„M-a făcut mama aşa”

Melodia care i-a adus Mariei Tişcenco primul loc la concursul „Moldovă – plai de cântec și de dor”

Are doar 15 ani, dar ştie cât de multă muncă trebuie să depui pentru a cuceri publicul. Repetiţiile zilnice, şlefuirea fiecărei mişcări, studierea sensului cântecelor folclorice care abundă în cuvinte arhaice nu au fost zadarnice. Maria Tişcenco (foto), elevă la Liceul „Gh. Asachi” din Chişinău, de fiecare dată când iese în scenă, aşa ca în piesa „M-a făcut mama aşa”, „bate opinca de podele, de sar scântei din ele”. Juriul concursului „Moldovă – plai de cântec și de dor” a spus unanim „da”, această adolescentă este cea mai talentată de pe plaiul de cântec şi de dor.

Dimineţile sale încep în acelaşi ritm: „La-la-lai, la-la”. Fuga la liceu, după care fuga la orele de canto. Maria spune că la şcoala de muzică învaţă ceea ce nu poţi învăţa la o altă şcoală: „Aici învăţ să fiu perfecţionistă. Scena nu acceptă gafele, deoarece pierzi atenţia publicului care trebuie cucerit. Repet fiecare mişcare astfel încât să fie în ritm cu piesa cântată”.

Tatăl dorea ca fiica sa să cânte

Acum doi ani, tatăl Mariei, care o creşte singur, i-a spus fiicei: „Vrei să mergi la şcoala de muzică?”. Adolescenta a acceptat propunerea, mai ales că de mică asculta piese populare şi-i era aproape de suflet acest gen de muzică. Nu a oprit-o din cale nici faptul că semenii ei o priveau şi continuă să o privească cu un fel de neînţelegere. Din acest motiv tânăra interpretă preferă să le doinească doar celor care „iubesc muzica populară, o înțeleg și o simt”, susţine Maria. Recunoaşte însă că nu fiecare poate să înţeleagă graiul cântat în piesele populare. Trebuie să depeni vers cu vers ca să desprinzi sensul profund al acestor cântece care s-au transmis din generaţie în generaţie, iar Maria se simte mândră de faptul că este parte a acelui grup de persoane entuziaste care le oferă continuitate.

„Tinerii de vârsta mea preferă altfel de muzică. Eu însă sunt pasionată de cântecul folcloric, de costumele naţionale şi voi face tot posibilul ca să devin o artistă adevărată, aşa cum îşi doreşte tatăl meu”, spune cu fermitate fata.

Învaţă să fie artistă

Apropo de costume. Maria se pregăteşte minuţios de fiecare ieşire în scenă. Catrinţa, cămaşa, basmaua, pieptănătura, fiecare detaliu al portului îl alege în funcţie de piesă. Astfel, la concursul „Moldovă – plai de cântec și de dor” s-a îmbrăcat în port bănăţean şi a interpretat piesa Andreei Voica: „M-a făcut mama aşa”. Juriul concursului a rămas impresionat de prestaţia tinerei şi nu i-a venit să creadă că Maria are doar doi ani de când frecventează şcoala de muzică. Pesemne că a făcut-o mama aşa, talentată. Maria este de părerea că pentru a reuşi, trebuie să ai în faţă exemple demne de urmat.

Astăzi, tânăra interpretă cântă piesele Andreei Voica, Mariei Ciobanu, Adrianei Ochişanu. A început să scrie versuri şi speră că, în scurt timp, va ieşi pe scenă cu o piesă semnată Maria Tişcenco. „Mă văd pe o scenă mare, interpretând piese populare unui public dornic să le asculte. Îmi permit să visez pentru că m-a făcut mama aşa, iar tata mă ghidează în calea succesului. Le mulţumesc că au semănat în sufletul meu dragostea pentru folclor. Voi deveni o artistă de care veţi mai auzi cu siguranţă”, conchide Maria şi o zbugheşte spre şcoala de muzică.

Elena Albu

 

 

 

 

The following two tabs change content below.