambasadorului RM la Roma, Stela Stângaci. Solicitat de JURNAL, prin intermediul Ambasadei de la Roma, acesta a răspuns doar că, „pe moment, nu are nicio afacere pe teritoriul Italiei”.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu