MAE se mărită cu PL

FUZIUNE // Un nou mariaj pe scena politică moldovenească. Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) şi Partidul Liberal (PL) se pregătesc să fuzioneze. Decizia a fost deja luată la nivelul liderilor celor două formaţiuni şi urmează să fie confirmată de congresele MAE şi PL.

Analiştii politici susţin iniţiativa şi cred că cele două partide vor avea de câştigat din această unificare.

Acordul care stabileşte principiile de fuziune va fi semnat săptămâna aceasta. Potrivit liderului MAE, Veaceslav Untilă, negocierile se poartă de mai multe săptămâni, iar zilele trecute conducerea PL şi MAE au ajuns la un numitor comun. „Fuziunea se va face în interes naţional, în baza Partidului Liberal, care îşi va păstra actuala siglă şi conducere. Nu am discutat despre funcţii, ci mai mult despre principii ideologice. Programele PL şi MAE sunt apropiate, de aceea nu cred că vom avea probleme”, ne-a declarat Untilă. Totuşi, susţine el, procesul de fuziune va determina nişte schimbări ale conducerii PL la nivel regional. Se prea poate ca actualilor conducători ai MAE să le fie oferite funcţii de vicepreşedinţi ai PL.

Fuziune pentru locale

Deşi presupune că unificarea PL şi MAE va provoca unele nemulţumiri, în special în rândul celor care anterior au migrat la Mişcarea Acţiunea Europeană de la PL şi invers, Untilă este sigur că ideea de contopire a celor două formaţiuni va fi susţinută la congres de 98 % din membrii MAE. „Ne vom strădui să lucrăm rapid pentru ca în cel mult trei săptămâni să reuşim să unim partidele. Scopul nostru este de a participa împreună la alegerile locale”, ne-a comunicat Untilă, precizând că dacă pentru Chişinău MAE nu are pretenţii să îşi înainteze un candidat, pentru alegerile din teritoriu mişcarea are pregătită deja o listă cu candidaţi care urmează a fi discutată cu liberalii.

PL ar putea câştiga voturi în plus

Analiştii politici aprobă ideea de unificare a PL şi MAE. Potrivit lui Mihai Cernenco, în acest mod are loc limpezirea şi consolidarea segmentului de dreapta al eşichierului politic. „Din această contopire au de câştigat toţi. MAE se salvează. PL câştigă oameni de calitate şi organizaţii locale, care de altfel îi lipsesc”, a explicat analistul. Totuşi, Cernenco admite că la un moment dat această fuziune ar putea să-i dea bătăi de cap PL-ului. „Cunoaştem cazul AMN-ului care a adunat mai multe partide şi mişcări, iar pe urmă s-a fisurat din această cauză. Totul depinde de cei care vor fi în fruntea partidului”, ne atenţionează comentatorul.

Şi analistul Arcadie Barbăroşie crede că, dacă Mihai Ghimpu nu va face gafe grave, PL va avea de câştigat voturi suplimentare de pe urma acestei fuziuni.

Amintim că la ultimele alegeri parlamentare anticipate PL a acumulat 9,96 % din voturi, iar MAE – 1,22 %.

Ultimele zile au adus schimbări şi în viaţa Partidului Popular Creştin Democrat. La congresul de duminică, partidul a ales un nou preşedinte, pe tânărul Victor Ciobanu. Iurie Roşca a rămas însă în partid, dând asigurări că va fi şi mai activ în spaţiul public.

Mariana RAŢĂ