„M-au bătut poliţiştii”

Un bătrân de 72 de ani din Bolţun, Nisporeni, spune că a fost bătut fără milă în incinta Comisariatului raional de poliţie
Îşi aminteşte cu groază de ziua în care poliţiştii au dat buzna în curtea sa. „Au sărit gardul, au început să împuşte, l-au pus pe soţul meu la pământ, l-au bătut şi l-au aruncat în maşină”, ne-a relatat Maria Zubcu, soţia de 77 de ani a bătrânului internat cu multiple leziuni corporale.

Iana Zmeu

Oamenii legii însă spun că au fost nevoiţi să aplice forţa, deoarece Ion Zubcu ar fi opus rezistenţă în timpul reţinerii. Potrivit bătrânului, maltratările au continuat şi în comisariatul în care a fost adus pentru neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti. Zubcu s-ar fi folosit de pământul care nu-i mai aparţine ani buni. „Când mă băteau cu picioarele, mă întrebau: «Vie îţi trebuie?»”, ne-a povestit Ion Zubcu.

Timp de mai bine de zece ani, Ion Zubcu s-a judecat cu un alt locuitor al satului, Valentin Condurachi, pentru câteva rânduri de viţă-de-vie. Fiecare dintre aceştia consideră că pământul îi aparţine, instanţa de judecată însă a decis că proprietarul terenului este Condurachi. „Am încercat să le explic calm că pământul este al meu, de fiecare dată însă se ajungea la conflict. Şi deoarece nu mai voiam să mă cert cu ei, m-am adresat la poliţie. Zubcu culegea în fiecare an strugurii din viţa-de-vie care nu este a lui. Timp de zece ani, câte cinci mii, se adună 50 de mii de lei. Sunt bani mari. În agricultură e greu, e pământ, e sărăcie”, a declarat Valentin Condurachi, fost primar de Bolţun. Ion Zubcu a decis că nu va ceda via în ruptul capului, fapt pentru care s-a pomenit cu oamenii legii la poartă. Poliţiştii au venit să-l reţină pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti.

„Parcă au venit să aresteze un criminal”

„Am venit de dimineaţă la poarta domnului Zubcu. I-am prezentat ordonanţa de reţinere. A călcat-o în picioare şi a refuzat categoric să mă urmeze. Şi-a chemat soţia, ea a început să mă bată cu o bâtă”, a povestit Igor Andronachi, poliţistul de sector din Bolţun. Potrivit acestuia, văzând că nu face faţă situaţiei de unul singur, a chemat în ajutor un inspector al poliţiei criminale. Maria Zubcu, la rândul său, spune că a luat băţul cu care amesteca mâncarea pentru păsări, când a văzut că poliţiştii intenţionează să-i reţină soţul. „Doamne fereşte ce era! Ion striga: ‘Babă, vină şi mă ajută!’. De parcă au venit să aresteze un criminal, un ucigaş”, povesteşte bătrâna.

În timpul altercaţiilor cu poliţiştii, Ion Zubcu a luat o bărdiţă şi l-a lovit pe inspectorul poliţiei criminale în braţ. „N-am observat cum a luat bărdiţa. Ţintea în cap, dar colegul meu a reuşit să pună mâna ca să se apere şi a fost rănit la braţ”, a menţionat Andronachi. Până la urmă, bătrânul a fost băgat cu forţa în automobilul poliţiştilor şi transportat la Comisariatul de poliţie din Nisporeni.

L-au încătuşat de ţeava patului de spital

La sesizarea organului de urmărire penală, la comisariat, în aceeaşi zi, s-a prezentat avocata Tatiana Năstas. Potrivit acesteia, Ion Zubcu nu arăta să fie bătut: „Mi-a spus doar că îl doare sub coastă şi îi este greu să respire. Nu avea vânătăi pe faţă. Vizibil nu se vedeau vătămări”. A doua zi însă, bătrânul a fost internat cu vânătăi pe tot corpul şi pe faţă. De pe patul de spital Zubcu ne-a povestit calvarul prin care a trecut în incinta Comisariatului de poliţie: „Timp de o oră au bătut vreo cinci în mine cu picioarele în cap şi în coaste. Unul mă călca cu talpa pe degetele picioarelor”, îşi aminteşte bătrânul.
Mai mult, timp de 72 de ore, Zubcu a fost supravegheat de poliţişti şi la spital. Pe oamenii legii nu i-a deranjat nici indignările altor pacienţi care au fost martori ai atitudinii poliţiştilor faţă de un bătrân care abia reuşea să se ridice de pe pat. „I-au încătuşat o mână de marginea patului. Eu le spuneam daţi-i drumul moşneagului că nu are unde fugi. Poliţiştii veneau pe rând şi chiar dormeau pe patul de alături”, a mărturisit un alt pacient al spitalului în care a fost internat Zubcu.
Potrivit traumatologului Mihail Berghi, bătrânul a ajuns la spital cu numeroase traumatisme. „Din spusele celor care l-au adus, a fost bătut de poliţie. Mi s-a spus că a fost încătuşat pentru agresiune faţă de un poliţist. Reprezentanţii organelor de drept mi-au spus că în cazul în care pacientul se va externa, să-i anunţ”, a menţionat medicul, lucru pe care l-a şi făcut.  Astăzi, Zubcu este internat în Spitalul Clinic Republican din Chişinău. Bătrânul spune că, în timpul maltratărilor, ar fi fost lovit la o ureche şi practic nu aude.

Unde sunt imaginile camerelor de luat vederi?

În căutarea dreptăţii, fiica lui Ion Zubcu, Natalia, care a revenit de urgenţă din Italia, aflând ce a păţit tatăl său, a păşit pragul comisariatului, locul în care, potrivit lui Zubcu, a fost bătut fără milă de cinci poliţişti. Comisarul adjunct responsabil de ordinea publică a menţionat că nu crede că subalternii săi ar putea să-l bată pe Ion Zubcu. „Vătămările sunt din timpul reţinerii. Nu cred că bătrânul a fost bătut aici. Tot comisariatul este supravegheat de camere de luat vederi, inclusiv izolatorul”, a menţionat Nicanor Ciochina, comisar adjunct pentru ordinea publică din Nisporeni.
Acesta nu a putut să ne prezinte imaginile din acea zi, deoarece toate sunt stocate pe un server la care au acces doar reprezentanţii Direcţiei Investigaţii şi Securitate Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Contactat de JURNAL, şeful adjunct al direcţiei, Anatolie Postică, a subliniat că serverul are o capacitate limitată. „Imaginile se păstrează zile numărate. Avem linia fierbinte, dacă există cazuri de tortură în comisariate, persoanele care au fost maltratate trebuie să ne anunţe şi ne vom autosesiza de urgenţă”, a spus Postică.

Bătrânul riscă ani grei de puşcărie

Până Zubcu va întreprinde acţiuni pentru a demonstra că a fost bătut de poliţişti, Procuratura Nisporeni a intentat un dosar penal pe tentativă de omor. Potrivit procurorilor, dacă până la reţinere Ion Zubcu risca până la trei ani de puşcărie pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti, după altercaţia cu poliţiştii, la acest termen ar putea să se adauge încă 20 de ani, pentru că ar fi atentat cu bărdiţa la viaţa inspectorului poliţiei criminale. „Chiar dacă poliţistul va spune că nu are pretenţii, este vorba de o infracţiune gravă unde nu poate fi vorba de împăcarea părţilor”, a menţionat procurorul Petru Botnaru.

„Totul e din cauza viţei-de-vie, dar e a noastră, ne-a dat-o statul. Îşi bat joc de moşnegi”, ne-a spus printre lacrimi Maria Zubcu. Bătrâna încă nu ştie că soţul riscă ani grei de puşcărie. Procurorii au menţionat pentru JURNAL că nu-i pot înainta învinuirea lui Zubcu atâta timp cât starea sănătăţii bătrânului lasă de dorit.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)