„Mă mândresc că am reprezentat Moldova la BBC Singer of the World”

MUZICĂ // Interviu cu soprana Valentina Naforniţă, învingătoarea concursului internaţional BBC Singer of the World 2011

 

–      Dragă Valentina Naforniţă, felicitări cu ocazia victoriei tale la concursul internaţional BBC Singer of the World 2011 din Marea Britanie! Am dori să aflăm mai multe despre copilăria ta, despre satul natal Cuhneşti, Glodeni.

 

De fapt, m-am născut la Ciuciulea, Glodeni, în satul bunicilor mei. Apoi părinţii s-au mutat la Cuhneşti, unde locuiesc şi astăzi.

 

–      Tatăl tău, Boris Naforniţă, mi-a povestit că ai început să cânţi la trei anişori. Stăteai pe prispa bunicilor şi cântai în gura mare.

 

E-adevărat? Eu nu ţin minte. Îmi amintesc doar cum am participat, la vârsta de cinci ani, la concursul „De la 5 la 10”, organizat de televiziunea moldovenească în teritoriu, în oraşul Glodeni. Atunci am cântat o piesă a lui Alexandru Lozanciuc.

 

–      În familia ta mai sunt voci frumoase?

 

Toţi ai mei cântă. Mai ales mama, Emilia, are o voce extraordinară. Dar şi lui tata îi place cântecul. Când eram mici, ne strângeam cu toţii în casă, mama, tata, sora şi eu, şi cântam pe voci. Mama mergea în fiecare duminică la biserică, eu cu sora cântam în corul bisericii. Era un cor foarte bun, din el făceau parte copii care învăţau la Şcoala de muzică din Cuhneşti. Una din piesele mele preferate era „Iubi-te-voi, Doamne”. Am cântat în corul bisericii până am plecat din sat.

 

–      Cum ai ales secţia canto academic la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău?

 

Iniţial, voiam să devin interpretă de muzică uşoară. Le admiram pe Sofia Rotaru (mama mi-a cântat „Melancolia”), Zinaida Julea, Georgeta Voinovan. Dar în anul când am susţinut admiterea, la Colegiul „Ştefan Neaga” nu exista secţie de artă vocală de estradă, ci doar canto academic. După o lună de studii eram deja foarte hotărâtă să mă fac solistă de operă. Era o surpriză şi pentru mine, mă simţeam foarte liberă în acest gen de muzică, am intuit că vocea mea e anume pentru muzica de operă. Primul spectacol de operă l-am văzut la Chişinău, m-au fascinat cântăreţii, decorurile, costumele, scena, totul.

–      Când ai debutat pe scena profesionistă?

 

În perioada când învăţam la „Ştefan Neaga” am cântat într-un spectacol, montat cu prilejul aniversării a 60-a a Colegiului de Muzică. Atunci am cântat pentru prima dată pe scena Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău, împreună cu profesoara mea de canto academic, Margareta Ivanuş.

 

–      Cât de dificile (sau simple) au fost examenele de admitere la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti?

 

Plecarea la Bucureşti a fost firească pentru mine, ştiam din câteva surse că acolo sunt profesori foarte buni de canto. Şi dna Margareta Ivanuş mi-a recomandat să-mi continui studiile la Bucureşti. Aşa s-a întâmplat că, nefiind anunţată din timp, am ajuns la Bucureşti în a treia zi a sesiunii de admitere. M-am prezentat de pe drum, direct la examen, am cântat şi am intrat la facultate. Am cântat două arii, un lied de Rahmaninov şi fiindcă trebuia să prezint şi piese în română, am cântat un lied de Ştefan Neaga şi un lied de Eugen Doga. La Universitatea de Muzică din Bucureşti mi-a fost profesoară o foarte valoroasă soprană a României, Maria Slătinaru-Nistor.

–      Îţi vei continua cariera la Opera din Bucureşti?

 

La începutul anului 2011, am dat o audiţie la Opera din Bucureşti şi am fost invitată să cânt la spectacolul de operă „Don Pasquale” de G. Donizzetti. Am făcut repetiţii, spectacolul e aproape gata. Însă premiera acestei opere va avea loc în toamnă, iar eu voi pleca în septembrie la Viena. Am un contract pentru un an de zile la Opera de Stat din Viena (Wiener Staatsoper), voi cânta în operele pe care mi le vor propune angajatorii vienezi.

 

–      Cum ai obţinut invitaţia de a participa la concursul internaţional BBC Singer of the World 2011?

 

Organizatorii se deplasează în diferite ţări ale lumii şi selectează interpreţi. Ei au fost şi la Bucureşti şi am dat o audiţie. Ştiu că e un concurs mondial foarte prestigios, nu-mi făceam iluzii în privinţa şanselor mele, dar am zis să încerc. În fişa mea am indicat că sunt din Republica Moldova. Peste două luni după audiţie, m-au anunţat că sunt invitată la concurs şi voi reprezenta Moldova. În total, organizatorii au ascultat 600 de interpreţi, iar în etapa finală au ajuns 20 de solişti. Mă mândresc că am reprezentat Moldova, nu uit niciodată că sunt din Moldova, chiar dacă între timp am dobândit şi cetăţenia română.

–      Cum sună numele Naforniţă în limba engleză?

 

Sună bine! Prezentatorii concursului BBC Singer of the World 2011 veneau la mine înainte de concert, mă rugau să-mi pronunţ numele, exersau de câteva ori, apoi îl rosteau corect. E adevărat, lumea nu prea ştie de Moldova, mulţi mă întrebau pe unde e ţara mea şi le explicam că e între România şi Ucraina.

–      Ce e Naforniţă în limba română?

 

Cred că numele meu vine de la obiectul de cult în care se ţine anafora, pâinea sfinţită, adică de la „anaforniţă”.

 

–      Cum s-a schimbat viaţa ta după victoria la concursul din Marea Britanie?

 

Mă sună mulţi jurnalişti de la ziare, reviste, televiziuni. Am primit şi numeroase oferte, mi se propun contracte, mă caută diferite agenţii de impresariat, vor să mă ia, să cânt sub egida lor, să aibă grijă de mine. Dar deocamdată nu am dat niciun răspuns, vreau să stau o săptămână să mă liniştesc, apoi voi decide. Oricum, am deja un contract la Opera de Stat din Viena, precum vă spuneam, şi voi petrece un an în capitala Austriei.

 

–      Vii des pe acasă, la Chişinău şi Glodeni?

 

În Moldova am fost chiar cu o lună în urmă, am făcut nuntă.

 

–      Cine e fericitul mire?

 

E tot interpret de operă, un bariton cu voce foarte bună, numele lui e Mihai Dogotari, s-a născut în satul Viişoara, Glodeni, vecin cu satul meu natal. Ne-am întâlnit la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”, relaţia noastră a durat opt ani. Nunta am făcut-o, fireşte, la Chişinău. Rochia mi-am adus-o de la Bucureşti, stil „sirenă”. Am avut o nuntă de vis, la un restaurant din Chişinău, s-au respectat tradiţiile noastre moldoveneşti. Ne-a cântat o formaţie excelentă din Bălţi, „Barbu Lăutarul”, ne-au cântat şi prietenii de la Chişinău şi de la Bucureşti.

 

–      După ce ai câştigat Marele Premiu la concursul BBC, ai primit multe felicitări din Moldova?

 

Desigur! Chiar am primit şi două invitaţii oficiale, de la premierul Vlad Filat şi de la primarul general Dorin Chirtoacă. Vineri (24 iunie – n.red.) vin la Chişinău ca să onorez aceste invitaţii.

 

–      Ai numai 24 de ani, iar mulţi admiratori au început deja să te compare cu Maria Cebotari.

 

O, Maria Cebotari e o stea a muzicii clasice universale. Unii îmi spun „Maria Cebotari” a Moldovei, dar nu pot lua aşa ceva asupra mea, pentru că această voce e excepţională şi nimeni nu poate fi ca ea.

 

–      Mulţumesc pentru interviu şi mult succes!

 

A dialogat Irina Nechit